web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NADZOR REDARJEV BO V NASLEDNJIH DNEH POOSTREN

Medobčinski inšpektorat Kranj ugotavlja, da so se občanke in občani dobro odzvali na poziv pred 1. novembrom, naj grobove obiščejo v tednu pred praznikom spomina na mrtve in se tako izognejo gneči ter širjenju okužbe z novim koronavirusom. Zaradi visokega števila obolelih za covid-19 so konec tedna zaprli športna in šolska igrišča, česar nekateri niso upoštevali. V prihodnjih dneh bodo izvajali poostren nadzor nad uporabo tovrstnih objektov.

Praznični konec tedna in lepo vreme sta privabila na prosto številne občanke in občane Mestne občine Kranj (MOK). MOK v času soočanja z epidemijo covid-19 spodbuja svoje občanke in občane h gibanju in individualni športni rekreaciji – seveda ob upoštevanju zaščitnih ukrepov –, saj si tudi s tem krepijo imunski sistem. Hkrati pa jih opozarja, naj imajo v mislih, da na sprehajalnih in planinskih poteh niso sami. Zato naj bodo skrbni do okolja, spoštujejo druge sprehajalce in pohodnike, pa tudi to, kje parkirajo osebne avtomobile, ko se odpravijo v naravo.

Z vitaminom D proti okužbam

Sončni dnevi so prinesli spodbudno novico pri soočanju z boleznijo covid-19. Ta prihaja iz raziskovalnih krogov. Prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., asist. Darko Siuka, dr. med., in prof. dr. Igor Pravst, univ. dipl. kem., v priporočilih za nadomeščanje holekalciferola navajajo, da so z več opazovalnimi študijami med pandemijo ugotovili povezavo med nizkimi vrednostmi vitamina D in pogostejšim zbolevanjem ter hujšim potekom bolezni covid-19. Resda vzročne povezanosti te študije še ne dokazujejo, ima pa vitamin D dokazane mehanizme delovanja na imunski sistem, s katerimi lahko izboljša naravno odpornost proti akutnim virusnim in drugim okužbam dihal ter z zaviranjem pretiranega vnetnega odgovora ublaži njihov potek. Raziskava Nutrihealth, ki so jo opravili na reprezentativnem vzorcu zdravih Slovencev starih od 18 do 74 let, je pokazala, da ima v jesensko-zimskem obdobju (med novembrom in aprilom) približno 80 odstotkov odraslih Slovencev pomanjkanje vitamina D, 40 odstotkov zdravih pa hudo pomanjkanje. Zato priporočila o vnosu vitamina D ob soočanju z boleznijo covid-19 niso odveč.

Vir: MO Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 2 times, 1 visits today)