web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Nad 1400 VELIKA, pod 1400 ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov

Sobota, 2.1.2021 ob 6:00 uri

��Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice nad 1400m je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, pod 1400 mnv je nevarnost ZNATNA, 3. stopnje.

Preko današnje noči je na 1500 m padlo do 10 cm snega�� . Sneženje je spremljal veter južnih smeri do 20 km/h, ki je star in nov sneg prenašal in gradil zamete ter klože. Tukaj že ob manjši obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz. Na določenih dovolj strmih pobočjih lahko pričakujemo tudi spontano plazenje novega nesprijetega snega. Nad 1500 m je v grapah in zavetrnih legah ogromno napihanega snega. Sneg se preobraža in seseda, vendar je preobrazba počasna. Nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo tudi danes in jutri nad 1400 m ostala VELIKA.

Danes preko dneva bo nad okoli 800 m snežilo. Sneženje bo intenzivnejše danes popoldne. Na 1500 m do jutri zjutraj lahko pade še do 30 cm snega. Pihal bo južni veter do 20 km/h. Temperatura na 1000 m bo okoli 0°C, na 1500 pa -2°C. Podobno vreme bo jutri.

��Spodaj na sliki je model snežnega plazu izpod Sp. Plota, ki ga je za nas izdelal

Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU

Prikazani so maksimalni dosegi na trenutne razmere. Prosimo, da se tega območja izogibate, saj je zelo velika verjetnost proženja še preostalega snega‼ .

��‼Servisna cesta je zaprta�� .

☝��Izbirajte sebi primerne cilje. Sneg v visokogorju naj se v miru preobrazi. Za doseganje določenih ciljev je potrebno dodatno znanje o prepoznavanju strukture snega in stabilnosti snežne odeje, ki pa ga gorski vodniki, gorski reševalci in nekateri posamezniki imajo. Naj vas uhojene poti ne zavedejo!

‼Nevarnost proženja snežnih plazov je tudi na cesti na Stari Ljubelj‼

Koča na Zelenici je zaprta!

Vir: Regijski center za obveščanje Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

———————————————————————————————————-

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read