web analytics
30. junija, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Nacisti napadejo SZ, rodijo se Meryl Streep, Cyndi Lauper in Erin Brockovich, Maradona doseže gola z božjo roko in božjo nogo … zgodilo se je na današnji dan

168 pr.n.št. bitka pri Pydni: Rimljani pod Lucijem Aemilijem Paullusom porazijo in zajamejo makedonskega kralja Perzeja, s čimer se  konča tretja makedonska vojna.

1377 Richard II. nasledi Edwarda III. kot angleškega kralja.

1533 Avstrijski cesar Ferdinand in osmanski sultan Sulejman Veličastni podpišeta mirovno pogodbo.

1559 Židovsko četrt v Pragi požgejo in oropajo.

1593 V znameniti bitki pri Sisku zavezniške krščanske čete premagajo Turke.

1633 Papež prisili Galilea Galileia, da se odreče svojim kopernikanskim stališčem, po katerih Zemlja kroži okrog Sonca; Vatikan šele 31. oktobra 1992 prizna, da se je v tej zadevi motil.

1815 Napoleon po porazu pri Waterlooju drugič abdicira.

1826 V Panami je na pobudo južnoameriškega revolucionarja Simona Bolivarja v organiziran vseameriški kongres za združitev južnoameriških republik.

1858 Rodi se Giacomo Puccini, italijanski skladatelj.

1869 V Sredji vasi pri Šenčurju se rodi Alojzij Kokalj, pravnik in pisatelj.

1885 Rodi se Milan Vidmar, slovenski inženir in šahist (um. 1962).

1893 Britanska flota pod vodstvom viceadmirala Georgea Tryona zapusti Bejrut.

1898 V Osnabrücku se rodi Erich Maria Remarque, nemški romanopisec (um. 1970).

1903 V Indianapolisu v državi Indiana se rodi John Dillinger, zloglasni ameriški ropar (um. 1934).

1906 Haakon VII. okronan za kralja Norveške.

1910 Zeppelin Deutschland – 1. zračna ladja s potniki na krovu odpluje na komercialni let.

1911 V Združenem kraljestvu okronajo Georgea V. za kralja Združenega kraljestva Velike Britanije in Irske, Kanade, Avstralije, Južne Afrike, Nove Zelandije in vseh njegovih prekomorskih teritorij in ozemelj.

1914 Jugoslovanski kralj Petar Karađorđević odstopi, njegov drugi sin Aleksandar pa dobi kraljevska pooblastila.

1922 V Tržcu pri Vidmu se rodi Marija Gregorič, slikarka.

1933 Nova nemška nacistična oblast prepove socialdemokratsko stranko (SPD).

1941 V največji vojaški operaciji v zgodovini Operacija Barbarossa nacistična Nemčija in njeni zavezniki napadejo Sovjetsko zvezo. Ostalo je – kot se temu reče – zgodovina.

1941 Začne se t.i. junijska vstaja v Litvi, po kateri se konča sovjetska okupacija, ki pa jo kmalu zatem nadomesti nemška.

1941 Centralni komite Komunistične partije Jugoslavije izda razglas, v katerem narode Jugoslavije pozove, da se uprejo nemški okupaciji.

1944 Prvi dan Sovjetske operacije Bagration proti nemški armadni skupini Center.

1944 Rodi se Klaus Maria Brandauer, avstrijski igralec.

1949 V Summitu, New Jersey, se rodi Meryl Streep, ameriška igralka.

1953 Rodi se ameriška pevka in tekstopiska Cynthia Ann Stephanie Lauper, ki je leta 1984 zasedla vrh ameriške lestvice malih plošč s pesmijo ‘Time After Time’, z ‘Girls Just Want to Fun’ pa je bila tako v Veliki Britaniji kot tudi v ZDA št. 2 (pesem je sicer leta 1979 prvi posnel ameriški glasbenik Robert Hazard). Pesem je prejela nominacijo za grammyja za ploščo leta in najboljšo žensko pop vokalno izvedbo.

1954 V Kopru se rodi Leda Dobrinja, sociologinja, urednica, projektna menedžerka, literarna ustvarjalka in neodvisna raziskovalka.

1960 V Lawrenceu v Kansasu se rodi Erin Brockovich, ameriška aktivistka, pravnica in okoljski akter; po njeni življenjski zgodbi posnamejo film z Julio Roberts v glavni vlogi. 

1961 The Beatles v Hamburgu v Zahodni Nemčiji posnamejo pesmi: Aint She Sweet, Cry for a Shadow, When the Saints Go Marching In, Why, Nobody’s Child in My Bonnie.

1961 Rodi se Jimmy Somerville, britanski pevec, ki je s skupino Bronski Beat leta 1984 v Veliki Britaniji zaslovel s hitom “Smalltown Boy”. Kasneje je v duetu The Communards leta 1986 zasedel vrh britanske lestvice malih plošč s predelavo klasičnega hita Thelme Houston ‘Don’t Leave Me This Way’.

1961 Pri 61. letih starosti umre Kraljica Marija Jugoslovanska [Marija Romunska], kraljica konzorcija Jugoslavije (1922–34).

1962 V New Orleansu v Louisiani se rodi Clyde “The Glide” Drexler, znameniti košarkarski branilec v ligi NBA (Houston Rockets, Portland Trailblazers).

1968 The Jeff Beck group z Rodom Stewartom je z nastopom v Fillmore East v New Yorku prvič nastopila v ZDA.

1969 Zaradi prevelikega odmerka barbituratov v starosti 47 let umre ameriška pevka in igralka Judy Garland; najdejo jo na tleh najetega doma v Chelseaju v Londonu v Veliki Britaniji. Posnela je več kot dva ducata filmov, predvsem pa je zaslovela leta 1939 kot Dorothy v filmu ‘Wizard Of Oz’, v katerem je prepevala znamenito ‘Over the Rainbow’.

1978 Neonacisti odpovedo načrte o pohodu skozi judovsko skupnost Skokie v Illinoisu, ZDA.

1980 V finalu evropskega nogometnega prvenstva na Stadio Olimpico v Rimu v Italiji Nemec Horst Hrubesch doseže dva zadetka pri zmagi Zahodne Nemčije nad Belgijo z 2: 1.

Gol Horsta Hrubescha; vir: KLIK

1981 Mark Chapman prizna krivdo pri obtožbi za umor Johna Lennona leta 1980. Pozneje je bil obsojen na doživljenjsko zaporno kazen.

1981 Ameriški teniški as John McEnroe pri zmagi v prvem krogu turnirja v Wimbledonu nad Tomom Gulliksonom sodniku zavpije kasneje znameniti klic ‘Ne moreš biti resen’ (‘You cannot be serious’), ko se ne strinja z odločitvijo.

1983 V severnoameriški profesionalni hokejski ligi NHL v veljavo stopi pravilo o 5-minutnem podaljšku z zaključkom ob zlatem golu.  

1985 Bryan Adams se s pesmijo ‘Heaven’ prvič v življenju uvrsti na 1. mesto ameriške lestvice malih plošč in tam ostane dva tedna. V Veliki Britaniji pesem prileze le do 35. mesta. Pesem je bila predstavljena v filmu “Night In Heaven”.

1986 Argentinski nogometni zvezdnik Diego Armando Maradona v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki na tekmi proti Angliji doseže dva gola: enega z “božjo roko” in drugega, ki ga kasneje proglasijo za gol stoletja.  

1987 Pri 88 letih starosti umre Fred Astaire, znameniti ameriški plesalec, voditelj in igralec, ki je zaslovel s t.i. tap-dance-om. 

1990 Nelson Mandela nagovori posebni odbor Združenih narodov proti apartheidu v New Yorku, rekoč, da se v Južni Afriki še ni zgodilo prav nič, kar bi spremenilo položaj ANC.

1990 Na Floridi sprejmejo zakon, ki prepoveduje nošenje ‘thong’ kopalnih kostumov.

1991 Na draftu lige NHL center Oshawa Generalsov Eric Lindros postane prvi izbor ekipe Quebec Nordiques.

1992 V Jekaterinburgu v Rusiji izkopljejo dve okostji, ki sta bili identificirani kot ostanki Carja Nikolaj II. in Carice Aleksandre.

1994 Na sedmi finalni tekmi 48. prvenstva v ligi NBA Houston Rockets premagajo NY Knicks in postanejo prvaki.

2000 Vrhunec izrazitega vročinskega vala na vzhodu Slovenije. V Metliki se je živo srebro dvignilo do 37,5 °C, na Bizeljskem do 35,6 °C, v Gornji Radgoni, na Jeruzalemu in v Murski Soboti do 35,0 °C in v Mariboru do 34,7 °C.

2001 Nemčija začne izplačevati vojno odškodnino ljudem, ki jih je nacistična vlada med drugo svetovno vojno zadrževala na prisilnem delu.

2003 Med državnim obiskom Londona je bil ruski predsednik Vladimir Putin tudi uradni gost v Buckinghamski palači, kar se je zgodilo prvič po letu 1874, ko je bil tam ruski car Aleksander II. Britanski dvor je imel zamrznjene odnose z Moskvo v znak protesta zaradi umora, ki so ga leta 1918 storili boljševiki nad ruskim carjem Nikolajem II.

Vir: KLIK

2012 V dveh bombnih napadih v Bagdadu je ubitih 14 ljudi, 106 je ranjenih.

2017 Angleški princ Harry v članku, objavljenem v Newsweeku pove, da nihče v britanski kraljevi družini noče biti kralj ali kraljica.

2018 Države evroobmočja se dogovorijo o odpravi dolga Grčiji, kar pomeni konec gospodarske krize v državi.

2018 V starosti 54 let zaradi zastoja srca umre Vinnie Paul [Vincent Abbott], ameriški heavy metal bobnar pri skupini Pantera.

2019 Poskus državnega udara v Etiopiji spodleti, ubijejo štiri oficirje, vključno z načelnikom generalštaba Searom Mekonnenom.

———-

Danes je med drugim tudi:

  • svetovni dan deževnega gozda
  • dan ocvrtih čebulnih obročkov
  • dan pozitivnih medijev

Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements