web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

NA SLED ŠOKANTN’H ODKRITIJ! Gorenska onlajn razkriva, zakwa planinke padajo dol kukr zrele tepke …

Woman hiker feet tapping in pain due to ankle injury

Spet mamo ankp novic, xse tičejo hribov, alpa enh tam okolišk’h krajov, alpa zadevšn, povezan’h s krajam, xso spod pod hribam, alpa plezanam, alpa … no sej štekate. Taprva vest z učerejšne kronike b po en logik prejemana le-teh lahko bwa objavlena že včerej. Ampak bwa pa ni, ker jo enostavn do pol devet’h zutrej še dobil nismo. Tko da jo omenamo zdej; učerej ponoč, mejhn pred eno je bwo, sej edn z avtam prebrnu na streho  na cest z Gorij u Radovno. Ke so šli pogledat kwaj na stvar blejsk prostovoln gasilci. Zavarval so krej nesrče, da ni prnoru še kšn pobesnew jelen, kmuj banda motva nočn mir. Use skp so razsvetlil, da sej sred noči u Radovn dan naredu, odklopl akumulator na prebrnenmu avtu, pa posul upojna sredstva po tistmu, kar je bwo usc*nga. Avto so obrnil nazaj okol, pa pomagal reševalcam pr oskrb dveh pofaulanh preobračevalcow.

Lih enmau pred deseto zutrej sje na Kredarc še ena planinka zviva gležn. Toj te dni zgleda nekj popularn. Jasn, mojstranšk gorsk reševalci so šli ke in pogruntal, daj revo treba drgač spedenat, kukr so jo misnli oni. Zato so poklical helikoptrce od strašne slovenske armade; no oni so jo pa poj prepelal u bolnco u Sloven Gradec. Ja pa ja, a ste res verjel? Tkole na izi se p’stite nategnt? Valda, prpelal so jo na Jsenice, pofavlanko, ker majo t’m fajn bolnišnco na koncu mesta. Menda jo je pregledal sam pan primařij Sova.  

Mau pred drugo – skor ista pela. To rundo sje pa nogo frdrbowa ena, kje nekj špancirowa od Doma na Planik prot Konskmu sedlu. Za prvo silo so jo zaflikal bohinsk gorsk reševalc, po joj pa itak vojska mogva prevzet, naložit na helikoptar in z no frčat na Jsenice. Tole use skp se nm začena zdet sumliv. Mo mau preverl, če nima vojska kšnga topgan pilota, pa sej glas raznesu po okolišk’h hrib’h in zdej reve padajo, gležne ven mečejo z zglobov, pa nohte nalamlajo, dab jh ja helikopar pršu iskat. No … alpa j kšn dohtar s Švarcvalda u bolnc na Jsenicah? Menda j učerej že biu en upitje po bajt, ker uno je ta pregledov, to je pa kr stažist celo zagipsov in je meva clo težave kuko in skos kero lukno vn spravlat, kr je votwa v’n pač spravt. Sam … kwa čej pa model vedu kwa dela?

Četrt čez treto popone je gor nek pr Starmu Gradu pr Lubniku en čwowk zašu s poti. Da so ga najdl, so mogl s poti zaid’t tut lošk gorsk rešvalci. S to razliko, da so oni poj znal nazaj na pot pridt, xso ga enkt najdl. Hsreč je biu ceu pa zdrov. Nekej je omenov, čeb dol, xso pršli skp u dolino, zalon en fuzbal odšpilal, pa kšnga spil, ampak … lošk reševalc nekj niso bli pr vol. Tko da so poj šli usak po svoj(o).

Mejhn kasnej, še pol štirh ni bwa ura, sej na Mikošičov ulc u Domžalah na drevesu zatakniwa ena punčka. Še dobr, da jo ni pršu rešvat officer Tackleberry. U glavnm, bejba je gor lezwa in se nekak tko zagozdva z nogo med veje, da so jo mogl rešv’t domžalsk gasilci. Celo so jo spravl dol, dočim za vejo nismo tko zihr. Povedal pa tut nč niso. Mah, sam daj srečn konc …

Nedela jbwa drgač usen wlik b’l mirna, kukr zbota. Sam šest dogodkov so zacahnal na Regijskmu centru za obveščane u Kranu. No, usaj do n’s so j’h spravl tolk. No in tale zdej je še ta šesta: malenkost čez šesto uro sta se na Selu pr Bledu ruknwa edn z avtam, pa edn z motorjam. Druzga navemo, kukr da so “poškodvanca” na licu mesta oskrbel reševalci z Bleda. Loh, da sta bwa tut dva. Poškodvanca, ne rešvalca. Kukrkol, upamo in želemo usem udeležen’m u nesreč, da se hit pocajtajo. Popa spet dalje, pa na juriš …

Ob 0.52 se je na cesti iz Zgornjih Gorij v Radovno, občina Gorje, osebno vozilo prevrnilo in
obstalo na strehi. Gasilci PGD Bled so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč
reševalcem NMP Bled pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, odklopili akumulator na vozilu, po
izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in vozilo postavili na kolesa.

Ob 9.55 si je na Kredarici, občina Kranjska Gora, planinka zvila gleženj. Aktivirani so bili gorski
reševalci GRS Mojstrana. Na kraju je poškodovano planinko oskrbela dežurna ekipa GRS na
Brniku in nato skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske in helikopterjem prepeljali v SB
Jesenice.

Ob 13.48 si je na planinski poti od Doma na Planiki proti Konjskem sedlu, naselje Stara Fužina,
občina Bohinj, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo s pomočjo
dežurne ekipe GRS Bohinj na kraju oskrbeli, v SB Jesenice pa je nato poškodovanko s
helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo GRS na
Brniku.

Ob 15.14 je na področju Starega Gradu pri Lubniku, občina Škofja Loka, oseba zašla s poti.
Gorski reševalci GRS Škofja Loka so osebo našli in nepoškodovanega pospremili v dolino.

Ob 15.24 je v Miklošičevi ulici v Domžalah deklica plezala na drevo in se z nogo zagozdila med
veje. Gasilci CZR Domžale so deklico nepoškodovano rešili z drevesa.

Ob 18.04 sta na cesti v naselju Selo pri Bledu, občina Bled, trčila osebno vozilo in motorno kolo.
Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Bled.

 

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read