web analytics
29. novembra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Mutna posla … ljubezen pa vseeno

Dvaindvajsetega oktobra leta 1988 je vrh ameriške lestvice malih plošč zasedala skladba z zanimivo zgodbo v ozadju.

V tistem letu besedica groovy ni bila več prav popularna, mladina jo je – predvsem čez lužo, saj takrat svet še ni bil tako globaliziran – uporabljala bolj v šestdesetih. Pri nas je bila recimo v osemdesetih ena od značilnih fraz – dobr, da res. Kakih dvajset let kasneje – a veš … in tako naprej. Ampak vrnimo se v šestdeseta, ko je besedica groovy v Ameriki opisovala sumljiva dogajanja v svetu kriminala. Mutna posla, bi rekli v teh krajih.

Philip David Charles Collins se je rodil leta 1951 v Chisvicku, Middlesex, Anglija. Svojo prvo slavo je med leti 1963-70 užil kot igralec v britanskih otroških in mladinskih filmih. Leta 1970 je uspešno opravil z avdicijo za bobnarja v skupini Genesis, po personalnih spremembah v prihodnjih letih pa postal še producent, pevec in tekstopisec ter s skupino dosegel svetovno slavo.

V imenovanem letu 1988 mu je bila po resnični zgodbi o ropu poštnega vlaka v Veliki Britaniji ponujena vloga Busterja Edwardsa v filmu Buster. Film – v svojem bistvu ljubezenska zgodba –  pripoveduje zgodbo o obskurnem roparju vlaka, Ronnieju “Busterju” Edwardsu, ki je pred roko pravice pobegnil na varno v Mehiko, a se kasneje vrnil domov in se soočil z oblastmi, ker je pogrešal svojo ženo. Sjajno je vlogo žene odigrala Julie Walters, ki smo jo v zadnjih letih lahko občudovali tudi v mjuziklu Mamma Mia

Za film naj bi Collins tudi napisal glasbo. Da bi kar najbolje zadel zvok obdobja, ko se je rop zgodil (1963), je moči združil z Lamontom Dozierjem, ki je deloval pri znameniti ameriški založbi Motown (Stevie Wonder, Diana Ross, Marvin Gaye, The Jackson 5, Lionel Richie …). Skupaj sta tako napisala in producirala veliko uspešnico Two Hearts ter za predelavo izbrala pesem A Groovy Kind Of Love skupine Mindbenders.

Collinsova predelava predstavi nekoliko intimnejšo verzijo klasike iz leta 1966, ki sta jo napisala Carole Bayer Sager in Toni Wine. Nova verzija je bila deležna pohval kritikov, česar pa ni moč zapisati za film – kritiki so ga raztrgali, saj naj bi romantiziral naslovnega kriminalca. Sama balada je bila uporabljena le v zaključni špici filma. Šlo je za Collinsovo zavestno odločitev, saj ni želel odvrniti pozornosti občinstva od svoje igralske vloge in opominjati, da je svetovni rock zvezdnik. Pesem je pristala na prvem mestu v Collinsovem rodnem Združenem kraljestvu ter v ZDA, na vrhu lestvice v Ameriki pa ji je sledila tudi že prej omenjena Two Hearts. “Groovy” je pevcu prinesla tudi nominacijo za grammyja za najboljšo moško pop vokalno izvedbo.

Bobnar skupine Genesis, ki je nekoliko po sili razmer postal tudi njen pevec, pa je začel dobivati občutek, da se spreminja v sluzasto pop zvezdo, ki bo povšeči vsem. 

Nenadoma sem postal nekoliko bolj banaliziran, kot sem si želel,

je kasneje povedal za revijo Musician.

Z naslednjim solističnim albumom z naslovom … But Seriously (… Ampak resno) se je zato želel dotakniti perečih družbenih in političnih vprašanj. Nosilni singel albuma je bila znamenita uspešnica Another Day in Paradise, ki prikazuje stisko in revščino ljudi, ki jih je neusmiljeni kapitalistični sistem potisnil na rob. Singl Philu ni prinesel le grammyja za ploščo leta, pač pa – kakor je dejal sam pevec:

ljudi tudi vrnil na štartno linijo, kjer so se lahko spomnili, o čem v resnici govorim.

Groovy.

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Vir informacij: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements