web analytics
27. januarja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Današnji članek se ozira v dobo pred natanko štiridesetimi leti. No, ali pa morda pred devetintridesetimi, se boste odločili sami.

V začetku leta 1981 so avstralsko novovalovsko skupino Men at Work sestavljali – zdaj že pokojni – Greg Ham (flavta, saksofon, klaviature in vokal), Colin Hay (vokal in kitare), John Rees (bas), Jerry Speiser (bobni in spremljevalni vokali) in Ron Strykert (solo kitara in vokal). Skupino so fantje formirali v Melbournu leta 1978. Pri tem je večino besedil za pesmi skupine napisal Hay, nekatera od njih pa tudi skupaj s Strykertom ali z drugimi člani benda. Skupina je takrat podpisala pogodbo z avstralsko podružnico Columbia Records, le-ta pa je junija istega leta izdala njihov prvi singel z naslovom Who Can It Be Now?. Skladbo je napisal Hay, avgusta pa je dosegla 2. mesto na lestvici singlov Australian Kent Music Report … in svet ni ostal več isti.

Preboj in uspeh

Skupina se je vrnila v studio, da bi pri snemanju debitantskega albuma z naslovom Business as Usual nadaljevala sodelovanje z v Ameriki rojenim producentom McIanom. Drugi singel z albuma, pesem Down Under, se je pojavil oktobra in je bila predelana različica B-strani njihovega prvenca Keypunch Operator. Podatek sem avtor tega zapisa našel na internetu, vendar pripominjam, da med pesmima Down Under in Keypunch Operator ne najdem prav dosti stičnih točk. Down Under sta napisala Hay in Strykert in je decembra postala prva Nr1 uspešnica skupine – ki je na vrhu lestvice ostala šest tednov.

Velika plošča je po dveh uspešnih malih ploščah izšla 9. novembra 1981, decembra je že zavladala na lestvici albumov Australian Kent Music Report, saj je na prvem mestu ostala kar devet tednov med decembrom 1981 in marcem 1982 ter ostala 118 tednov med prvih 50 najbolj prodajanih albumov v Avstraliji.

Album je bil aprila 1982 izdan v Združenih državah Amerike. Avstralska različica je imela črno-belo platnico; izdaje drugje po svetu pa so imele podoben dizajn, vendar v črno-rumeni kombinaciji. Business as Usual je vse do danes en od najuspešnejših albumov katerekoli avstralske skupine. Od konca leta 1982 do začetka leta 1983 je album kar 15 tednov zasedal prvo mesto na ameriški Billboard 200, pet tednov v začetku leta 1983 pa je bil tudi na prvem mestu na lestvici albumov v Združenem kraljestvu. Pri tem so velike plošče Business as Usual samo v ZDA prodali preko 6 milijonov izvodov.

Skupina je sredi leta 1982 že dokončala snemanje drugega albuma z naslovom Cargo, vendar je založba čakala z objavo, saj je prvenec po vsem svetu še žel uspehe. Aprila 1983 je bil Cargo potem izdan in za dva tedna tudi dosegel prvo mesto na avstralski lestvici. Na Novi Zelandiji je dosegel 2. mesto. V Ameriki je plošča prilezla do 3. mesta Billboard 200, v Veliki Britaniji pa do 8. mesta. Prvi singel Overkill je bil izdan v Avstraliji še pred samim albumom oktobra 1982 in je dosegel 6. mesto, v ZDA pa je najvišje segel do 3. mesta. Mali plošči Dr. Heckyll & Mr. Jive, ki je sledila marca 1983 ter It’s a Mistake sta imeli že nekoliko manjši uspeh v smislu uvrstitve na lestvicah, še vedno pa sta bili velika mednarodna hita. 

Napetosti in razpad

Skupina je večino leta 1983 prebila na gostovanjih po vsem svetu. Leta 1984 pa so dolgoletne napetosti med Hayem in Speiserom privedle do razpada skupine. Hay, Ham in Strykert so za snemanje tretjega albuma z naslovom Two Hearts, ki je izšel 23. aprila 1985, uporabili studijske glasbenike. Nobena mala plošča s tretjega albuma za skupino ni bila hit, pa tudi sam album je pri kritikih in poslušalcih v primerjavi z njihovimi prejšnjimi albumi doživel popoln neuspeh. Omenjenega leta 1985 je skupina le še redko nastopala, do začetka leta 1986 pa je praktično popolnoma razpadla.

Men At Work, 1982; foto: KLIK

Tožba

Februarja 2010 je sodnik zveznega sodišča v Sydneyju ugotovil, da je bil rif za flavto iz pesmi Down Under plagiat iz avstralske pesmi Kookaburra Sits in the Old Gum Tree, ki jo je leta 1934 napisala Marion Sinclair. Zvezno sodišče je ugotovilo, da so avtorske pravice še vedno aktualne (Sinclair je umrla leta 1988) in so bile dodeljene originalni založbi pesmi – Larrikin Music. Sodnik je ugotovil, da je bila v Down Under reproducirana “znatna količina izvirne pesmi”. Založba Larrikin Music je predlagala, da bi bilo 60 % avtorskih honorarjev primerno nadomestilo, vendar je sodišče razsodilo, da bodo prejeli le 5 % in to samo od fizično prodanih izvodov pesmi od leta 2002 in prihodnjih dobičkov.

Zakaj pa smo v uvodu postavili dvom, ali se ta prispevek tiče časa pred štiridesetimi, ali pred devetintridesetimi leti? Zaradi tega, ker smo začeli s prebojem skupine Men At Work v letu 1981, je pa prav na današnji dan leta 1982 debitantski album Business as Usual zasedel vrh ameriške lestvice, ostal tam – kakor smo omenili že zgoraj – neverjetnih 15 tednov, dokler ga s prestola ni odstranil še drug legendarni album – Thriller Michaela Jacksona.

———-

Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

Vir naslovne fotografije: KLIK
Prirejeno po ideji: KLIK

Advertisements