Delite:

Xsreč je za zaposlenm na Regijskmu centru za obveščane dokej mirn petek. No in če so mel mirnga oni – govoremo seveda o službenmu času, za ostal ne vemo – so ga mel tut tisti, kmorjo drgač na vsem lepem uklopt sirene, pa zdirkat nekam, kamr je pač treba in se tm potrudt, da se rešjo ldje, žwau, imetje in vse, kr je pač treba rešt. Zdej … čist lih praskal se vsen niso. Dejmo pogledat, o čem so recimo poročal nm:

Skor powne je že bwo, xo bli odgovorn obveščen, da so gor na Podlubelu en delovci nekej ril po terenu … na, so pa skopal mino z druge svetovne. Tolk so mel u glav, da so poklical … nawemo kam … ampak poj sta ke pršwa dva modela z nawem kašne državne enote … uglavnm, enedva knej bi s tem rčmi znawa dewat. In sta poj tm okol nekej gledowa in gladko najdva še eno mino. Toj zato, kje Hans štrnštrdstga na ist konc strelov, brez dab kej merk naštimov na … na … s čimrkol je že pač strelov. S pušo gotov ne, ker so najdl mine. Uglavnm, poročiu omena tut, da so najdl en buster. Mi priznamo, da se nm sana ne, kwaj to. Bo mrbit kšn od bralcow vedu, pa napisow v komentar. No … tedva modela sta poj use skp prestav’wa nekam, kjer se jima je zdew varn in use skp uničwa. Prostovoln gasilc s Podlubela so pa skrbel, da se tacajt tm okol ni kdo potikow. 

Ne tko grozn delč od tm, u Slapu (občina Trž’č) je edn s traktorjam zapelow u Tržiško Bistrco. Toj voda, ne krej, za une k nawejo. Ker u vod ni mu kej iskt, je bwo pa navarn, da po né kej steče, kšn ole, nafta, al kej tacga, so ke pršli poklicn gasilc s Krana, pa prostovoln z Bistrce pr Tržič (to pa je krej). Nawemo kuko so se zmenil, pa kdo je kej delow, ampak sej tel fantje znajo sodelwt. Pravjo, da so plc požarno zavarval (u vod!), pa seveda naštimal tiste svoje rči, kbi morebitn onesnažene polovile. Xo vse to mel narjen, so pa prov po gosposk še nadzorval, kuko so vlekl traktor z vode. Sklepamo, da je pršla ena druga firma, pa ga vlekla ven, če že tko piše … No sej prow.

Zadne dni ldje že mejhn mn kurmo, pa se koj pozna, da ni vsak dan po enkp dimniškh požarow. Včerj sta bwa vsen dva. Tapru na Golmu Brdu (toj u občin Medvode) u štirh popowne. Saje, itk. No, ke so uletel prostovoln gasilc s Preske – Medvod, ahtal, da ni šlo vse skp spod nadzora in opledl ke skoz z evrovizij … pardon … termovizijsko kamero.

Tadruh sej pa naredu zvečer u pol deveth u Bohinsk Bistrc. Toj druga Bistrca, kukr una prej. Pa tut krej. Evo, u Mencgarjow ulc sej unel u rajfnku ene bajte, tko da so mogl ke pridt prostovoln gasilci z Bistrce (bohinske, jasn). Zaprl so dovod zraka in kr nankt ogn ni mu več vole žgat not po raufnku. Šencajta j kašlow, popa ugasnu. Normaln da so tut tle gasilci pol opledl z uno kamero, zihr je le zihr. Xo pa že lih aparature mel in so bli že lih tm, so pa opravl še meritve, če se sprožajo kšn navarn plini. No, niso zaznal nbenga, še unga od kšne močne južne ne …. tko da so šli poj kr lepo dam. No pa sej biu večer, kam pab loh šli …

Toj bwo pa u glavnm to. Kej več nm niso sporočil. Pa nej bo podobn tut dons. Hočmo rečt – čim mn. Ni lih treba, da spet dva rajfnka skurmo, dab mi mel novice. Mi mo že kej …

Ajd, srečno!

Aja, pa predn paniko naženete – fotka navrh članka je simbolična …

———-

Prevod

Ob 11.41 so v Podljubelju, občina Tržič, delavci pri gradbenih delih izkopali mino iz 2. svetovne
vojne. Pripadnika Državne enote pred NUS Ljubljanske regije sta na kraju našla še eno mino in
buster. Vse skupaj sta prestavila na ustrezno mesto in jih na kraju uničila. Gasilci PGD
Podljubelj so zavarovali kraj uničenja in nudili požarno varovanje.

Ob 15.25 se je v Slapu, občina Tržič, traktorist s traktorjem zapeljal v reko. Posredovali so
gasilci GARS Kranj, ter PGD Bistrica pri Tržiču, ki so kraj požarno zavarovali, postavili pivnike v
reko, ter nadzorovali izvlek traktorja nazaj na cesto.

Ob 16.04 so na Golem Brdu, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci
PGD Preska-Medvode so varovali objekt dokler saje niso dogorele in ga preventivno pregledali
s termovizijsko kamero.

Ob 20.27 je na Mencingerjevi ulici v Bohinjski Bistrici prišlo do dimniškega požara v
stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zaprli dovod zraka tako, da je ogenj v
dimniku ugasnil, dimnik so gledali in preverili okolico s termo kamero. Opravili so tudi meritev
prisotnosti nevarnih plinov, ki pa jih naprava ni zaznala.

Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK
Vir informacij: Regijski center za obveščanje Kranj

Delite:
Advertisements