web analytics
6. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Maske so izredno škodljive!

Doktor Stefano Montanari je mednarodno priznani italijanski znanstvenik z velikim ugledom. Z diplomskim delom na temo  mikrokemije je diplomiral leta 1972.

Še v času študija se je začel ukvarjati z raziskavami s področja medicine. Od leta 1979 sodeluje v različnih raziskavah biomaterialov. Od leta 2004 opravlja pomembne naloge za laboratorij Nanodiagnostics v Modeni. V njem opravljajo preiskave nano patologij, znanstveno se posvečajo predvsem razkrivanju virov onesnaženja z ultra finim prahom. Stefano Montanari je avtor mnogih knjig.

Dr. Antonietta Gatti je žena Stefana Montanarija. Diplomirala je iz fizike z eksperimentalnim programom na Univerzi v Bologni. Bila je odgovorna za laboratorij bio materialov na oddelku za nevroznanosti na Univerzi v Modeni in Reggio Emilii. Prav tako je bila svetovalka v italijanski Preiskovalni parlamentarni komisiji o osiromašenem uranu. Antonietta Gatti je prva znanstvenica, ki je leta 2004 odkrila nanodelce v tkivih malformiranih jagenjčkov, ki so se skotili na eksperimentalnem vojaškem poligonu Salto di Quirra na Sardiniji in te rezultate povezala z identičnimi najdbami v celicah vojakov obolelih za tumorji po vrnitvi iz misije na Balkanu. Trenutno upravlja laboratorij Nanodiagnostics skupaj z vami.

Nekatere od spodaj navedenih raziskav sta zakonca opravila in objavila skupaj, druge v povezavi z nekaterimi drugimi uglednimi raziskovalci. 

  • Nanodelci težkih kovin v fetalnih ledvičnih in jetrnih tkivih (2011, vir: KLIK)
  • Nanopatologija: Vpliv nanodelcev na zdravje (2008, vir: KLIK)
  • Nanopatologija: Vpliv nanodelcev na zdravje (2016, vir: KLIK)
  • Nanopolucija: Nevidna megla prihodnjih vojn (2008, vir: KLIK)
  • ESEM odkrivanje tujih kovinskih delcev znotraj ameloblastomatoznih celic (2015, vir: KLIK)
  • Odkrivanje mikro- in nano velikih biokompatibilnih delcev v krvi (2004, vir: KLIK)
  • Nanopatologija: Nano-bio-interakcija nanodelcev v človeškem telesu (2015, vir: KLIK)
  • Nanodelci: nova oblika terorizma? (2012, vir: KLIK)

Del dr. Montanarija je seveda še mnogo, mnogo več. Z navedenimi smo želeli pokazati za kako uglednega znanstvenika gre in s kako zahtevnimi raziskavami se že dolga leta ukvarja.

Takole pravi dr. Montanari:

Maske ne služijo ničemur. Samo škodijo. Skozi spuščajo snovi, ki so dimenzijsko mnogo večje od navadnega virusa. Maska je smiselna le na obrazu bolnika, saj bi ta s svojo slino lahko izločal viruse. Vendar pa ima maska na obrazu bolnika smisel le v primeru, da smo mu fizično zelo blizu. Večinoma pa niso koristne, saj ne ščitijo nikogar.

Ko nekdo diha z masko, ima tri probleme. Z dihanjem sprošča vlago, saj med govorom in dihanjem iz ust izpareva voda. Ta voda namoči masko. Maska je tako mokra že po eni minuti. Virusi, bakterije in paraziti, ki so prisotni v zraku, se z zunanje strani prilepijo na masko. Na ta način imamo ob nošenju maske patogene tik pred nosom in usti ure in ure. Na maskah se razvijejo nevarne kolonije virusov, bakterij in parazitov ter tudi plesni. Vsakomur bi moralo biti jasno, da je na ta način še bolj izpostavljen boleznim.

Drugi problem je, da se z masko na obrazu ne da dihati normalno, saj ogljikov dioksid, ki se ga naš organizem želi znebiti, deloma ostane ujet v maski, s ponovnim vdihom pa ga – neuporabnega in nevarnega – spravimo nazaj vase. Zaradi tega se celice v krvi ne napolnijo s kisikom tako, kot bi se za normalno delovanje človeškega organizma morale. Kri je namreč le delno napolnjena s kisikom, drugi del pa predstavlja že prej izločeni in telesu nevarni ogljikov dioksid. Celice dobijo torej lastne izločke. 

Tretji problem pa je v tem, da stanje s presežkom ogljikovega dioksida v krvi sproži aciditozo – organizem postane zakisan. Zakisano telo je potencialni gostitelj recimo za razvoj rakavih obolenj. Tudi za nekatere druge hude bolezni. Nositi masko skozi ves dan, cele dneve, tedne in celo mesece, bližamo pa se tudi že enemu letu, je izredno škodljivo! Nekateri nosijo maske celo v avtu, ko vozijo. To je izredno škodljivo! Poslabša se zbranost, voznik ima slabše reakcije in je manj zbran, lahko se pojavi zaspanost …

Vse to in še marsikaj zanimivega je povedal dr. Montanari. Z njim se je pogovarjal imunolog Aljoša Rojac. Poglejte!

KLIKVir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 170 times, 1 visits today)