web analytics
18. maja, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Mamma mia, kako zanimivo naključje … pa kitarist, ki ga je navdihnila kubanska revolucija in še en, ki je sodeloval praktično … povsod

Na današnji dan leta 1976 je švedska skupina ABBA s skladbo “Mamma Mia” po kar devetih tednih vladanja z vrha britanske lestvice malih plošč sklatila legendarno “Bohemian Rhapsody” skupine QUEEN.

Po zanimivem naključju je v omenjeni pesmi Queenov tudi verz:
“mamma mia, mamma mia, mamma mia let me go”

In so šli. Dol s prvega mesta …

———-

Prav tako na današnji dan – le da leta 1951 – se je v Londonu kolumbijski materi ter očetu Angležu rodil Phillip Geoffrey Targett-Adams. V zgodovino popularne glasbe se je zapisal kot Phil Manzanera.

Večino svojega otroštva je preživel v različnih delih Amerike, vključno s Havaji, Venezuelo, Kolumbijo in Kubo. V Havani na Kubi, kjer je družina živela nasproti kasneje strmoglavljenega diktatorja Batiste, je mladi Manzanera v starosti šestih let začel brenkati na svojo prvo kitaro, špansko kitaro, ki je bila last njegove matere.

Prve pesmi, ki jih je Phil znal zaigrati, so bile kubanske ljudske pesmi, ki jih je navdihnila kubanska revolucija.

Družina se je v Philovih najstniških letih vrnila v Anglijo. Manzanera je bil odločen, da se bo z glasbo ukvarjal profesionalno, zato je iskal skupino, ki bi se ji pridružil. Oktobra 1971 je bil eden od približno dvajsetih kitaristov, ki so opravili avdicijo za nedavno pred tem ustanovljeno art rock skupino Roxy Music. Manzanera je pokazal široko znanje in skupina ga je najela.

Roxy Music se je pridružil leta 1972; njegovi kolegi iz skupine so bili takrat Bryan Ferry, Brian Eno, Paul Thompson, Andy Mackay in Graham Simpson. Vzpon skupine Roxy Music je bil meteorski, s svojim delom pa je močno zaznamovala neko celotno obdobje.

V naslednjih 12 letih, do leta 1983, ko so si člani skupine vzeli “dolg premor”, so Roxy Music izdali vrsto mednarodno odlično prodajanih albumov, se z desetimi albumi uvrstili v UK Top Ten in gostovali po vsem svetu.

Kot avtor se je na prvih dveh albumih podpisoval izkjučno Bryan Ferry, njegov vpliv pa je skozi celoten obstoj prevladoval v produkciji skupine. Vseeno je Manzaneri moral priznati zasluge in soavtorstvo pri naslednjih pesmih skupine:

  • “Amazona” (Stranded, 1973)
  • “Out of the Blue” and “Prairie Rose” (Country Life, 1974)
  • “Whirlwind” and “Nightingale” (Siren, 1975),
  • “Manifesto”, “Still Falls The Rain”, “Trash” and “My Little Girl” (Manifesto, 1979)
  • “Trash 2” (“Trash” single B-side, 1979)
  • “Over You”, “No Strange Delight” and “Running Wild” (Flesh & Blood, 1980)
  • “Lover” (“Same Old Scene” single B-side, 1980)
  • “Take a Chance with Me” (Avalon, 1982)

———-

John Kenneth Wetton je bil angleški pevec, basist, kitarist in tekstopisec.

Med letoma 1972-1982 je postal slaven z nastopanjem v skupinah King Crimson in UK, pomembno delo kot bas kitarist in spremljevalni vokalist pa je prispeval tudi v svojih kratkih sodelovanjih s skupinami Family, Roxy Music, Uriah Heep in Wishbone Ash.

Po izstopu iz skupine Uriah Heep je Wetton ustanovil UK, kasneje pa je bil – po kratkem delu v Wishbone Ash – frontman in glavni tekstopisec superskupine Asia, ki se je izkazala za njegov največji komercialni uspeh.

Po skupini poimenovan album prvenec se je po vsem svetu prodal v desetih milijonih izvodov in je bil leta 1982 v reviji Billboard razglašen za album leta.

Virtual Freedom Print originala (original Waterkolor in grafit na A3 papirju)
https://corvus-art.si
info@corvus-art.si

Pozneje je s svojim kolegom iz skupine Asia (in glavnim partnerjem pri pisanju pesmi) Geoffom Downesom ustanovil duo Icon, od devetdesetih let prejšnjega stoletja pa je imel uspešno samostojno kariero, v kateri je izdal več studijskih albumov in plošč s koncertnimi posnetki.

John Wetton je v spanju – zaradi zapletov pri zdravljenju kolorektalnega raka – umrl na današnji dan leta 2017 v bolnišnici Christchurch v Dorsetu, Anglija.

Preživeli so ga žena Lisa, sin Dylan, brat Robert in mati Margaret (Peggy).

Če bi nam za naš trud radi dali za kavo, potem pa …
HVALA!OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

 

Advertisements