web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

LOVEC NA JELENE – zgodilo se je na današnji dan

Na današnji dan leta 1978 so v Los Angelesu prvič javno predvajali znameniti film Lovec na jelene (orig: The Deer Hunter). Režiral ga je Michael Cimino, v glavnih vlogah pa so nastopili Robert De Niro, Christopher Walken in Meryl Streep. Leta 1979 je film prejel Oskarja kot najboljši film tistega leta.

Lovec na jelene je epska vojna drama, v kateri režiser Michael Cimino predstavlja trio jeklarjev, katerih življenje se je po bojih v vietnamski vojni za vedno spremenilo. Tri vojake igrajo Robert De Niro, Christopher Walken in John Savage, John Cazale (v njegovi zadnji vlogi), Meryl Streep in George Dzundza pa igrajo stranske vloge. Zgodba se večinoma dogaja v Clairtonu v Pensilvaniji, delavskem mestu ob reki Monongahela južno od Pittsburgha ter v Vietnamu.

Film je deloma temeljil na neproduciranem scenariju Louisa A. Garfinkla in Quinna K. Redekerza naslovom Človek, ki je prišel igrat, govoril pa je o Las Vegasu in ruski ruleti. Producent Michael Deeley, ki je kupil scenarij, je najel pisatelja / režiserja Michaela Cimina, ta pa je z Dericom Washburnom na novo napisal scenarij, prevzel element ruske rulete in ga umestil v vietnamsko vojno. Film je ob snemanju pošteno presegel proračun in predviden časovni rok, ob koncu pa je stal 15 milijonov dolarjev, kar je bila za tiste čase enormna vsota. Prizori, v katerih je videti rusko ruleto so po izidu filma dvignili veliko prahu, nekateri kritiki pa so jih označili za zelo sporne.

S strani kritikov in občinstva je bil film sprejet s pohvalami predvsem na račun Ciminove režije, izvrstno odigranih vlog ter igralske zasedbe (posebnih pohval so bili deležni De Niro, Walken in Streep) in scenarija. Uspešen je bil tudi na blagajnah, saj je zaslužil 49 milijonov dolarjev. Na 51. podelitvi oskarjev je bil nominiran za devet oskarjev in je osvojil pet: najboljši film, najboljšo režijo (Cimino), najboljšega stranskega igralca (Walken), najboljši zvok in najboljšo montaža filma. Meryl Streep je za svojo vlogo v filmu prejela svojo prvo nominacijo za oskarja (za najboljšo stransko igralko).

Christopher Walken

Film Lovec na jelene redno uvrščajo na sezname najboljših filmov, ki so jih kdajkoli posneli. Ameriški filmski inštitut ga je leta 2007 v svoji 10. obletnici AFI-jevega seznama 100 let … 100 filmov razglasil za 53. največji ameriški film vseh časov. Kongresna knjižnica ga je leta 1996 izbrala za hrambo v nacionalnem filmskem registru ZDA s pojasnilom o “kulturni, zgodovinski in estetski pomembnosti”.

Zgodba

Trije prijatelji iz Pensilvanije – Mike Vronsky, Steven Pushkov in Nick Chevotarevich – se preživljajo z delom v jeklarni, v prostem času pa lovijo jelene. Pripravljajo se na odhod v vojno v Vietnamu. Steven je zaročen z Angelo, ki pa skrivaj zanosi z drugim moškim. Mike in Nick oba ljubita Lindo, ki se pripravlja na selitev v Nickov dom, da bi tako pobegnila od nasilnega očeta alkoholika. Med poroko Stevena in Angele Nick prosi Lindo za roko in ona jo sprejme. Ko se mladoporočenca odpeljeta, Nick prosi Mika, naj ga ne zapusti v Vietnamu. Mike in Nick se še zadnjič odpravita v lov na jelene. Kot je v njegovi navadi, Mike sproži le en strel, s katerim takoj ubije jelena.

Meryl Streep

V Vietnamu prijatelje, skupaj z drugimi vojaki, ujame vojska Viet Conga. Prisilijo jih k sodelovanju v mučni igri ruske rulete, medtem ko njihovi stražarji stavijo. Steven ne zdrži pritiska strahu in izčrpanosti ter – ko je na vrsti za ruleto – sproži mimo svoje glave v strop. Za kazen zaradi kršitve pravil ga vržejo v kletko, ki je potopljena v reko, polno podgan in mrtvih teles. Mike prepriča Nicka k poskusu pobega, to pa storita tako, da v revolverjev bobnič namesto ene vstavi tri krogle; še prej prepričata svoje mučitelje za stave s povečanim tveganjem, nato pa jih ubijeta in pobegneta.

Ko prijatelja osvobodita še Stevena, vsi trije odplavajo vzdolž rečnega toka na drevesnem deblu. Ko pridejo do visečega mostu, jih reši ameriški helikopter, a Steven je povsem izčrpan in pade v vodo. Mike takoj skoči, da bi rešil Stevena, medtem ko Nicka zadrži posadka helikopterja. Steven pri padcu utrpi zloma obeh nog, zato ga Mike nosi toliko časa, dokler ne srečata karavane vojakov, ki bežijo v Saigon. Nicka sprejmejo v vojaško bolnišnico, kjer ga zdravijo zaradi fizičnih in psiholoških travm, po odpustu pa se odpravi v Saigon. Med svojim potepanjem sliši strele, ki prihajajo iz igralnice in nemudoma poskuša oditi, saj ga spominjajo na njegovo izkušnjo z mučenjem. Vendar ga francoski poslovnež Julien Grinda prepriča, naj vstopi in odigra zanj. V prostoru se stave seveda polagajo za rusko ruleto. V igralnici je prisoten tudi Mike, ki prepozna Nicka, vendar mu ne uspe pritegniti njegove pozornosti.

Mika vojska pošlje nazaj v ZDA, vendar ima težave pri ponovni vključitvi v civilno življenje. Prijatelji mu ob povratku organizirajo zabavo, vendar se Mike na njej ne pojavi. Naslednje jutro sreča Lindo in izve, da je Nick izginil. Nato obišče Angelo, ki je v vmesnem času postala mati otroka, a je po vrnitvi Stevena, ki je ostal invalid, zdrsnila v katatonijo. Zdi se, da nihče od tistih iz Mikovega kroga, ki so ostali doma, ne razume ničesar o vojni, naslednji dnevi pa le še dokažejo njegovo izgubljenost; odpravi se na lov, vendar ne zmore ustreliti jelena. Ko gre na lov naslednjič, eden od njegovih lovskih tovarišev Stana nekomu drugemu v šali zagrozi s pištolo. Mike izgubi živce in instinktivno želi Stana naučiti, koliko teže je v njegovi gesti; nasilno mu izbije pištolo iz rok, v bobnič vstavi en naboj, ga zavrti, pritisne na Stanovo čelo in sproži … k sreči s praznim nabojnikom.

Robert de Niro

Mike obišče Stevena v ustanovi za vietnamske veterane, kjer ugotovi, da sta mu bili amputirani obe nogi, ne more pa uporabljati niti ene roke. Steven pa je izvedel za Angelino nezvestobo in noče več domov. Miku pove, da iz Vietnama redno prejema velike vsote denarja in Mike začuti, da je najbrž vir teh vsot Nick. Stevena prepriča, da se vrne k Angeli, sam pa se vrne v Vietnam, da bi poiskal Nicka. Tavajoč po Saigonu, ki je zdaj v kaosu, Mike najde Juliena in ga nagovori, da ga odpelje v igralniško luknjo, kjer bo našel Nicka. Sooči se z Nickom, ki je medtem postal profesionalec v grozljivi igri ruske rulete in Mika praktično več ne prepozna. Mike skuša prijatelja vrniti k razumu, toda Nick, ki je zdaj odvisnik od heroina, se ne zmeni za prošnje …

Samega konca filma vam ne želimo izdati, najbolje bo, da si ga ogledate sami. Mi smo si ga že pred desetletji in … za vedno je ostal zapisan v našo podzavest. Fantastičen film!

 Vloge

John Cazale

Zanimivost

Najprej so posneli vse prizore, v katerih je sodeloval John Cazale, ki je imel v času snemanja filma raka v zadnjem stadiju. Zaradi njegove bolezni so ga v studiu sprva želeli odpustiti, a sta Meryl Streep, s katero je bil Cazale v zvezi ter režiser Cimino zagrozila, da bosta snemanje zapustila, če bi se to zgodilo. Zaradi bolezni Cazaleja zavarovalnice niso želele zavarovati tako, kakor druge igralce. Po navedbah Streepove je nato zavarovanje zanj plačal iz lastnega žepa Robert De Niro, saj je želel, da Cazale v filmu sodeluje. Lovec na jelene  je bil za Cazaleja zadnji film, saj je umrl kmalu po zaključku snemanja in nikoli ni videl dokončne verzije filma. 

Članek je povzet po zapisih na: KLIK 
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read