web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Lokalne zanimivosti – PODBREŠKA POTICA

V Medgeneracijskem centru v Naklem so tudi v teh neprijetnih časih zelo aktivni. Razmere so pač take, da se bodo v decembru 2020 aktivnosti MC Naklo, ki jih je bilo pred tem moč obiskovati v medgeneracijskem centru v občini Naklo, izvajale na daljavo v videokonferenčnem sistemu ZOOM.

Ob tem vabijo zainteresirane, da se aktivno vključijo in izkoristijo možnosti, ki so jih pripravili. Na telefonski številki 031 721 149 bo pol ure pred vsako aktivnostjo na voljo bo tudi tehnična pomoč.

Na vsako izmed aktivnosti se prijavite tako, da pošljete svoje ime, priimek, telefonsko številko in e- naslov na: mck-prijava@luniverza.si za dopoldanske aktivnosti vsaj en dan prej, za popoldanske aktivnosti pa do 14.00 ure istega dne.

V prihajajočih tednih so prirpavili naslednje:

ČETRTEK, 10. 12. 2020 ob 17.00

ČETRTEK, 17. 12. 2020 OB 17.00

Kulinarični delavnici: PODBREŠKA POTICA

Potica je prehranski izdelek, ki jo glede na možne nadeve poimenujemo: orehova potica (orehov nadev), medena potica (medeni nadev), pehtranova potica tudi pehtranka (pehtranov nadev), … Beseda potica je izrazito slovenska in ima svoj jezikovni razvoj iz zgodnejših slovenskih oblik kot so povitica, povtica, potvica.

Število receptov za različne vrste potic se začne množiti v številnih kuharskih knjigah od konca 1. svetovne vojne do danes, ko je v evidenci čez 105 različnih vrst sladkih in slanih potic.

Tokrat pa bodo gospodinje iz Podbrezij izdale recept za Podbreško potico z nadevom iz suhih krhljev jabolk ali suhih krhljev hrušk viljamovk ali suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev. Večino sestavin pridelajo v lokalnem okolju. Sam recept si lahko ogledate na tejle POVEZAVI

Podbreška potica je kulinarična posebnost, s katero lahko presenetite svoje najdražje med prihajajočimi prazniki.

Delavnici bo izvajalo Interesno združenje Podbreška potica.

Vir informacij: Mojca Rozman, Ljudska univerza Kranj

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read