web analytics
27. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Lokalne volitve 2018 – uvod

Pišem: Marko LUKAN

Ozračje pred lokalnimi volitvami se pregreva. Velja za vsa okolja, saj neposredno (iz)voljeni na lokalnih volitvah v vsakokratnem mandatu pomembno vplivajo na kakovost življenja v posamezni skupnosti. 

Tudi jeseniška “scena” ne zaostaja. (Pred)volilna kampanja je polna obljub, podtikanj, obtoževanj …pa tudi slikanj cvetoče prihodnosti, če boste pravemu kandidatu namenili svoj glas. Tega smo se menda v zadnjih desetletjih navadili. Človek zdravega razuma bi oboje – tako negativno, kot pozitivno “oglaševanje” – moral vzeti vsaj z rezervo. Tako je vsaj moje prepričanje.

Sedem ljudi je oddalo kandidaturo za župansko mesto na Jesenicah. Vsem sedmim sem poskušal – z namenom obveščanja javnosti – poslati naslednji tekst:Pozdravljeni. Moje ime je Marko LUKAN. V lokalnem okolju – pa tudi širše v Sloveniji – sem menda znan, kot etabliran pisec. Pogosto se lotevam tem, ki jih v množičnih medijih ni zaznati, ali pa so povsem marginalizirane. Ampak to pravzaprav ni tema mojega dopisa.
Zaznal sem, da na prihajajočih lokalnih volitvah kandidirate, kot morebitni(a) bodoči župan(ja). Sem lastnik in urednik spletnega portala jeseničan.si, za katerega Vam ob tej priložnosti pošiljam tudi nekaj vprašanj. Vljudno prosim, če nanje pisno (z odgovorom na tale e-mail) odgovorite, saj bi jih rad objavil. S tem bi rad pomagal predstavljati Vaša stališča in jih tudi na ta način približati volivcem. Prosil bi, če so odgovori čim konkretnejši, če se le da – kratki. Naj vsebujejo čim manj floskul in so bralcem kar najbolj razumljivi.
Hkrati vas prosim tudi, če predložite fotografijo, za katero želite, da jo ob Vaših odgovorih prispevku dodam. Ker je vprašanj več, bom odgovore objavil v več zaporednih člankih.
Vaše odgovore pričakujem (zanje vljudno prosim) vsaj do (na tem mestu sem zapisal datum, dovolj odmaknjen, da kandidati podajo svoje odgovore), saj je za ta dan planirana objava prvega izmed omenjenih prispevkov.

Za sodelovanje se vnaprej zahvaljujem.

Zdaj pa kar k vprašanjem.

Sledilo je določeno število vprašanj, na katera bodo kandidati za župansko funkcijo odgovarjali v prihodnjih člankih.

Hvala vnaprej.

Lep dan želim ter obilo uspeha na volilni dan. Pravzaprav – tudi sicer v življenju.

Marko LUKAN
Dodajam še naslednje: nekatere od kandidatov je skrbelo, kako sem povezan z enim izmed njih. V minulih letih sem namreč zelo dejavno sodeloval v hokejskem klubu mlajših kategorij Podmežaklo. Javno povem, da tam nimam več popolnoma nobene funkcije. No, razen podpore dvema otrokoma, ki sta še vedno člana omenjenega društva. Ali me to kompromitira, ali to preprečuje, da bi na vse kandidate gledal enako? Z njimi sodeloval v kakršnemkoli pogledu?
Menim, da ne. Že nekaj let – po svoji vesti – vsakič glasujem enako. Kar pa se tiče kandidatov za bodočega jeseniškega župana: prav vseh sedem je (ali bo) dobilo do pičice enaka vprašanja.

Hkrati izražam tudi začudenje nad dejstvom, da kandidati v letu 2018 nikjer nimajo objavljenih svojih elektronskih naslovov, ali pač kakih drugih kontaktnih podatkov. No … nekateri. Na mojo (in vašo?) srečo sem z nekaterimi osebni znanec, pa sem jim vprašanja na nek način lahko posredoval.

Kontaktne podatke sem želel dobiti tudi s pomočjo informacij na Občini Jesenice, vendar do oddaje tega članka odgovora nisem prejel. Enako velja za t.i. občinsko volilno komisijo.

Za odgovore na moje poizvedbe so v trenutku objave tega prispevka neodzivni še štirje kandidati/ke. Dva mogoče še nista videla elektronske pošte, saj sta jo dobila na službeni elektronski naslov (možno je, da izven delovnega časa). Za enega od omenjenih dveh vem, da računalnika niti ne uporablja. Te stvari zanj urejajo drugi. Ena kandidatka se ni odzvala ne na klic, ne na SMS in ne na sporočilo na najpopularnejšem spletnem socialnem omrežju. Tudi njej sem elektronsko pošto poslal na njen službeni elektronski naslov. Na kakršnokoli reakcijo na enako sporočilo četrtemu – še čakam. Trije so odgovore že obljubili.

Več v prihodnjih dneh. Tačas pa si oglejte kratek filmček, ki napoveduje letošnji boj za župansko mesto ter kliknite na anketo, ki bo sicer objavljana vse do začetka volilnega molka:

[socialpoll id=”2524137″]

Če kdo želi za neodvisni medij donirati kak evro, pa kar pogumno:

Opomba: naslovna fotografija: KLIK

Advertisements