web analytics
16. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

LOCKERBIE – zgodilo se je na današnji dan

Na današnji dan (21. decembra) leta 1988 je nad škotskim mestom Lockerbie bombna eksplozija raznesla letalo ameriške letalske družbe Pan Am 103. V dogodku je umrlo vseh 259 potnikov na krovu letala.

V primeru letala Pan Am Flight 103 je šlo za redni komercialni čezatlantski potniški let družbe Pan Am iz Frankfurta v Detroit prek Londona in New Yorka. 21. decembra 1988 je letalo N739PA z zraka sklatila bomba in pri tem ubila vseh 243 potnikov in 16 članov posadke. Incident je pridobil mednarodne razsežnosti in še danes ob omembi javnosti do tedaj razmeroma neznanega škotskega mesteca Lockerbie večina ljudi takoj pomisli na zloglasno teroristično dejanje.  Veliki deli letala so po eksploziji padli na stanovanjske predele v Lockerbieju in pri tem ubili še dodatnih 11 ljudi. S skupno 270 smrtnimi žrtvami gre za do danes najsmrtonosnejši teroristični napad v zgodovini Združenega kraljestva.

Lockerbie po bombnem napadu
Vir: KLIK

Po tri leta trajajoči preiskavi skupni preiskavi na tistem področju pristojne škotske policije (Dumfries and Galloway Constabulary) ter ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) so bili novembra 1991 za dva libijska državljana izdani mednarodni nalogi za prijetje. Tedanji libijski voditelj Moamer el Gadafi je po dolgotrajnih pogajanjih in sankcijah Združenih narodov mednarodnemu sodišču v Camp Zeistu na Nizozemskem ppredal dva libijska državljana. Leta 2001 je bila nato Abdelbasetu al-Megrahiju, libijskemu obveščevalcu, izrečena dosmrtna kazen, potem ko mu je sodišče izreklo krivdo za 270 umorov v povezavi z bombnim napadom. Avgusta 2009 je omenjenega škotska vlada iz sočutnih razlogov izpustila po diagnozi raka na prostati. Umrl je maja 2012 kot edina oseba, ki je bila obsojena za napad.

Leta 2003 je Gadafi sprejel odgovornost za bombardiranje Lockerbieja in družinam žrtev plačal odškodnino, čeprav je trdil, da nikoli ni dal ukaza za napad. Sprejetje odgovornosti je bilo del vrste zahtev, ki jih je določila resolucija OZN za odpravo sankcij proti Libiji. Libijsko vodstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da je prisiljeno sprejeti odgovornost zaradi al-Megrahijevega statusa vladnega uslužbenca.

Med t.i. prvo libijsko državljansko vojno leta 2011 je nekdanji libijski pravosodni minister Mustafa Abdul Jalil trdil, da je Gadafi osebno odredil bombardiranje, čeprav je bilo to kasneje zavrnjeno, medtem ko preiskovalci že dolgo verjamejo, da Megrahi ni deloval sam. V javnost so prišli tudi podatki, da preiskovalci zaslišujejo upokojene agente vzhodno-nemške tajne policije Stasi o možni vlogi te službe v terorističnem napadu.

Nekateri sorodniki mrtvih, vključno z najbolj angažiranim v zadevi, angleškim zdravnikom Jimom Swirejem, menijo, da je bila bomba postavljena na letališču Heathrow in ni bila poslana preko t.i. napajalnega leta z Malte, kot trdijo ZDA in Velika Britanija. Celica Narodne fronte za osvoboditev Palestine (General Command) je v mesecih pred bombardiranjem Pan Am delovala v Zahodni Nemčiji in tam bi veljalo iskati sledi, ki so dokaj zgovorne, menijo omenjeni.

Vir: KLIK

V napadu je bila ubita med drugimi tudi Swirejeva hči Flora, gospod pa je v času sojenja opozarjal na marsikatero napako v zvezi s prijetjem osumljencev in trhlo obtožnico. Pozneje se je zavzel za ponovno sojenje in izpustitev Abdelbaseta al-Megrahija. Swire je dokazoval tudi tedaj zelo ohlapne varnostne protokole in je 18. maja 1990 na enega od letal demonstrativno prinesel tudi lažno bombo, brez da bi ga varnostne službe pri tem kakorkoli ovirale.

Zadeva je v delu svetovne javnosti pustila občutek, da so bili rezultati pomanjkljive – vendar seveda z vsem medijskim pompom Zahoda opremljene – preiskave površni in izsiljeni. Kakor pa se je to že neštetokrat izkazalo, so javnosti vedno predstavljeni le tisti podatki, kakršne veliki igralci želijo predstaviti, resnic pa je ob tem postranskega pomena.

Vir: KLIK

Ni naš namen opravičevati (ali obtoževati) kogarkoli, tale članek naj bo v spomin množičnemu valu “letalskega” terorizma v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ter njegovim – večinoma nedolžnim – žrtvam.

Povzeto po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read