web analytics
9. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Ljudem v premislek – zaključna beseda pred lokalnimi volitvami

Pišem: Marko LUKAN

ZGODBA št.1:
Pred dnevi mi je slučajno padel v oko članek o tem, s kakšnimi težavami se spopadajo najemniki trgovin na kranjskem Savskem otoku. Prav tam, nad njihovimi glavami, prenavljajo most. Dela bodo predvidoma trajala do marca 2019, ampak … saj veste, kako je s temi rečmi pri nas.
Enkrat … dve desetletji bo že tega … so zaprli cesto med gimnazijo in … ne vem več, mogoče upravno stavbo Železarne, zdaj Občine. Zdi se mi, da so prenavljali cesto na klancu med rondojem in gimnazijo. Mladi podjetnik je takrat imel v neki vzporedni ulici trgovino z glasbo in res se je moral boriti za vsakega kupca, za vsak (tedaj še) tolar. Ker so bili dostopi na tisto lokacijo praktično onemogočeni tako z ene, kakor tudi z druge strani, kar naenkrat v trgovino več ni bilo nikogar. Bodimo bolj dramatični – N I K O G A R.
Podjetnik, še zelo mlad in neizkušen, hkrati pa zakreditiran in … obupan, ni vedel drugega, kot da povpraša o tem,  kaj se sploh dogaja, koliko časa bo trajalo in kako bo z vsem skupaj … v pisarni Krajevne skupnosti. Model, ki je v današnjih časih že nekaj mandatov župan taistega mesta, takrat pa je bil veliki šef krajevne skupnosti, se je cinično nasmehnil in rekel:
“Pa kaj ti misliš, da ti bomo dali kako odškodnino, al’ kaj?”

_____________________________________________________________

Današnji članek bom, tako sem se odločil, nekoliko literarno obarval. Tole, kar ste prebrali uvodoma, je prvi tak poizkus. Konec koncev mi nekateri rečejo pisatelj, zato bom v samo pisanje vtkal nekaj zgodbic v stilu, v kakršnem je napisana tudi moja knjiga, razvpita NAGRADA. Povezavo do nje boste našli na dnu tega članka.

Tako torej: v minulih tednih smo obdelali kandidate, njihove poglede na nekaj tematik in njihovo poznavanje težav, s katerimi se srečujemo prebivalci v Občini Jesenice. V tokratnem članku, ki popolnoma zaokroža sklop predvolilnih lokalno-političnih zapisov, bodo kandidati najprej predstavili svoje zaključne nagovore volivcem pred nedeljskimi volitvami.

Spodaj si boste lahko prebrali nekaj mojih misli o vsakem izmed njih, o njihovih programih in splošnih vtisih, ki so jih naredili name. Ne delam si utvar, da bo zapisano všeč vsem. Nikogar ne bi rad favoriziral, niti ni moj namen, da bi o komerkoli govoril grdo, ali ga nemara celo žalil. Kot dokaj spremljan publicist, smatram za svojo dolžnost, da javno povem mnenje o kandidatih, ki nam bodo vsem skupaj krojili življenja v prihajajočem obdobju. Če povem po pravici, sem  – pred samim predvolilnim obdobjem – imel izdelano predstavo o tem, komu bom poklonil svoje zaupanje v obliki glasu. Zapisovanje in spremljanje idej in aktivnosti naših kandidatov, je moje misli nekoliko zmedlo. Še bolj jih je zmedlo to, da sem prisostvoval soočenju kandidatov v Kolpernu. Tako sem se po tehtnem premisleku vrnil na svojo prvotno odločitev, kakšna pa je, pa seveda takole javno ne bom obelodanil. Je že tako, da ljudje, ki so meni blizu, moja politična opredeljenja poznajo, nisem pa se odločil, da bi jih tudi javno razkril.

Opomba: tako, kot vedno, so tudi zaključni nagovori kandidatov objavljeni v surovi obliki.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

Gordana Ana
VIŠNAR ŽUPANČIČ
DESUS

Kot kandidatka za županjo stranke DESUS, skupaj s kandidatkami in kandidati za Občinski svet Občine Jesenice lahko rečemo, da nam je dovolj siromašenja in brezčutne presoje – za človeka in okolje gre.
Vsi skupaj imamo dovolj znanja, modrosti in izkušenj, za vas bomo storili vse to, kar smo napovedali.
Hočemo več in zaslužimo si več veselja, zadovoljstva, zdravstva, oskrbe, športa, kvalitetnega preživljanja časa naših življenj!

_____________________________________________________________

Janko PIRC, LMŠ

Kandidat ni ponudil zaključnega nagovora. 

_____________________________________________________________

Žarko ŠTRUMBL
SDS

Moje ime je Žarko Štrumbl, doma sem na Slovenskem Javorniku. Sem profesor zgodovine in sociologije. Služboval sem dve leti na Gimnaziji Jesenice, potem tri leta na Srednji šoli tiska in papirja v Ljubljani, sledi službovanje na takratnem Izvršnem svetu Slovenije – to je Svetu za vprašanja družbene ureditve. Od leta 1989 pa službujem na Ministrstvu za kulturo – to je državnem Arhivu Republike Slovenije, kjer opravljam delo višjega arhivista, to je prevzemanje gradiva najvišjih državnih organov, obdelovanje le tega, ustvarjanje inventarjev, popisovanje gradiva itd. Hkrati pa se ukvarjam še z znanstveno raziskovalnim delom s področja arhivistike, pisarniškega poslovanja.
Kandirati sem se odločil, da bi vzpostavil pristen in neposreden odnos s krajankami in krajani občine Jesenic, saj ta mora temeljiti na resnici in na medsebojnem spoštovanju. To so vrednote vsakega poštenega državljana. S tem bi zopet povrnil ugled med ljudmi doma in v svoji okolici. Saj naša prelepa deželica na tej strani Alp Slovenija potrebuje ljudi, kateri bodo pripomogli da se bodo stvari in odnosi hitro in učinkovito reševali in premaknili v pravo smer.
Ne obljubljam stvari, katere ne morem izpeljati. Odgovorno in povezovalno bom delal za dobrobit in korist občank in občanov mesta Jesenic. Trdno verjamem, da lahko skupaj ustvarimo prostor za vse generacije, kjer bomo spodbujali gospodarstvo, izobraževanje, šport in kulturo ter skrbeli za varovanje našega okolja.
Kot prvo bi poskrbel za starejše občane. Omogočil bi jim brezplačen potniški promet na območju Jesenic, za ostale bi pa zagotovil najnižje možno ceno mesečnih vozovnic, podobno kot jih že imajo v nekaterih slovenskih mestih. Poskrbel bi za podaljšanje železniške proge do Hrušice, kjer bi poskrbeli, da bi dnevni vozniki lahko tam parkirali svoja vozila in pot v službo nadaljevali z javnim prevoznim sredstvom, bodisi vlakom, bodisi lolalnim potniškim prometom. Po možnosti bi se zgradilo še železniško postajališče na Plavžu. Poskrbel bi za mlade na Stari Savi, kjer bi dobili primeren prostor za svoje delovanje. Rešil bi problem Doma za starejše na Plavžu, ki bi ga po »hodniku« povezal z Bolnico Jesenice, da bi bila pomoč starejšim v domu čim hitrejša. Pospešil bi oblikovanje novega prostorskega načrta občine Jesenic, kjer bi pospeševal obrtne cone, ki bi zaposlovale mlade. Našel bi prostor za novo občinsko knjižnico, ki sedaj domuje v neprimernih prostorih. Našel bi pozitivno rešitev za smetišče Mala Mežaklja. Pospeševal bi tudi izgradnje hostla ali hotela, da bi se Jesenice tudi turistično razvijale. Posebno pozornost bi namenil tudi ljubiteljski kulturi.
Za vse te rešitve dajte glas za Slovensko demokratsko stranko.

_____________________________________________________________

Blaž RAČIČ
Zoran Račič in skupina volivcev

Jesenice so v zadnjem obdobju obtičale v razvojni in idejni praznini. To ni le moja ugotovitev. Delim jo s številnimi Jeseničani in Jeseničankami, ki so jo s podpisi podpore podprli in mi omogočili vložitev županske kandidature. Za podpise in izraženo podporo se vsem zahvaljujem.
Zdaj vabim vse občanke in občane z volilno pravico, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo lokalnih volitev in izberejo svojega županskega kandidata, člane občinskega sveta in člane svetov krajevnih skupnosti. Verjamem, da sem pripravil najbolj celovit program razvoja občine Jesenice in da bo v nedeljo šestica najpogosteje obkrožena številka na glasovalnih lističih za župana.
Razvojni program z jasno vizijo razvoja občine, ki sem ga pripravil pod naslovom Naredimo ponosne Jesenice in predstavil v volilni kampanji, odgovarja na izzive sodobnih Jesenic in izpostavlja nekaj ključnih področij.
Staranje prebivalstva, zlasti pa odseljevanje mladih (družin) je znak za alarm, saj z mladimi odhaja tudi prihodnost mesta in občine. Trend je treba ustaviti. Takoj.
Zasnovane politike so namenjene ustvarjanju novih delovnih mest za mlade in izobražene, zagotavljanju stanovanj za mlade (družine) in ustvarjanju mladim prijaznega okolja v domačem kraju. S krepitvijo nevladnega sektorja in večjo podporo društvom, predvsem pa s krepitvijo socialnih vezi na različnih ravneh mora občina odgovoriti na pustošenje neoliberalnega kapitalizma in posledice, ki jih prinaša. Solidarnost je zato ena najpomembnejših vrednot, ki mora dobiti osrednje mesto v občini.
Prepričan sem, da z znanjem in življenjskimi izkušnjami, ki jih plemeniti 15 let dela v novinarstvu, občino Jesenice lahko popeljem v prihodnje obdobje in proti smelo postavljenim ciljem z dvignjeno glavo in s ciljem, da NAREDIMO PONOSNE JESENICE.
Zato obkrožite številko 6.

_____________________________________________________________

Alma REKIĆ
Levica

V LO LEVICA –  JESENIŠKA ALTERNATIVA se povsem zavedamo, da več sredstev pomeni več projektov, zato bom kot morebitna županja sledila zamislim za pridobivanje dodatnih proračunskih sredstev brez obremenjevanja občanov, s poudarkom na varnem, lepem in socialno zagotovljenem okolju.
Pri tem se bom držala svojih načel in začrtanih projektov, ki sem jih navajala tudi v predvolilnih soočanjih. Vsa morebitna odstopanja bodo možna le v soglasju vse zainteresirane javnosti. Sledila bomo povečevanju vpliva občanov na delovanje občine – tako na politične odločitve kot na poslovanje javnih podjetij. Zato bodo še kako pomembni ukrepi, ki bodo vpeljali in krepili mehanizme neposrednega soodločanja občank in občanov kot so participativni proračun, referendum, zbori občanov itd. 
Več aktivnosti pa bom kot morebitna županja posvetila krepitvi dialoga občine z nevladnimi organizacijami in pobudami občanov. 
Tudi v tem mandatu ima LO Levica – Jeseniška alternativa kandidate z izkušnjami na svojih področjih in skupaj imamo znanje, da bomo zastavljene cilje v programu lahko realizirali. Vse pa je odvisno od vas volilk in volilcev kako se se boste 18. 11. 2018 odločili.
Tudi na lokalnem nivoju pa bomo zagovarjali »BLAGINJA ZA VSE, NE LE ZA PEŠČICO« kar je tudi naš slogan, zato »VAŠ GLAS NAJ BO GLAS ZA JESENICE«.

_____________________________________________________________

Miha REBOLJ
SMC

Spoštovane občanke in občani Jesenic,
ideje o tem, na kakšen način izboljšati Jesenice, so enostavno izgovorljive ali napisane. Težje jih je uresničiti. Kot dosedanji podžupan sem v našo lokalno skupnost v zadnjem mandatu doprinesel opazno razliko in otipljive rezultate napredka. Kot morebitni novi župan bom mojo pozornost usmeril v iskanje stabilnih in dolgoročnih virov prihodkov za proračun občine s katerimi bomo lažje razvijali naše mesto. Z mojo osebno zavzetostjo, bom skupaj s strokovno, hitro odzivno in prijazno občinsko upravo polno podpiral razvoj koncepta poslovnega mesta, pognal usmerjene aktivnosti v vodne vire locirane v občini Jesenice in ustvaril podporno okolje za nadaljnji razvoj turizma in turističnih produktov. Vzpostavil bom tesnejše sodelovanje med Kabinetom župana, zavodi in krajevnimi skupnostmi.
Mladi in starejši si po mojem trdem prepričanju zaslužijo več usmerjene pozornosti iz Kabineta župana. Naša moralna dolžnost je, da starejšim, ki so s svojim trdim delom skovali sedanjost, v jeseni življenja omogočimo čim višjo kvaliteto bivanja, mladim pa bom ponudil roko tesnega sodelovanja in se hkrati zavzel za izboljšanje ter nadgradnjo položaja mladih na Jesenicah.
Močno bom podpiral nadaljnji razvoj Poslovne cone Jesenice in obstoj Splošne bolnišnice Jesenice tukaj na Jesenicah!
Lokalni odbor SMC Jesenice bo, kot v preteklem mandantu, ustvarjalno sodeloval v načrtovanju sodobnega razvoja občine in bo prevzel odgovornost za nadaljnji razvoj občine Jesenice. Med kandidati na listi za občinski svet ter krajevne skupnosti so aktivni občani in občanke, predani prostovoljci, uspešni podjetniki, ljudje s pozitivnimi političnimi izkušnjami, ki jim delo v javno korist predstavlja veliko zadovoljstvo. Imamo izkušnje, znanje in jasno vizijo za nadaljnji razvoj našega mesta.
Številka liste SMC za občinski svet je številka 3. Moja številka na volilnem listku za mesto župana je številka 5.
Spoštovani,
v kolikor mi boste namenili vaš glas, bom, skupaj z vami, sooblikoval prijazno, varno in prijetnejše okolje za vse nas.

_____________________________________________________________

Tomaž Tom MENCINGER
SD

Spoštovane volivke in volivci.
Občina Jesenice je vedno bolj urejena občina, ima tudi sprejet proračun za leto 2019, pijemo najboljšo vodo v državi, javne storitve so dostopne, brezposelnost je bistveno manjša od državnega povprečja, izstopamo na mnogih področjih, od kulture do športa.
Kot sedanji župan želim nadaljevati delo na področju ustvarjanja pogojev za gospodarski razvoj in urejenost občine, zato nadaljujmo skupaj.
Vizija Socialnih demokratov v občini Jesenice so kakovostna delovna mesta, zdravo, urejeno okolje, varnost, učinkovite javne storitve, dobri pogoji za razvoj gospodarstva, družbena vključenost občanov in občank.
V naslednjem mandatnem obdobju bodo v ospredju aktivnosti, pomembne za: življenje po meri ljudi, podjetnost in rast, varovanje okolja, strokovno in prijazno občinsko upravo ter demokracijo in vključenost. Naj jih omenim nekaj:
dostopna zdravstvena oskrba, aktivna stanovanjska politika, varna starost , odstranjevanje arhitektonskih ovir, nadaljevanje urejanja kolesarskih poti skozi mesto, zagotovitev prostorskih pogojev za delovanje muzeja, knjižnice in gledališča.
Želim, da v sodelovanju z mladinskim svetom uredimo mladim primerne prostore in jih še bolj aktivno vključimo v sprejemanje odločitev, da še bolj podpremo gospodarstvo, kmetijstvo in trajnostni turizem, da zagotovimo trajnostno mobilnost tudi s cenejšimi (brezplačnimi) vozovnicami v mestnem potniškem prometu in izboljšamo mirujoči promet.
Z upoštevanjem pobud občanov in občank bo oblikovan participatorni proračun, izboljšani bodo delovni pogoji poklicnih in prostovoljnih gasilcev.
Vse to bom skupaj s svetniki in svetnicami lahko uresničeval z vašo podporo.
Zato Vas v nedeljo vabim na volišča. Obkrožite številko 2 in za župana podprite Tomaža Toma Mencingerja, za občinski svet pa listo Socialnih demokratov Jesenice pod številko 1.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

ZGODBA št. 2:
Župan me je klicu,
mi je en predlog ponudu:

hčerko mi da za ženo
če bom mesto prebudu.
Hčerko, sem mu reku, sam obdrž –
rajš kej dnarja na mizo vrž!
Tok kokr hočeš met kravala,
tok te bo ta zabava stala …

Zgornji citat je del besedila pesmi Zvečer v mestu, ki ga je davno tega izdala skupina Pankrti. Pesem je nadebudnemu piscu padla na pamet ob priliki izdaje njegove prve knjige. Ob tem je razmišljal takole – če sem že sam ponosen, bi pa mogoče name lahko bil ponosen še kdo, ki bi mu to prav prišlo vsaj v njegovi oportunistični želji politika, da ugaja? Sploh v volilnem letu, v predvolilnem boju? Pretkano je tako pisatelj poslal elektronsko sporočilo županu kraja, v katerem sta oba prebivala. Ob tem sploh ni vedel, da je župan nevešč rokovanja z računalnikom, da ga sploh ne uporablja in da gre vse skupaj do tako absurdnih proporcev, da mu celo elektronsko pošto tajnica vsakič sproti natisne in dostavi na pisalno mizo. Pohvalil se je, trdno verujoč v svojo kvaliteto in tiho upajoč na razpoznavnost njegovega dotedanjega dela. Povedano po pravici: županu je ponudil v odkup nekaj svojih knjig. Po ugodni ceni, se vé! Zdelo se mu je, da bi morda človek bil ponosen na nekaj, kar je v sivini post-socialističnega kraja uspelo enemu izmed njegovih župljanov. V bistvu je naredil nekaj ravno obratnega, kakor se je “zgodilo” Perotu Lovšinu davnega leta ’85 …

Klical ga je in mu knjigo ponudu, ponudbo mu dal, da bo mesto prebudu …
_________________________________________________

Spoštovani g. pisatelj. 
Zahvaljujem se za vašo ponudbo, vendar žal v občinskem proračunu nimamo planiranih sredstev  za ta namen. 
Prosim za razumevanje. 
Lep pozdrav. 
Župan

Tako se je glasil odgovor politikaki sicer načeloma podpira kulturo in je že nekaj mandatov župan starega, delavskega (k)raja … Pisatelj je razumel, kaj pa mu je drugega preostalo.

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Zdaj pa je na vrsti še najzabavnejši del mojega pisanja. Imam namreč udobno pozicijo ocenjevalca, kritika(nta), prenašalca pripomb bralcev in zapisovalca lastnih opažanj. Kaj želim doseči (in česa ne) s tem, sem opisal že v uvodu v pričujoči članek. Bi pa rad spodbudil k razmisleku tudi volivce.

Preden se lotim obdelave kandidatov, je že prav, če omenim tudi naslednje: s svojim kandidatom v dirki za župansko mesto niso kandidirali v Slovenski ljudski stranki, Neodvisni listi za boljše Jesenice ter pri Novi Sloveniji – krščanskih demokratih. Vse tri liste/stranke ob tem na lokalnih volitvah vseeno sodelujejo, saj bodo njihovi kandidati skušali priti v lokalni občinski svet. Lahko, da je pač naslednja ugotovitev le moje subjektivno (ne)opažanje, a razen Neodvisne liste za boljše Jesenice, preostalih dveh strank v predvolilnem boju nisem opazil. Omenjeno listo smo Jeseničani prej večinoma poznali pod brandom Ejga, še najbolj pa se je vtisnila v spomin po izjemnem rezultatu njenega tedanjega vodje Ahmeda Pašića v prvem krogu prejšnjih županskih volitev. Lista je tudi v vmesnem obdobju bila precej aktivna in na nek način je škoda, da ekipa v svoji sredini ni našla primernega kandidata, ki bi se podal v boj za županski stolček.

_____________________________________________________________

Gordana Ana
VIŠNAR ŽUPANČIČ
DESUS

Moje mnenje o kandidatki:
Gospa Gordana Ana Višnar Župančič je suverena predvsem v temah, ki se dotikajo gospodarstva. To je razumljivo, saj gospa izhaja iz podjetniških vod; za seboj ima namreč dolgoletno in uspešno kariero na tem področju. Prijazna gospa, ki je bila poleg kandidata, ki  v teh člankih “nastopa” pod njo, edina občasno v zaostankih z odgovori, me je sicer nekajkrat obvestila o razlogih za take zamude. Tudi neposredni pogovor z njo, je dal občutek prijetne osebe, ki zna prisluhniti, ob tem pa argumentirano vztraja pri svojih stališčih, kadar je to potrebno. Kake prodorne in dobro organizirane volilne kampanje kandidatke in njene stranke nisem opazil ne na spletu, ne v realnem življenju. Na edinem javnem soočenju, ki sem ga imel priložnost spremljati, je bila gospa – za moje pojme – v svojih odgovorih najbolj konkretna in prepričljiva od vseh kandidatov. Menim, da bi s svojo miselnostjo Občino prav gotovo usmerila v neke nove, podjetništvu bolj prijazne vode, vse skupaj pa bi blagodejno vplivalo tudi na socialni status marsikoga v mestu. Moja anketa ji vse od začetka ni pripisovala prav dosti možnosti za izvolitev in če sem iskren, ji le-teh tudi sam ne pripisujem. Ne, ker bi bila nekompetentna, pač pa … spričo razmer v lokalni politiki. 

_____________________________________________________________

Janko PIRC, LMŠ

Moje mnenje o kandidatu:
Gospod Janko Pirc je na nek način siva eminenca lokalne politike. Kadar mu ne uspe z eno idejo (stranko …), hitro najde novo. Volje mu ne primanjkuje, idej očitno tudi ne. Kar se tiče sodelovanja v mojih predvolilnih člankih, me je nekajkrat – obljubam navkljub – prepeljal žejnega čez vodo. Saj ne, da bi moral pa ravno nekemu Lukanovemu Marku odgovarjati na vprašanja, ampak … če je že (večkrat) obljubil, bi bilo pričakovati, da se bo obljubljenega tudi držal. Tako je pravzaprav v mojih objavah manjkalo kar pol njegovih odgovorov. Ob koncu je, resnici na ljubo, poslal prijazno opravičilo. Nasprotniki mu očitajo, da dejansko sploh ne stanuje na Jesenicah, njemu pa se to zdi postranskega pomena. Kar se njegovega programa tiče, ni v vseh točkah zgrešen. Vidno je, da mu gre dosedanje stanje na Občini zelo v nos. Marsikaj bi spremenil kar na horuk, tako odločno vsaj deluje. Morda bi bilo kaj takega tudi koristno, a se mi zdi, da ne bomo nikoli vedeli. Anketa mu je vse od začetka pripisovala premalo podpore za opaznejši rezultat … če na volilni dan seveda volivci ne bi glasovali povsem drugače. Prodorne kampanje ni bilo opaziti niti z njegove strani, posebej ne na spletu, kjer bi jo prav gotovo opazil … ali pa sem morda le premalo pozoren. Matična stranka, tudi sama sicer novinka na državni ravni, je očitno kampanjo prepustila lokalnemu odboru. K sreči sem odlično sodeloval vsaj z le-tem, za kar se iskreno zahvaljujem. Povabljen sem bil tudi na zaključno pred-volilno druženje. Žal sem se mu moral zaradi zdravstvenih težav odpovedati.

_____________________________________________________________

Žarko ŠTRUMBL
SDS

Moje mnenje o kandidatu:
Žarko Štrumbl se je po začetnem lovljenju okrog sodelovanja z mano, hitro organiziral in prispeval vse odgovore. V spomin se mi je v predvolilnem obdobju vtisnil predvsem s katastrofalnim nagovorom na soočenju v Kolpernu:
“Morali mi boste oprostiti, ampak meni je nekoliko nerodno.”
Kaj takega si županski kandidat ne bi smel privoščiti! Kot profesor zgodovine in sociologije je morda sicer soliden strokovnjak. Njegovi odgovori so mi večkrat delovali tako, kot bi pač odgovoril le zaradi tega, ker je moral. Na soočenju v Kolpernu name ni naredil nobenega vtisa, s katerim bi me vsaj malo prepričal, da je sposoben vodenja tako kompleksne organizacije, kot je Občina, kaj šele, da bi na njenem čelu izpeljal kake občanom koristne projekte. Moj odnos z njim, kolikor ga je sicer bilo, bi opisal kot korekten. Kampanje na spletu ni bilo, v realnem življenju pa … po mojih opažanjih tudi ne. Zdi se, da ga tudi njegova matična stranka ni prav dosti podprla, sicer pa z retoriko, ki jo uporablja na državni ravni, na Jesenicah ne bi imel prav nikakršnih možnosti za končni uspeh. Enako o njegovi kandidaturi menim tudi sam.

_____________________________________________________________

Blaž RAČIČ
Zoran Račič in skupina volivcev

Moje mnenje o kandidatu:
Blaž Račič ni novinec v lokalni politiki. Ker nima zaledja kake etablirane stranke na državni ravni, je njegov poskus potrebno oceniti kot zelo smel. Vidno je, da razume velik del težav populacije srednjih in mlajših let v mestu. Zelo aktiven in všečen je bil v svoji spletni kampanji, vendar je od začetka intenzivnost kampanje padala, namesto rasla. Zanjo je izkoriščal predvsem spletne socialne medije, kake (p)osebne spletne strani nisem opazil. Gospoda že dolgo osebno poznam in nanj nimam resnih pripomb. Sodelovanje z mano je bilo korektno, ga je pa v začetku skrbela moja relacija z enim od preostalih kandidatov. Razumljivo skrb sva na obojestransko zadovoljstvo hitro razjasnila. Njegov program je v nekaterih točkah prav gotovo ljudem všečen, osebno pa me je zmotilo … pravzaprav naravnost zgrozilo … stališče njegovega štaba, da neka resna “bolnišnica morda sodi nekam bolj na sredino Gorenjske.” V kolikor mu je uspelo nagovoriti in animirati dovolj velik del volivcev, nezadovoljnih z dosedanjim stanjem, je njegov domet prav gotovo sodelovanje v drugem krogu, ko pa je nekdo tam, pa se karte vedno premešajo na novo. 

_____________________________________________________________

Alma REKIĆ
Levica

Moje mnenje o kandidatki:
Ko razmišljam o Almi Rekić, mi najprej na pamet pade njeno suvereno vodstvo v spletni anketi. V njej je nekaj časa celo kazalo, da se bo približala petdesetim odstotkom zbranih glasov, a do tega kasneje ni prišlo. V zadnjih dneh je bil viden malenkosten upad odstotkov, a še vedno lahko govorimo o vodstvu, ki najbližjega zasledovalca premaga za več, kot dvakratno število glasov. Njena kampanja je bila dobro organizirana tako v realnem življenju, kot tudi na spletu. Opazno je bilo, da je bilo vanjo – torej: v kampanjo – vloženih precej sredstev. Solidno zamišljena je tudi njena spletna stran, ki pa se žal ne ponaša s prav izborno slovenščino. Kar se programa tiče, je v nekaterih pogledih prav gotovo všečen in socialno naravnan. Vidno je, da ima gospa tudi dokaj močno podporo matične stranke. S takim programom je na Jesenicah, ki so močno socialno degradirano področje, seveda lahko zelo uspešna na volitvah. Vidno je, da ji v lokalni politiki manjka izkušenj, a … je to nujno slabo? Zaključna misel: če je razpoloženje ljudi v mestu vsaj blizu temu, na kar kaže spletna anketa, potem bo gospa Rekić nesporna zmagovalka prvega kroga. Najbrž pa ne bo dobila absolutne večine. Obstaja tudi možnost, da je nekdo ugotovil, kako priklikati več glasov, pa bodo dejanski rezultati slabši, a … komu bi to koristilo? Še največja “nevarnost”, ki preti gospe Rekić, je ponovitev scenarija, ki se je v drugem krogu županskih volitev pripetil nekemu drugemu kandidatu ob priliki prejšnjih volitev. Sodelovanje z mano: korektno.

_____________________________________________________________

Miha REBOLJ
SMC

Moje mnenje o kandidatu:
Kandidata stranke SMC osebno poznam že dolga leta. Na nek način sva bila pri njegovih aktivnostih Podmežaklo celo sodelavca. Ker marsikomu to najino znanstvo povzroča težave, bom – še preden povem, kaj si mislim o kandidaturi dotičnega – nanizal nekaj drugih trditev. Prvič: nisem podpornik SMC. Drugič: ne strinjam se z nekaterimi zadevami, ki jih ekipa pod njegovim vodstvom počne Podmežaklo. Nekaterim celo izrazito nasprotujem. Obe zadevi sem aktualnemu podžupanu tudi odprto povedal. Tretjič: v hokejski dvorani sem prisoten le še v vlogi starša in plačnika.
Pogosto se gospodu očita prisesanost na občinske jasli, nedelo, protežiranje hokeja in podobne zadeve. Na hokej imam seveda izrazito subjektiven pogled. Če se kandidatu – izven proporcev gostilniških debat – dokažejo nepravilnosti, bom seveda prisiljen “zamenjati stran”. Kar se tiče same kandidature in kampanje: moj vtis je, da je – poleg kandidatke Levice – g. Rebolj najbolj resno zastavil “projekt župan”. O tem verjetno pričajo tudi rezultati spletne ankete. Iz matične stranke so mu nudili kar konkretno pomoč. Mimogrede je zavrgel očitke o nedelu, saj je v enem izmed svojih blogov nanizal otipljive dosežke, pod katere se simbolno podpisuje. Njegova spletna dejavnost, kombinirana s pripravljenimi javnimi nastopi in pogosto obnavljano osebno spletno stranjo, mu je/bo prav gotovo prinesla marsikateri glas. Moje sodelovanje z njim: utečeno. Pred večino kandidatov je imel izrazito prednost v tem, da je imel dostop do marsikaterega zadevnega podatka. Njegova primerjalna prednost je tudi v tem, da ustroj delovanja Občine pozna do obisti. Sam sem pri njegovih vizijah, ki jih tako pogosto omenja, najbolj pogrešal konkretiziranje obljub. Le-teh v tem času ni bilo malo. Koliko se bo volivcem – v želji po spremembah – zdel “nov” in koliko del sistema, s katerim je menda večina nezadovoljna, pa bodo pokazale volitve. Moja napoved: drugi krog.

_____________________________________________________________

Tomaž Tom MENCINGER
SD

Moje mnenje o kandidatu:
Dolgo je že gospod Mencinger v sedlu jeseniške Občine. Sam je z odločitvijo o morebitni novi kandidaturi odlašal precej dolgo, kar je prineslo napetosti tudi v matični stranki. V preteklosti so ga pestile resne zdravstvene težave, zaradi katerih je Občino v njegovi odsotnosti uspešno vodila podžupanja, ga. Vera Pintar. Njegova podporna ekipa očitno deluje zelo utečeno. Sam se pohvali z marsikaterim uspehom, a če me občutki ne varajo, je z njegovim delom nezadovoljna večina občanov. Projekcije, ki jih za njegov volilni rezultat riše spletna anketa, najbrž ne bodo prave, saj bo ob koncu Tomaž Tom Mencinger dobil precej več glasov. Treba je namreč upoštevati dejstvo, da – tako, kot on sam – tudi precejšen del njegove volilne baze, svetovnega spleta ne uporablja. Nekaj spletnih dejavnosti sem zaznal, a zanje skrbijo ljudje iz njegovega štaba. Očitno je samozavest dosedanjega župana tako velika, da ne čuti potrebe po kakem osebnem spletnem pristopu do volivcev. O sodelovanju ne morem pričati, saj sem komuniciral izključno z ljudmi iz njegovega štaba. Projektov in obljub na tem mestu ne bi komentiral, saj gospodovi “rezultati” govorijo sami zase. Njegova izrazita prednost pred so-kandidati, je utečen občinski aparat, ki ga obvladuje. Določene informacije pa vseeno govorijo o tem, da se v nekdanji upravni stavbi Železarne Jesenice nekateri projekti blokirajo izključno iz razloga, ker jih želi speljati konkurenčna stranka ipd. Napovedovati županovega rezultata si dejansko ne drznem, saj se mi niti približno ne sanja, kako je razpoložen tisti del volilnega telesa, ki moji anketi in spremljajočim člankom – ni sledil. Lahko pa povem naravnost: novega mandata gospoda, ki ga je očitno povozil čas in ki se je po mojem mnenju od težav navadnih ljudi odmaknil – si ne želim. Kleleke je zadnji čas za menjavo!

_____________________________________________________________

S klikom na fotografijo zgoraj, boste preusmerjeni na spletno mesto, kjer lahko naročite knjigo NAGRADA

ZGODBA št. 3:
Predvolilno soočenje. Polna dvorana ljudi. Podporniki, navijači, čisto navadni firbci. In sedem kandidatov za županski stolček. Pardon, šest. Nekateri živčno pogledujejo v svoje zapiske, drugi mencajoč nekam v tla, spet tretji se prijazno nasmihajo obiskovalcem. Sedmi kandidat, spričo statusa tako rekoč prva zvezda soočenja … njega pa ni. Zamuja. Menda je pred vrati.
In res, omenjeni najde vhod v dvorano po slabih desetih minutah. Pozdravi, kakor se za veliko zvezdo spodobi, z malenkostnim migljajem glave ter … nekaterim obiskovalcem bi se lahko zazdelo … rahlim ciničnim nasmeškom. Če je morda kdo od prisotnih (organizatorji prireditve, so-kandidati, obiskovalci) pričakoval kako pojasnilo, bognedaj celo opravičilo, ga ni dočakal. Vsaj glasnega ne.
Taisti model je že nekaj mandatov župan svojega kraja.
_____________________________________________________________

Tako! Morda sem se z zgornjimi komentarji uspešno zameril vsem kandidatom. To sicer ni bil moj namen. Želel sem na nek način podati svoje mnenje. Če bi seveda kdo od kandidatov moje vsebinske pripombe vzel osebno, bi lahko z njim(i) imel težave. Izjavljam tudi, da s celotno serijo člankov na temo lokalnih volitev objavljenih na tej spletni strani – nisem zaslužil. Prav tako serije nihče ni financiral, niti mi ni bila izplačana nobena donacija, ali kakršenkoli drugače imenovan/zapakiran dohodek.

Kar se kampanj kandidatov tiče generalno, pa moram povedati bistveno – dovolj mi je obljub v stilu: zavzemal se bom, obljubljam, menim da, moja vizija je …!!! Od svojega bodočega župana bi rad slišal odločne napovedi v stilu: iz Jesenic bom naredil turistično mesto. Na platoju Karavanke bom od države izposloval zemljišče, na katerem bom postavil hotel, ki bo vključeval zabaviščni park in kino dvorano. Na smetišču Mala Mežakla bomo postavili predelovalnico odpadkov, od katere bomo Jeseničani pridobivali poceni električno energijo. Na avtocamp v Lipcah, na festival multikulinarike, na narcise in hokej bo vsakih 500 metrov turiste opozarjala obcestna tabla. Od države bom izposloval, da v času poletne prometne gneče, ne bo dovolila preusmerjanja prometa skozi mesto! Do 15. januarja leta tega in tega, bo kopališče na Ukovi moderen, pokrit kompleks bazenov, ali pa ga tam več ne bo, ker bo nekje drugje. Na “pešngi” bomo zasadili travo, posadili drevesa, postavili otroška igrišča, uredili sprehajalne poti in vse skupaj ustrezno varovali. Tretja vzdolžna cesta skozi Jesenice bo končana do tega in tega datuma. Moderna knjižnica, s katero se bomo lahko postavili doma in v tujini, bo stala tam in takrat, mladi pa bodo v kompleksu dobili prostore za svoje dejavnosti. V Planini pod Golico bomo v sodelovanju z domačini resno pristopili k trženju in ponudbi v kraju … če si tega oni sploh želijo. Na Pristavi bomo naredili adrenalinski park! Težave s parkiranjem na Plavžu bomo brez nadaljnjega odlašanja uredili na tak in tak način: rok je konec leta tega in tega. Plaz nad Koroško Belo bo saniran s temi in temi sredstvi, takrat in takrat. V mesto bomo s subvencijami in drugo podporo začeli namensko vabiti visoko-tehnološka podjetja, časi težke industrije so mimo! Od evropskih skladov bom – s posebej za ta namen sestavljeno ekipo – počrpal toliko in toliko sredstev. Na Jesenicah bo ob koncu mojega mandata zaposlenih toliko ljudi, zgrajenih toliko stanovanj, imeli pa bomo tudi popolnoma prenovljeno bolnico, ki bo naš ponos še dolga leta vnaprej. Kar se tiče športa v mestu – treba je ustvariti pogoje za nemoteno delovanje mnogoterih športov. Treba je tudi podpirati prizadevanja po tem, da hokej ostane paradni mestni šport, vendar ne na račun neposrednega odlivanja sredstev iz občinskega proračuna! Veljakom Podmežaklo je treba dopovedati, da v enaindvajsetem stoletju in družbenih razmerah, v kakršnih smo se znašli, pričakujemo, da bodo sredstva znali najti sami, ali pa si pač profesionalnega športa – na žalost – ne bodo več mogli privoščiti.
Zgornje “predvolilne obljube” sem si seveda izmislil, da bi ponazoril kakšnega voditelja si želim. Konec koncev, zaradi mene, lahko posamezni župan obljubi tudi mednarodni festival domače potice, palmov (ali še bolje: jesenov) drevored skozi glavno mestno prometnico, vsakoletno gay parado in pornografski festival, a naj končno nekdo da jajca na tnalo in potem za svojimi besedami stoji!

Dragi kandidati – v tem mestu je šlo v zadnjih 25 letih marsikaj narobe. Izgubljenih je bilo na tisoče delovnih mest, ogromno ljudi se je izselilo. Crknil je najtrofejnejši športni klub, njegove ostanke mrcvarijo mrhovinarji. Novih stanovanj je bilo zelo malo. V tem času smo Jeseničani dobili par novih fasad, katastrofo od tržnice, smrdišče na Mali Mežakli in nekaj Potemkinovih trgovskih centrov. Zdaj nam menda grozijo še z odvzemom regijske bolnice. Kaj bo potem v tej puščavi sploh še ostalo??? Za vse skupaj seveda niste krivi vi, ampak … za božjo voljo, naj nekdo od vas že obrne krivuljo navzgor! V nasprotnem, se bo nekomu, nekoč … zgodilo ljudstvo. In zgradite vendar že enkrat to vražjo knjižnico!

Še zadnjič o anketi – število oddanih glasov se suče okrog tisoč štiristotih. Za eno takole spletno stran kar lepa cifra, a se je potrebno zavedati, da je v Občini Jesenice registriranih 17360 volivcev. Anketa torej ne predstavlja niti desetine celotnega volilnega telesa in iluzorno je pričakovati, da se bodo realni rezultati pokrivali s temi v anketi. Poleg tega pa: na volitve vedno ne pride polno število upravičencev.

Kar se mene tiče, z vso gorečnostjo pozivam prav vsakega polnoletnega občana z volilno pravico, da se volitev udeleži in izrazi svoj glas. Naše mesto si to zasluži! Kakor sem “literarno” s tem prispevkom začel, tako bom tudi končal; naj ob prihajajočih lokalnih volitvah ne obvelja zapis največjega slovenskega pisatelja:

Vsakdo je srečen, da mu ni treba imeti svoje volje in svojega razuma.

Ivan Cankar, Romantične duše, 1897

[socialpoll id=”2524137″]
(Visited 15 times, 1 visits today)