web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Liga IHL – zanesljiva zmaga mladih Jeseničanov nad Blejci

Zakaj sploh delamo te reportaže? Ker v Sloveniji nasploh – pa tudi širše v svetu – poteka zelo malo športnih dogodkov. Pa tudi zaradi tega, ker – ljubitelju prvega slovenskega moštvenega športa popolnoma nerazumljivo – noben od večjih medijev državnemu prvenstvu in mednarodni ligi IHL ne namenja praktično skorajda nobene omembe vredne pozornosti. Če že, potem nekaj vrstic namenjajo ligi AHL, ki je že tako ne ravno najvišje rangirano tekmovanje v tem delu Evrope, res pa da v njej tekmujeta obe najbolj izpostavljeni slovenski hokejski ekipi. Prav tako reportaž s tekem ne boste našli ne na spletni strani ene, ne na spletni strani druge ekipe, našel bi se pa še kak razlog …

Kakorkoli že, tisto nekaj malega ostalih ekip, kar jih vsaj formalno še obstaja in tekmuje, se meri v državnem prvenstvu in v mednarodni ligi IHL.  Danes smo spremljali tekmo v mednarodni ligi med domačo ekipo HD Hidria Jesenice (po domače povedano: mladinci Jesenic, ki igrajo tudi v članskih tekmovanjih) ter HKMK Bled (nekoliko izkušenejšo, sicer pa podobno mlado ekipo, ki pa pač “starejšega brata” nima).

Moštvi bi se sicer morali srečati že v prejšnjem tednu, a je bila tekma na prošnjo Blejcev prestavljena. Od zadnje tekme obeh nasprotnikov je ostalo nekaj neporavnanih računov, kar pa je za tekme moštev z dveh različnih strani Mežakle pravzaprav prej pravilo, kot izjema. V vratih Blejcev je namesto Dukaričeve, ki je začela na nekaterih prejšnjih tekmah, tokrat začel Mark JUSTIN, pri mladih železarjih pa Gašper PANJTAR. Pri gostih sta nastopila tudi štajerska dvojčka, ki sta sicer sezono začela pri Olimpiji, brata Flajs. V prvih nekaj minutah nobena ekipa ni vzpostavila prevlade na ledeni ploskvi, prva resnejša priložnost pa se je po odbijanju paka pred gostujočim golom ponudila domačim v začetku pete minute. V nadaljevanju je pak dvakrat malenkost po odbitkih zgrešil gol domačega vratarja. Do prve izključitve na tekmi je prišlo v začetku devete minute, ko je na prisilno hlajenje zaradi udarca s palico moral Prostor. Gostje v powerplayu niso uspeli resneje ogroziti domačega gola. Še naprej so bili nekoliko aktivnejši gostje, ritem pa jim je podrla izključitev Ž. Flajsa v 13. minuti (oviranje). Domači so po lepem strelu Miha KRMELJA v začetku 15. minute povedli (1:0). V predzadnji minuti prve tretjine so po srečno odbitem paku pred domačim golom Blejci izenačili; strelec je bil uradno Danilo KORZHYLETSKYI (1:1). Sledila je še izključitev na strani Blejcev (G. Podrekar), na prvi odmor pa sta ekipi odšli z neodločenim rezultatom. 

Domačim je za drugi del ostala še natanko minuta powerplaya. Gostje so se brez težav ubranili in moštvi sta nadaljevali z izenačenimi izhodišči. Po akciji, ki je delovala sprva povsem nenevarno, je Tadej BURAZIN v 23. minuti presenetil domačega vratarja in Blejce popeljal v vodstvo (1:2). Domači so izenačili že dve minuti kasneje, ko je pak po strelu od daleč pred gostujočim vratarjem preusmeril Nace LANGUS (2:2). Še v isti minuti so mladi železarji znova povedli, strelec pa je bil po lepi kombinaciji David BALOH (3:2). Priložnost za izenačenje se je gostom ponudila hitro zatem, saj je bil izključen domači napadalec A. Lukan (udarec s palico). Domači so se ubranili, gostje pa tik zatem tudi sami prislužili izključitev (Burazin, spotikanje). Sledil je gol domačih, ki je pri gostih sprožil nekaj negodovanja, saj so menili, da pak ni prečkal golove črte. Obveljala je odločitev sodnika Bajta, strelec pa je bil znova BALOH (4:2). Z lepo obrambo se je po protinapadu Blejcev v 29. minuti izkazal domači vratar PANJTAR. Razpoloženi Baloh je – po še enem lepem strelu predtem – v 30. minuti lepo priložnost pripravil Krmelju, ostalo pa je pri 4:2. Zato pa je še petič po pak v svojo mrežo moral gostujoči vratar tik po pretečeni polovici tekme, zadel pa je Lan BRUN RAUH (5:2). Nov powerplay so po izključitvi Srpčiča v 36. minuti imeli na voljo domači. Tik pred iztekom kazni omenjenemu je moral na kazensko klop še gostujoči hokejist Pančur. Domačim je drugi zaporedni powerplay uspelo pretvoriti v šesti zadetek v zadnji minuti druge tretjine, še tretjič pa je bil uspešen BALOH (6:2).

Tretji del srečanja so agresivneje začeli domači. Gostom niso dopustili praktično iz obrambne tretjine, kot nagrada za tak pristop pa je prišel gol Roka SVETINE v 46. minuti (7:2). Ob golu Matica ZORA v 48. minuti (8:2) je po nešportni potezi gostujočega branilca Srpčiča prišlo tudi do razbitja pleksi stekla na ogradi. Tekma je bila za dobrih 10 minut prekinjena. Kmalu po nadaljevanju je na klop za kaznovane moral domači napadalec Krmelj. Gostje, vdani v usodo, niso spravili skupaj nič zanimivega. Do nove izključitve je prišlo na gostujoči strani (G. Podrekar) v 52. minuti. Sledila je še izključitev Slivnika. Domači so v igri petih proti trem sicer oblegali vrata gostov, zadeli pa ne. Ob igri štirih proti petim so nato Blejci zadeli okvir domačega gola. Ob obilici izključitev, ki so si jih prislužili gostje, je igra pravzaprav neprekinjeno potekala v gostujoči obrambni tretjini. Moči so bile spet izenačene tri minute in pol pred zaključnim piskom sirene na tekmi. Tako stanje je trajalo manj od pol minute, nato pa so zaradi udarca s palico (Rijavec) z igralcem manj ostali domači. Zadnji gol na tekmi je že ob polnih postavah uspelo doseči belo-modrim 36 sekund pred koncem (8:3). 

Tekst in foto: Gorenjska Online

(Visited 1 times, 1 visits today)