web analytics
16. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

LIFT, SAJE, SMREKA, PESOGRIZ & MINA

Ja sej … kšn dan n’č, da u l’ft gledamo (no ja, alpa stipkamo enk’p drug’h člankov), kšn dan pa pohn dewa. Učerej je bwa menda konstelacija planetov taka, da bo od dons naprej use drgač. Ldje se mo rad mel, nben nau več pstuhvow, pa še naš politki n’m bojo nahal sramoto dewat pred svetam … no evo, tle se n’m je pa zatakniw. Namorjo se planeti tko pustavt, dab se ta svojat začewa obnašat normaln, ne l’dem krast, pa skrbet za razvoj naroda. Toj enostavn perpetuum planetile.

Kr je pa dejansk možn in sej tut nardiw, so pa spodej opisan dogodki:

Dvejst do sedm’h zutrej je u Zdravstvenmu domu na Jsenicah zaštekow in zakašlow lift. Koj so posuml na korono, ker lifti ponavad na kašlajo sami od sebe, sploh pa, če zdravstvene ustanove pokajo po šiv’h in mori smrtonosn virus. Problem je biu u tem, daj bwa not u hudičowmu liftu ujeta tut ena oseba. In ker je blo to že u tist’h urah, xse virus še posebej nesramn šir, so kr poklical jeseniške profi gasilce, da so to pogasil … eee … no, lift ofnal. Menda so tut obvestil servisno službo. Kšne nihove Fejstbukovine ne najdemo, na spletn stran pa vidmo, da si podelujejo priznanja za SERVISNO TOČKO ODLIČNOSTI, tazadn zabeležen dogodk majo pa 10. novembra. Tut mi loh rečemo samo – ODLIČNO!

Mejhn pred pol deveto je bwa korone, snega, pa uzga ostalga sita ena smreka u Naselju Ivana Krivca u Kranzgor. Dole u najlepšem gradu u svetu bi rekl – u Kranski, ne? No, sita smreka sej odločiwa nardit konc in to loh zastopmo. Jebemti, teški cajti so. Hudič je pa biw, ker je konc nardiwa tko, da sej prebrnwa dol na eno bajto in kr ornk načewa streho. Sej veste, ke so šli prostovoln gasilc s Kranske in tist popedenal, razžagal, posprav’l. U trenutku priprave dgale članka na nihov Fejstbukovin tazadn upis nos datum 7. decembr, nawličana smreka pa ni omenena. Na spletn stran majo pa tazadno intervencijo zacahnano 4. avgusta 2018. Frišn!

Mišjiga pred pownetam so zagorele s korono okužene saje u enmu rajfnku u Brezjah nad Kamnkam. Virus hudičow je poskrbu, da sej užgawa tut streha, tko da je na k’p mogwo prdrvet k’r 39 gasilcow s prostovoln’h društu s Kamnka in Kamnške Bistrce. Kwa so pa wotl, streho so razkril, pogasil use, kr je bwo pogasit treba, zalaufal evro-termo kamero in stran zmetal use, kr je bwo požganga. Xso bli pa lih tm in so mel lojtre pr rok, so pa še streho pokril nazaj. Ni zacahnan s čim. Piše pa, da so odklopl štrom, pa plin. Aja, pa še to – Fejstbukovina od PGD Kamn’k sploh še nkol nima ubene objave. Je pa zato za pohvalt una od Kamnške Bistrce, kedr smo poleg krajžga opisa loh najdl in si sposodil tut (naslovno) fotko dogajana, za kr se iskren zahvalujemo.

Dalje, tik pred treto popone, je na Hrušc en p’s ugriznu otroka in ga pr tem poškodvow. Mi pr takle novic čist v’n pademo, kmamo rad otroke. Nawemo kwaj bwo in konc koncow b’uhka tut froc psa kej štrapcirow; psi majo pa kosmata ušesa, kukr vemo in valda se bo v takmu primeru branu. Ampak … matr, če mormo ldje pohlevn nost maske zarad enga statističn zanemarlivga virusa, kga prežvi 99,997% l’di – zakwa preprost maske niso v javnost N U J N E za pse, k uhka nardejo mau več škodo? Popa kukr kermu paše – doma nej ga liže pa grize tist cuc’k, zunej je pa treba obvarwt l’di! Še posebej otroke! No, nujna medicinska je zdrvewa ke, otroka oskrbewa na licu mesta in ga prepelava v bolnco na Jesenice. Korone tlele raj namo več omenal, xsmo čist razbesnen! Dab’pa kšna NMP mewa ke kšno zabeleško o tem, je pa u naš’h razmerah tko iluzija.

Na Polic (Nakl’) so u treh popone najdl ne-explodirano 81 mm minometno mino. Pravjo, daj izdawa, daj jugoslovanska, pa daj z obdobja “do 2. svetovne vojne”. Kuga zdej to točn pomen, še tuhtamo. Ke sta šwa intervenirat dva modela z NUS (krkol že to pomen) za Lublano in Gorensko in mino frderbowa na kraju. Zabeležen seveda n’ker n’č. Mrbit n’m pa kdo z okolice ve povedat, čej kej pokow?

POZOR!!! Do 31. 12. boste z morebitno donacijo spodaj sodelovali v žrebanju (izvedli ga bomo 1. januarja 2021) za BI MAG magnezijeve kristale za kopel. Gre za naslednji izdelek:

Kako lahko donirate, da bo vaša najpriljubljenejša ljubiteljska spletna stran še naprej lahko ponujala zanimive vsebine 24/7, pa do zdaj menda tudi že veste, ane? In če še vedno ne, vam ponujamo možnost, da nam donirate za kako kavo. Lahko tudi za kilogram, dva, pet deset … če je taka vaša volja 😉

Spodaj pod sličico boste našli gumb, na katerem piše DONATE (angl: donirajte), s KLIK-om nanj pa boste našli opcije, ki ustrezajo vam.

————————————————————————————————————————-

Ob 6.41 je v objektu ZD Jesenice oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci
GARS Jesenice so dvigalo izklopili, s tehničnim posegom odprli vrata kabine in iz nje rešili
osebo. Obveščena je bila servisna služba.

Ob 8.27 je v Naselju Ivana Krivca, občina Kranjska Gora, smreka padla na stanovanjski objekt
in poškodovala streho. Gasilci PGD Kranjska Gora so smreko odstranili.

Ob 11.56 je v naselju Brezje nad Kamnikom, občin Kamnik, zaradi gorečih saj v dimniku
zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Požar je pogasilo 39 gasilcev iz PGD Kamnik in Kamniška
Bistrica. Gasilci so razkrili streho, pogasili žarišča, s termovizijsko kamero poiskali vroče točke
na objektu in odstranili pogoreli material. Nato so s pomočjo avto lestve prekrili ostrešje. Na
objektu so tudi odklopili elektriko in plin.

Ob 14.59 je v naselju Hrušica, občina Jesenice, pes ugriznil otroka in ga poškodoval. Reševalci
NMP Jesenice so otroka na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Jesenice.

Ob 15.02 je bilo v naselju Polica, občina Naklo, najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo,
minometna mina 81 mm, jugoslovanske izdelave iz obdobja do 2. svetovne vojne. Pripadnika
ekipe NUS Ljubljanske in Gorenjske regije, sta najdbo uničila na kraju.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read