web analytics
26 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Letos izrazit porast elektronskih vlog za vzdrževane družinske člane

Delite:

Letos izrazit porast elektronskih vlog za vzdrževane družinske člane

Do 14. januarja so na Finančni upravi RS v primerjavi z letom prej dobili skoraj 140 odstotkov več vlog v elektronski obliki. Lani so namreč do tega datuma dobili 6.594 elektronsko vloženih vlog preko portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki, letos pa že kar 15.786. Čas za oddajo vloge je do 5. februarja. Če vloge še niste oddali, storite to elektronsko.

Finančna uprava si že vrsto let prizadeva, da bi zavezance spodbudila k elektronskemu poslovanju, saj to zanje prinaša izrazite prednosti pred papirno oddajo vloge. Med drugim prihranek časa, poštnih storitev, tiskanja…Poleg tega imajo zavezanci, ki vlogo oddajo elektronsko, možnost uporabe predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki, vračilo dohodnine dobijo 13 dni prej ter so avtomatsko vključeni v nagradno igro za električni skiro, električno kolo in 25.000 evrov. Mobilna aplikacija zavezancem omogoča tudi, da svojo oddano vlogo do 5. februarja še popravijo, če to želijo.

Lani so zavezancem prvič ponudili možnost, da lahko vlogo oddajo prek mobilne aplikacije eDavki in sicer nam je uspelo odstotek elektorsko oddanih vlog izrazito dvigniti – leta 2019 je v primerjavi z letom 2018 kar 66% več zavezancev oddalo vlogo elektronsko. Letos želimo ta odstotek še povečati.

Zakaj?

Ker FURS vsako leto dobi približno 250.000 vlog za vzdrževane družinske člane in od tega kar tri četrtine še vedno v papirni obliki (ročno izpolnjenih), v zadnjih letih intenzivno delajo na tem, da bi odstotek elektronsko oddanih vlog čim bolj dvignili. Obrazci v papirni obliki namreč predstavljajo veliko administrativno breme za FURS, poleg tega je večja možnost napak, ki vodijo v napačne informativne izračune dohodnine in posledično pride do ugovorov.

Vse zavezance zato pozivajo, da vlogo za vzdrževane družinske člane oddate elektronsko, bodisi prek portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki.

Vlogo je mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki ali prek spletnega sistema eDavki.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki

Več informacij …

Vir informacij: Finančna uprava RS
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Delite:
Advertisements

Morda ste zgrešili

8 min read
1 min read
5 min read