web analytics
26. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Le pokukajte – današnji recept je predstavljen drugače

Sobota je dan za recepte na spletnem portalu Gorenjska Online. V zadnjem času so to LCHF recepti, ki jih za nas pripravlja Katja Bizant Lutar iz podjetja LCHF Style. Tudi v zvezi z današnjim receptom vse zapisano drži, le sam recept vam bomo predstavili na malce drugačen način. Na takega, ki vam prihrani branje:

Od tod naprej vam, dragi bralci Gorenjske Online, pravzaprav ni potrebno brati. No, bo vam pa prišlo prav 😉 Dodajamo le še tisto, po čemer smo se zgledovali tudi mi ob peki zgoraj predstavljenega kruha. Res je, da smo malce tudi pogoljufali in dodali kaj svojega … pa saj ste videli 😉

Preden pa pozabimo – še do vključno ponedeljka se lahko potegujete za zanimivo nagrado, ki jo daruje podjetje LCHF Style. Pohitite, darilo je prav luštno … no, pa zdravo, bi rekla naša Katja.

 

—————————————————–

OMEGA 3 OLJE (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na sličico spodaj boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.


———————————————————

Zgoraj predstavljeni recept je najbrž na prvi pogled videti popolnoma enostaven, v resnici je pa trajalo kar nekaj časa, da sem popolnoma prilagodila razmerja. Po tem receptu narejen kruh nastane odličen, mehek, s HRUSTLJAVO skorjico, suh znotraj (če pride moker in zbit je to razlog, da smo pekli premalo časa ali da nismo upoštevali količin v receptu) in ravno prav kompakten. Je brez značilnega okusa po jajcih ali razmaščenih mokah in je po mojem mnenju do sedaj najboljši približek polbelemu kruhu. Primeren je tudi za alergike na oreščke, saj je brez le-teh.

Pečen hlebček tehta 380 g.

Pečen in ohlajen hlebček zavijemo v kuhinjsko krpo (ki naj bo oprana brez mehčalca!) in ga tako shranimo na hladno.

RECEPT:

POSTOPEK

Zmiksamo beljake (toliko, da postanejo beli in penasti, ni treba v trd sneg), dodamo jogurt, suhe sestavine in kis. Jaz za ta del (ko dodam suhe sestavine) uporabim kavljast nastavek na mikserju.

Testo nežno oblikujemo (najlažje gre z vlažnimi rokami) v hlebček/štručko, potrosimo s krompirjevimi vlakninami (pripomore k videzu in hrustljavosti) pustimo 10 minut počivat. Pečemo 90 minut na 180 stopinj. Jaz temperature do konca nisem nič nižala, se ni zapeklo preveč … Odvisno je tudi od pečice. Če se vam zdi, da se bo skorja preveč zapekla, potem rahlo znižajte temperaturo in podaljšajte čas za nekaj minut. Sama sem pekla v malem modelu za kruh, na peki papirju. Gre tudi samo na pekaču, brez modela, saj je testo dovolj kompaktno, le kruh bo v tem primeru malce nižji.

Ko čas peke mine lahko kruh pustimo v priprti pečici, da se ohladi. Lahko pa ga tudi postavimo ven (ga damo iz modela, če pečemo v modelu) in ohladimo na rešetki, oboje se obnese.

Režemo HLADNEGA!

Moja opažanja pri tem receptu:

Uporabila sem beljake, ker na ta način kruh nima jajčnega okusa. Če vas le-ta ne moti, lahko uporabite tudi 3 cela jajca. Tudi beljaki iz tetrapaka bodo v redu (zasledila sem jih v Sparu v hladilniku). V tem primeru odtehtamo približno 135 g beljakov.

Z razmerjem lanena moka – BIO krompirjeve vlaknine se lahko malo igramo – ampak v tem primeru samo na način, da povečamo delež lanene moke in ne vlaknin. Več kot bo razmaščene lanene moke, bolj bo kruh puhast in več okusa bo imel po lanu. Če višamo delež vlaknin, bo kruh bolj moker. Če vam je to všeč, potem gre tudi z višjim deležem vlaknin.

Ne vem (še) kako se obnese, če podvojimo količine. Po tem receptu s temi količinami pride manjši hlebček – 380 g tehta pečen hlebček.

Ker pečice pečejo različno – se ravnajte glede na izkušnje. Jaz sem kruh pekla točno 90 minut na 180 stopinj na VENTILATORJU. Lahko se ga peče v pekaču (jaz imam en mini model za kruh) ali pa kot hlebček (brez pekača).

Če me kdo vpraša pri tem receptu: »Kaj naj uporabim NAMESTO krompirjevih vlaknin?«, bo moj odgovor: DRUG RECEPT!!! 

In kaj narediti, če peka ne uspe? Sama sem iz tega skoraj diplomirala. Peka sicer vedno uspe, samo rezultat ni nujno tak, kot smo si zamislili. Če pride kruh slučajno znotraj še malo moker, si za naslednjič zapišite opombo, da mogoče vaša pečica rabi več časa. Tak kruh lahko rešite tako, da rezine popečete v toasterju, ponvi, naredite kruhove cmoke ali pa kruh posušite (na kockice narezan) za LCHF drobtine.

Sestavine, ki sem jih uporabila so: BIO moka zlatega lanu blagovne znamke Live & love (moka blagovne znamke AGONA je identična. Za ostale blagovne znamke ne garantiram glede rezultata … moke zlatega lanu so si zelooo različne med seboj), BIO krompirjeve vlaknine blagovne znamke Live & love, grški jogurt 10 % iz Hoferja.

No, t’ko …

Pa naj vam tekne 😉

(Visited 28 times, 1 visits today)