web analytics
24. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Vi ste se pa že ustrašili, da tokratna sobota ne bo prinesla novega recepta v rubriki Kotiček za razvajanje brbončic, ane? Ste se? Kar priznajte! Ampak – ne gre to tako! Kdo pa bi se v resnici lahko nasitil naše nove sodelavke Katje BL … eee … njenih receptov? Sploh po tistem, ko ans je prejšnji teden tako presenetila s svojimi Čarovniškimi pajkci, ane? In še sploh, če ob tem pomislimo, da iznajdljiva gospa ponuja LCHF recepte (za tiste, ki jim je kratica še vedno tuja, jo bomo razložili po domače: žreš, ampak zrav’n hujšaš …).

Mi z njo enostavno MORAMO nadaljevati. Zato smo ves teden moledovali, se skušali usisat (za puriste: prikupiti) in … jasno, bili prepričljivi. In ker premoremo toliko človeške topline, šarma in … bralcev, ki jih te reči zanimajo … nam je naša Katja Bizant Lutar (Goren’ka, jasno!) prispevala recept za

LCHF tortilije so brez žitnih mok, brez glutena, škroba in brez laktoze. Idealne so za popestritev jedilnika, za pripravo različnih zavitkov, malic, lahko jih napolnimo in gratiniramo v pečici… uporabljajo se enako kot klasične koruzne tortilje. Ker imajo nizek delež ogljikovih hidratov so primerne tudi za diabetike in vse ljudi z različnimi intolerancami ali alergijami (gluten, mlečnine…)

Za 3 tortilije (premera cca 22 cm) potrebujemo:

– 30 g bio sezamove moke (najboljšo na tržišču ta hip lahko dobite TUKAJ)

– 40 g bio moke zlatega lanu (nimaš boljše, kot je tale: KLIK )

– 15 g bio krompirjevih vlaknin (PoFiber) (če se vam ne sanja, kje bi to dobili, bo za vas prava informacija tole: KLIK )

– 1/2 žličke indijskega trpotca v prahu

– 1/2 žličke soli

– 1 jajce

– 100 ml tople vode

– 2 žlički kisa (lahko tudi izpustimo, prispeva k rahlosti)

POSTOPEK

Zmešamo vse sestavine v testo. Razdelimo ga na 3 dele. Površino, kjer bomo valjali (priporočamo peki papir ali silikonsko podlago za valjanje) radodarno potrosimo z bio krompirjevimi vlakninami. Zvaljamo na tanko v obliki kroga in vmes ves čas premikamo testo, da se ne prime na valjar ali podlago. Če se lepi, dodamo malo vlaknin. Če želimo res lepe tortilje, vzamemo pokrovko (ali kak drug okrogel predmet) in odrežemo krog.

Pečemo na ponvi brez maščobe po par sekund na vsaki strani, večkrat obrnemo. Na parih mestih lahko prešpikamo z vilicami, zato da se testo ne napihne. Med posameznimi pekami očistimo (s suhim prtičkom obrišemo) ponev, da ni ostankov (da se vlaknine ne zažgejo, ker bodo grenke).

Tortilje morajo biti mehke, ne smejo se trgati in ne smejo počiti ko jih zavijamo. Zato jih ne smemo zapeči preveč. Okus imajo kot polnozrnate tortilje.

Napolnimo jih po želji.

Dober tek!

In evo, tako mi iz naše Katje počasi delamo pravo zvezdo Gorenjske Online, ane? Ura (ob objavi) je še čisto dovolj zgodnja, zato – pot pod noge, valjar v roke in … saj veste – žrite, ampak hkrati hujšajte 😉

(Visited 61 times, 1 visits today)