web analytics
24. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

LCHF OREHOVE REZINE S ČOKOLADO

December je običajno “veseli”. Ker pa nas tokrat politiki (nekateri bodo rekli – virus) ne špara ravno, naj bo pa tokrat vsaj čas sladkanja. Z recepti naše Katje Bizant Lutar bo šlo za sladkanje brez slabe vesti, saj njeni recepti ne vsebujejo moke, glutena, dodanega sladkorja … in so popolnoma primerni tudi za diabetike.

Na prvo decembrsko soboto je tako Katja pripravila zares enostaven recept, za katerega ne potrebujemo nobene moke. V receptu je uporabljeno naravno sladilo eritritol s stevijo, ki pa ga lahko enakovredno zamenjaš z običajnim sladkorjem. V takem primeru seveda potem pecivo ne bo več primerno za LCHF/KETO prehrano ali za diabetike.

Osnova:

 • 200 g mletih orehov
 • 100 g eritritola s stevijo Live & love (na voljo: KLIK)
 • 2 celi jajci
 • 200 g masla
 • 60 g temne čokolade
 • 1 žlička vinskega kamna (pecilni prašek)
 • 5 beljakov (sneg)

Jajčna krema:

 • 5 rumenjakov
 • 40 g eritritola s stevijo Live & love (na voljo: KLIK )

Čokoladni preliv:

 • 100 g temne čokolade ali Torras čokoladnih kapljic s stevijo (na voljo: KLIK )
 • 2 veliki žlici kokosovega olja

Za preliv lahko naredimo tudi ganache – segrejemo 100 ml smetane (ne sme zavret) in dodamo 100 g čokolade, stopimo, polijemo po topli jajčni kremi.

Eritritol s stevijo dobite v spletni trgovini LCHF Style in na prodajnih mestih. Ne peče in nima okusa po steviji. Katja pravi, da je njej osebno to najboljše in najljubše sladilo za LCHF peko.

POSTOPEK

V multipraktik z rezilom damo dve jajci, sladilo, na kocke narezano maslo, temno čokolado in vinski kamen. Vse skupaj zmešamo v homogeno zmes. Iz beljakov naredimo sneg. Vsebino iz multipraktika prestavimo v skledo, dodamo mlete orehe in nežno vmešamo sneg.

Pekač v katerem bomo pekli obložimo s peki papirjem. Uporabimo katerikoli manjši pekač ali model za torto). Nato naložimo orehovo zmes in pazimo, da je enakomerno poravnana. Pečemo jo na 180 stopinj približno 25 minut (odvisno od pečice – zmes ne sme biti preveč zapečena). Dolžina peke je odvisna tudi od debeline mase.

V vmesnem času penasto zmiksamo rumenjake in sladilo. Zmes mora biti puhasta, zelo naraste in postane nežno rumene barve. Dlje, ko miksamo (vsaj 10 minut), bolje je.

Pečeno orehovo podlago vzamemo iz pečice in takoj namažemo z jajčno kremo. Vrnemo jo nazaj v pečico za cca 10 minut, da rumenjakova krema zakrkne.

Vmes na vodni kopeli stopimo čokolado, dodamo kokosovo olje in ko je pecivo pečeno, ga še toplega prelijemo s čokolado.

Pustimo, da se popolnoma ohladi, narežemo na rezine ali kocke in postrežemo 😊 Pecivo je čvrsto in ga lahko narežemo tudi na male kocke in postrežemo v papirčkih za mafine ali pralineje. Najlepše se reže z zelo ostrim nožem.

Ps: lahko uporabimo tudi cela jedrca orehov. V tem primeru jih damo skupaj z ostalimi sestavinami v multipraktik. Če multipraktika nimamo, lahko sestavine zmešamo tudi z navadnim mešalnikom. V tem primeru moramo čokolado nasekljati ročno, maslo pa mora biti pred miksanjem malo zmehčano.

Advertisements