web analytics
27 septembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KWAAA?!?! Naboste verjel kwa se se živmu človeku nardi …

Tole včerej sej kr prjew, smo se pa odločil, da mo jahal ta val dobre vole mrbit še kšn dan … da vidmo, če je to-to. Bo pa raj kšne druge dolgočasnosti mn, ker … ceu dan tlele zdet, pa špogat se, je že fajn, sam zvečer ma pa člouk hrbt kromast . Ampak pustmo to, namo zdej jamral; rajš se lotmo bedastoč … ehh, hočmo rečt … nesreč, xso se nardile včerej po najlewš pokrajin u Slovenij (pa i šire, bi rekl u Jesenicama …).

Tko sta se recimo u pol deseth dopone na Ulc 7. avgusta (ampak devetga septembra) na Dobu pr Domžalah kušnwa en kolesar pa en avtomobilist. Ampak, as morte mislt – frdaman avtomobilist je … kukr narod reče … nategnu, pa pobegnu. Sam da tle v resnic ni nbenga nategnu, ker ga bojo trajdlna prej al slej najdl. So pa mogl unmu revežu s kolesam najprej pomagat gasilci. Ampak brez panike, ni ga blo treba zrezat spod kolesa. Sam pač … zavarval so krej nesreče, mu dal prvo pomoč  in bli taglavn tok cajta, da so pršli uni ta resn reševalci. Po so ga seveda prevzel pa oni in ga odpelal u Zdravstven dom u Domžalah.

Tadruga reč sej nardiwa pa u hribh. Sej če smo čist pošten, letos kej dost nismo pisal o tovrstnh nesrečah. Je pa tut res, da čeb se kdo razbu v hribih in ob tem spustu plemenito dušo, dab itak umru zarad kovida, tko da itak nima smisla pisat. Ampak evo … včerej sta ene dva modela omagowa sred dneva (na ReCO so to zabeležl ob točn 12:35). Po pravic povedan … če kdo omaga ob tak ur, ga mamo mi mejhn na sumu, daj mrbit s flaše kovid piu. Vedt pa tut namormo v resnic. U glavnm – unedva modela sta mela težave s problemam xsta šwa dol od Hribarc prot Doliču. Ke so mogl poj bohinsk gorsk reševalc, da so jh saj za silo popedenal, po jh je pa prevzeva helikoptrska enota in jh dostavwa u bolnco na Jesenice. Upejmo, da nista še kr omagana …

No pojpa malenkost čez šesto popone (al je to že večer?) edn – že tadrug u istmu dnevu, kukr da polcaji neb lih učerej opozarjal – s kolesam zgleda da eno tako pirueto izvedu, da so ga mogl spucat s ceste gasilci z Britofa. Hsreč ni tut končow na britofu, čeprov … pr takhle rčeh se zmerej znajdemo u dilem, kuko jh opisat, ker se učas končajo tut tragičn. Mi se seveda u nobenmu primeru ne mislmo norca delat s th rči in glavnmu junaku tegale članka želimo vse naj-naj, pa dab mu sto otrok in dvanajst vnukov s fakultetam …

Genau u sedmh (to pa vemo, daj že večer) sje nek u bližin Vodnikovga doma spet edn frderbov gležn. Na nogi, bi reku Cime. Mejhn prej, kje šu dol u dolino, je reku … Hm, abse zdejle? Nč, bom kr počakow, da bo sedem. In se je, točn u sedmh. Gorskm reševalcem je bwo konc koncow čist usen, kok je ura, mogl so it ke, mu za silo naštelat gležn (na nog), popa poklicat helikoptar in ga deportirat u bolnco. Sklepamo, da na Jesenice … dokler majo tm še bolnco …

Tazadno reč so pa zacahnal na Regijskmu centru za obveščane dvanajst minut kasnej. Na Jamnku je edn sred gmajne obtičow z avtam. Nč na povejo, kwa je tm delow, pa čej biu u avtu sam. Pa sej to tut ni bistven, kerga pa briga!? Briga ns pa, ker so ke mogl in gasilci in gorsk reševalci, da so modela z vitlam zulekl nazaj na cesto. Za nim sej poj zgubiwa vsaka sled, tko da … čej bwa nuja in je mrbit spet rinu u kšno drugo gmajno, ga mo mel jutr pa spet u poročilah …

Ob 9.30 sta v Ulici 7. avgusta na Dobu, občina Domžale, trčila kolesar in osebno vozilo. Voznik je z je z osebnim vozilom po dogodku pobegnil s kraja nesreče. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Domžale. Ti so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Domžale.

Ob 12.35 sta pri sestopu s Hribaric proti Doliču, občina Bohinj, omagala dva planinca. Gorski reševalci GRS Bohinj in posadka helikopterja SV z dežurno ekipo GRS Brnik so planinca na kraju oskrbeli ter ju s helikopterjem prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Ob 18.05 so gasilci PGD Britof nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanega kolesarja ter očistili cesto.

Ob 19.00 se je v bližini Vodnikovega doma, občina Bohinj, pri sestopu planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanca na kraju oskrbeli, v bolnišnico pa ga je nato skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske.

Ob 19.12 je v naselju Jamnik, občina Kranj, v gozdu osebno vozilo obtičalo na vlaki. Gasilci GARS Kranj in gorski reševalci GRS Kranj so s pomočjo terenskega vozila in vitla vozilo potegnili nazaj na vozišče. 

Vir: Regijski center za obveščanje Kranj
Vir naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Advertisements

Morda ste zgrešili

8 min read
1 min read