web analytics
29. novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KWA PA TO?!? Gledow Kacota, zaspaw in …

Glede na petkovo norijo smo tut učerej prčakval, da se bo svašta dogajow. In je tut bwo. Sicer ne tok po gmajnah, kukr prejšn dan, hsreč … No, usaj dab na Regijskmu centru za obveščane zaznal, pa posredval nm. Sicer pa – xse ti ena nesreča nardi, nč na rečeš – u fajn, važn, da ni bwa u hribh, ane?

Taprvo reč so zacahnal mejhn čez deseto zutrej, xso reševalci od nujne medicinske pomoči z Loke šibal na Racovnk (Železnki), da bi pomagal en obolel oseb. Zagnal so tut vojašk helikoptar, ampak se je izkazaw, da je falš alarm in da jh ne nucajo …

Po v nadaljevanu mirnmu sobotnmu dopovdnevu, xso tut reševalci pa gasilci loh opravl zbotno fasngo, je alarm zvonu spet mejhn čez eno popowne. Ena klasična cestna traparija je bwa kriva, da so blejsk prostovoln gasilci mogl na hitr zaklučt kofetkane in šibat u Bodešče, kedr sej edn z avtam snel s ceste. Treba gaj bwo zulečt nazaj, popivnat vs un ole in ostalo, kr je avto usc*l, nakr so pomagal še delovcm avto vleke, da so škrpeto naložil na kamion. Kwa so pomagal, ni definiran. Mrbit mu pa vitl ni delow (avto-vlekarju), pa so koreto ročn in na horuk postavl gor.

Nasledna veselica jbwa na Jsenicah mejhn čez dve. Štos je biu v tmo, da je en delovc na Cest največga delovzga praznka  prebu zakopano plinsko cev, kje nekej riw tm naokol. Kwa so hotl: gasilci so se pelal ke, evakuiral devet prebivalcow z okoliškh bajt, use skp zavarval pred požaram, zaprl varnostne ventile in skp z unm, k že itak skrbejo za plinske napelave tm okol poskrbel, da ni Podmežakla odleteva u lft še zarad plina. Že itk so hokejisti na Bledu premagal uno tazeleno napihneno reč. Ne, na mislmo žab, mislmo na ekipo u zelenh dresh.

Nasledna reč je bwa na vrst četrt pred šesto. U Orehovlah sej zamašiwa ena vodovodna cev in je – jasnda – voda špricova po ceumu stanwanu. Poklicn gasilci so namest vodovodarjow odštofal tisto cev tko da je voda – kukr pravjo – normaln odtekowa. V bistvu je šwo poj najbrž za odtok. Tko da so prepucal odtoke. Brez kših neprimernh misli prosmo. Tomf so mogl verjetn pa kr tadomač sami spucat …

Dobr, evo, ena nesreča u hribh se je usen nardiwa. Dvejst čez šesto zgodej zvečer je zvonu telefon in xso ga dežurn dvignli, so zvedl, da je na Tominškov pot na najvišjo slovensko goro omagowa planinka. Od česa, ni bwo specificiran.  Sej b zapisal, da upamo, da zarad tega, ker je bwa preslab prpravlena, ne pa recimo zarad kšnga Pehtinga zvarka, ampak … k enkt omagaš, je recimo mojstranškm gorskm reševalcm prow usen od česa. Dol si padu in tej treba iskt, pa rešvt. To so tut nardil, revo najdl, jo za silo popedenal, naložil na polcijsk helikoptar in šli nazaj dol. Ona pa po luft u bolnco na Jsenice.

Xsmo lih pr železarskmu kraju: mejhn pred sedmo zvečer se je ena oseba zatakniva u liftu ene stolpnce na cest pokojnga maršala, dosmrtnga precednika ter posmrtnga krala in legende. Jasn, ke so prgalaml gasilci, en-dva-tri to rešl, isklopl lift in zagnawl serviserje. Kwa so tel rekl u zboto zvečer – ni blo uradn zacahnan.

Nazadne sej pa še u pol enajsth zvečer enmu prsmodiwa večerja na šporget. No, sklepamo, daj bwa večerja. Ker če se muj u pol enajsth zasmodiwa južna, ma hudičow počasn štedilnik in ga bo treba zamenat. Mrbit je pa štopov, kok cajta traja, pa hotu na nov kšne programe nastavt … Ampak kukrkol, zdej bo šporget zgleda treba u vsakmu primeru zamenat, razen če misl met von po prekanjenmu plehu in plastik čist u vsak hran, u jot, u kuhanh jajcah, govej žup, pa še u pudingu … U glavnm, use to sej nardiw u Šempetrsk ulc u Kranu, zadevšno so pa rešval poklicn gasilc s Krana, pa prostovoln s Stražiša in Bitn. Mogl so ulomt. Notr so najdl šporget-časomerilca/ko, kje spau na divanu u dnevn sob, ker je biu program na TV od tanovga virusa tko neznansk zanimiv.  Vn so ga nesl, kapa so hotl, sej ni mogu u takmu dimu mirn naprej spat. No po so pa ugotovil, da se model/ka u bistvu ne počut lih okej, pa da to nima veze s tistmu, kr usak dan trobjo razširjevalci strahu in panike na TV, ampak je posledica zažganga preverjana zmoglivosti štedilnika … so pa poklical reševalce. Oni so se poj naprej ubadal s programerjem, sami gasilci so pa umaknil vampe s šporgeta, pa zluftal stanvane. 

 

Ob 10.07 so na Racovniku, občina Železniki, reševalci NMP Škofja Loka skupaj z gasilci PGD
Železniki nudili prvo pomoč oboleli osebi. Aktivirana je bila tudi posadka helikopterja Slovenske
vojske in dežurna ekipa HeNMP, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 13.12 so v Bodeščah, občina Bled, gasilci PGD Bled s tehničnim posegom postavili osebno
vozilo nazaj na vozišče, z vpojnimi sredstvi očistili vozišče razlitih motornih tekočin in nudili
pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila.

Ob 14.07 je na cesti 1. Maja na Jesenicah delavec z gradbenim strojem poškodoval zakopano
plinsko cev. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali območje pred požarom, evakuirali devet oseb
iz bližnjih objektov, zaprli varnostne ventile in v sodelovanju z upravljavcem plinske napeljave
onemogočili uhajanje plina.

Ob 17.44 je v Orehovljah, občina Kranj, zaradi zamašene vodovodne cevi voda poplavila
prostore stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so s tehničnimi sredstvi očistili vodovodno
cev in omogočili normalno odtekanje.

Ob 18.20 je na Tominškovi poti na Triglav, občina Kranjska Gora, omagala planinka. Aktivirani
so bili reševalci GRS Mojstrana. V SB Jesenice je planinko s helikopterjem prepeljala posadka
helikopterja Letalske policijske enote skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 18.50 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah, oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu
večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom rešili osebo,
dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 22.33 se je v Šempetrski ulici v Kranju v stanovanju smodila pozabljena hrana na štedilniku.
Gasilci GARS Kranj in PGD Stražišče in Bitnje so odprli vrata stanovanja, osebo našli na kavču
v dnevni sobi, kjer je spala, jo iznesli na prosto in jo oskrbeli do prihoda reševalcev PHE Kranj,
odstranili pozabljeno hrano s štedilnika ter prezračili stanovanje. 

Vir: Regijsk center za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
3 min read