web analytics
28 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KRONALI GA BODO – obiski kronanih glav so stalnica še iz časov Habsburške monarhije

Blejski strateški forum je za Bled izjemnega pomena. Strateški forum je eden izmed dogodkov, s katerim Bled ohranja svojo pozicijo v svetu kot eno izmed najbolj prepoznavnih protokolarnih središč v tem delu Evrope. Ta tradicija sega daleč nazaj v čase Habsburške monarhije, saj so bili že takrat obiski kronanih glav in državnikov na Bledu praktično stalnica.

Letos je rdeča nit foruma srečanje z epidemijo, predvsem pa njeni izzivi in priložnosti. Govorci bodo poskušali predvideti, kakšen bo svet po covidu. Trajnostni razvoj bo odvisen od družbe, njenih pravil in njenega delovanja, prav odnosi v najširšem pomenu besede se bodo morali definirati na novo. Epidemija je brutalno izpostavila vse slabosti in pomanjkljivosti sveta v 21. stoletju, njene posledice občutimo prav na vsakem koraku.

Tudi letošnji forum bo zaradi epidemije drugačen, saj bo potekal le en da z zelo omejeno udeležbo. Dopoldanski del se bo odvijal v Festivalni dvorani Bled, kjer je sicer na voljo več kot 500 sedežev, vendar jih bo zaradi ukrepov zasedenih le nekaj čez 90, zato bo razpravo možno v živo spremljati preko spleta. Popoldanski del se bo odvijal v obnovljenem hotelu Rikli Balance, enem izmed ponosov Bleda.

Poseben dogodek bo v ponedeljek zvečer, ko bo Veleposlaništvo Republike Poljske na poseben način obeležilo 40. obletnico ustanovitve poljskega sindikalnega gibanja Solidarnost. Gre za jubilej prvega svobodnega sindikata delavcev in gibanja za človekove pravice na ozemlju nekdanje Vzhodne Evrope. Gibanje je zelo kmalu preseglo poljske meje.

Obletnico bodo obeležili v ponedeljek, 31. avgusta ob 20.15 uri  na Bledu. Za dobro uro bodo z osvetlitvijo skale pod Blejskim gradom ustvarili unikatno priložnost za vse, ki bi se jim s svojo fotografijo, ki jo bodo delili v družbenih omrežjih, radi pridružili ob spominu na gibanje, ki je spremenilo življenje vseh državljanov držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Pripis Gorenjska Online:

Ob vseh teh informacijah nismo dobili natančnih podatkov o tem, ali bodo kronane in ostale velepomembne glave (ter ostali deli njihovih body-jev) ob priliki velepomembnega kronanja strateško oblečene v skafandre, se držale navodija Nijaza … pardon, kako je že? … NIJZ-ja, bodo imele maske, bodo morda v posebej zato pozlačenih kletkah (se spomnite papa-mobila), ali pa se ga bodo kar po domače (po gorenjsko) nagonili kakor prasci …

Kaj menite vi, dragi bralci?

Vir informacij: Turizem Bled

 

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
3 min read
10 min read
1 min read