web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Krompirjevi njoki z maslom, lešniki in mladim sirom

Dragi bralci, na spletni strani Gorenjska – online pogosto poskrbimo za kako presenečenje. Tudi danes je tako. Če nam s svojimi recepti ponedeljke in srede zapolnjuje mojster Zdravko (njegovi hrani smo ljubkovalno rekli – delavska … saj gre za močne obroke!), četrtke s svojimi divjimi recepti pestri mojster Matiček in nas ob petkih razvaja naša world – famous chef – ica Alma Rekić … nam torej “prazen” v delovnem tednu ostaja le še torek.

Tu pa pridemo do bistva tega zapisa: rubriko Kotiček za razvajanje brbončic bo od danes pomagala polniti tudi zanimiva dama po imenu

Omenjena sicer ni Gorenjka, saj živi na Primorskem. Ampak, kakor pravi sama:

Na Bledu in v Radovljici sem obiskovala Srednjo gostinsko šolo. Same krasne gorenjske sošolce sem imela. Med drugim so me kleni Gorenjci učili drsanja in me peljali na mojo prvo hokejsko tekmo. Da žurov ob Savi sploh ne omenjam …

… pa jo menda tudi mi, ki smo jo njene obrti (in očitno še česa) naučili, lahko uporabimo na tejle spletni strani.

Z Anito sva se – namreč pisec teh strani in ona – sicer spoznala na enem dogodku v Ljubljani, kjer sva se hitro začutila. Pa ne v fizičnem smislu, pač pa … zelo dobro sva sodelovala na tridnevnem seminarju, na katerem sva uspešno pridobila ogromno znanja, premagala nekaj svojih prepričanj in spoznala ogromno novih ljudi. Od takrat je z Gorenjske proti bolj zamočvirjenim predelom Mat’ kurje odteklo že precej Save, ampak ves čas sva ostajala po malem v stiku.

Bradata grdoba v družbi Anite Ane Ratoša … na seminarju Millionaire Mind Intensive

Pa je ideja padla …

Anita bo od danes naprej za bralce Gorenjske – online pripravljala vegetarijanske, veganske in presne recepte, da nekoliko uravnotežimo Zdravkovo prehrano  😉  To pa še ni vse – obljublja tudi ideje za nedeljske sladice … pa bomo imeli domišljiji prepuščeno le še soboto.

Ampak kdo sploh je Anita Ana Ratoša?

Med njene reference bi lahko našteli dela za:

 • ICRA Idrijsko – Cerkljanska Razvojna Agencija
 • Kulinarična Akademija Jezeršek
 • Zavod Znanje Postojna
 • Amon Olimje
 • Kavarna Siesta
 • Kreativka Slaščic
 • Dolcevita Perla
 • Grand Hotel Union…
 

Med svoje uspehe pa lahko šteje tudi:

 • Sodelovanje pri pripravi, organizaciji in vodenju dogodka Srečanje habsburškega plemstva
 • Priprava inovativnih konceptov za povečanje prodaje (ki preizkušeno delujejo)
 • Zaradi odličnega poznavanja gostinske in turistične dejavnosti na eni in potreb, želja in psihologije gostov na drugi strani, za naročnike ustvarja trajnostne modele, ki dvignejo njihovo prepoznavnost, ugled ter hkrati dvignejo t. i. “Lifetime Value” kupca/klienta/gosta…
Anita Ana Ratoša (čepi prva levo spodaj) v družbi ostalih nadebudnih bobnarjev na tečaju slovenske bobnarske legende Mira Čekeliša … ne no, hecamo se; Millionaire Mind Intensive

Ni Anita kar tam ena, ane? Tak kaliber se je ujel v našo mrežo, dragi Gorenjci …

V kratkem pogovoru pred prvo objavo je povedala, da s prijateljico pripravljata izobraževanja na temo gostoljubja z namenom dviga kulture, zavedanja, da je za drugačne rezultate potrebno drugače razmišljati itd … Pravi, da bo prva izobraževalna delavnica že v januarju, za zdaj pa nosi delovni naslov:

Kako brez dodatnih vlaganj podvojiti prihodke v enem letu? Primerna je/bo za podjetja, ki se ukvarjajo z turizmom, gostinstvom in pridelavo/predelavo hrane.”

Zanimiva dama pripravlja še nekaj drugih zadev, o katerih pa bomo več menda povedali ob naslednjih priložnostih.

Zdaj pa se lotimo njenega prvega recepta, za katerega pravi, da je v osnovi vegetarijanski, da pa mu dodaja tudi vegansko različico …

***

IMATE ZA NAS KAKO INFORMACIJO?
PIŠITE NAM NA:

Krompirjevi njoki z maslom, lešniki in mladim sirom

Recept bo zadoščal za obrok za 4 osebe

Za krompirjeve njoke potrebujemo

 • 1kg krompirja
 • 2 jajci
 • sol, olje
 • 250g ostre moke
 • moka za posip

Najpomembnejši je dober krompir, Anita Ana predlaga kako od rdečih sort z rumeno notranjostjo, kot je na primer sorte Bellarossa

Priprava:

Krompir skuhamo v olupku, še vročega olupimo in ga dvakrat pretlačimo. Še toplemu dodamo sol, kanček olja in jajci. Pregnetemo. Preverimo vodo!

Krop (= vrela voda + sol) naj že vre! Šele nato dodamo zmesi iz krompirja in jajc ter ostro moko.

Hitro ugnetemo testo in takoj pričnemo z oblikovanjem. Oblikujemo dolge, za prst debele svaljke, ki jih narežemo na približno 2 cm dolge njoke. Lahko pa iz koščkov oblikujemo kroglice, velike kot majhen oreh, ali recimo hrastove šiške. Vse morebitne trde koščke krompirja odstranimo. Kuhamo jih sproti.

Njoki so kuhani, ko priplavajo na površje in vsaj pol minutke vrejo. S penovko jih poberemo, rahlo odcedimo,premešamo z omako in serviramo.

P.S. Krompirjevo testo ima eno čudno navado … več časa, kot ga pustimo počivati, bolj se vodeni, zato moramo pri oblikovanju dodajati še moke … in rezultat so njoki, trdi kot beton.

Zato je nujno, da njoke čim hitreje oblikujemo in skuhamo ter kar najbolj temeljito odstranimo vse motnje iz okolja.

Njoke si lahko pripravimo tudi vnaprej. Kuhane polagamo na večji pekač, jih premažemo z oljem, ter pustimo, da se ohladijo. Ohlajene razporedimo na pladenj in zamrznemo. Pred ponovno uporabo jih segrejemo v vrelem kropu (zamrznjene), ko priplavajo na površino so pripravljeni.

Maslo, lešniki in mlad sir

Na osebo potrebujemo:

 • žlico masla (cca 25g)
 • 10 do 15 lešnikov (15-20g)
 • sol
 • 50g – 100g svežega, mladega, še mehkega sira …

… najbolje od kmeta s sosednje kmetije. Mlad sir lahko nadomestite z dobro polnomastno ali albuminsko skuto. V primeru, da imate doma kakšno vejico rožmarina ali timijana, Anita predlaga, da jo dodate maslu in prepražite skupaj z lešniki.

Priprava:

Na maslu, na šibkem ognju pražimo grobo sesekljane lešnike do zlatorumene barve in solimo. Njoke premešamo v maslu ter jih prestavimo na krožnik. Dodamo koščke svežega sira/ali pa naribamo staran sir (pomagamo si z majhnim ribežnom za zelje).

Za tiste, ki imate radi močnejše okuse, Anita predlaga, da vse skupaj začinite z eno dobro merico sveže mletega črnega popra, mlad sir pa nadomestite s kakšnim odličnim staranim ovčjim, kozjim sirom ali dobrim parmezanom.

Veganska različica
Krompirjeve njoke zlahka pripravimo tudi v veganski različici; jajca preprosto izpustimo, dodamo kako žlico oljčnega (ali sončničnega) olja več, moko dodajamo postopoma … najprej 1/4 teže krompirja. Nato dodajamo moko po potrebi.  Belo, ostro moko, lahko nadomestimo s pirino ali polnozrnato moko.

Lešnike na suho opražimo v ponvici. Še tople stresemo v mešalnik, dodamo kanček oljčnega olja, sol ter sveže mleti poper. Za hrustljavost dodamo na oljčnem olju  ali v pečici opečene ter na roko natrgane koščke dan ali dva starega kruha. Jed dokončamo s svežimi kalčki.

Pa dober tek!

Vir fotografij: Ana Anita Ratoša (hrana), Marko Lukan (Millionaire Mind Intensive)

***Booking.com

 
(Visited 7 times, 1 visits today)