web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Kremna rižota z gobami

Ker danes še ne veste, kaj bi (s)kuhali, smo vam z Almo pripravili recept. Eee … pravzaprav ga je pripravila Alma sama. Mi dodajamo le spremno besedilo …

Rižota v današnjem svetu velja za italijansko specialiteto, čeprav jo ljudje največkrat povezujemo z Azijci. Kar se tiče Italijanov: riž so v južni Italiji gojili od 14. stoletja dalje. Počasi je dosegel tudi severni del ozemlja, ki ga danes poznamo kot Italijo. Najbolj znana oblika svetovno znane jedi se je razvila v Milanu, poznamo pa jo pod izrazom risotto alla milanese.

Jed je po legendi nastala tako, da je mladi vajenec pri pihanju steklovine, ki je pri svojem poslu uporabljal žafran, da bi steklovino nekoliko obarval, ob priliki nekega poročnega slavja žafran dodal tudi v riževo jed. Ampak taka je legenda, z legendami pa vemo, kako je … nekaj resnice, peščica izmišljotin, drobec domišljije … in legenda je tu.

Prvi recept, ki ga danes poznamo kot risotto, je sicer znan iz leta 1809. Opisuje na maslu kuhan riž, kombiniran s koščki klobase, kostnega mozga in čebule, kuhanega s postopnim dodajanjem vroče juhe, v kateri se je kuhal žafran.

Obstaja tudi jed, imenovana rižota, ki jo je opisal v eni prvih kuharskih knjig z imenom Trattato di cucina iz leta 1854 (v prostem prevodu: Razprava o kuhanju) Giovanni Vialardi, pomočnik glavnega kuharja kraljev. Dokončnega odgovora na vprašanje vprašanje, kdo je izumil slavno risotto alla milanese, pa vse do danes ne poznajo niti Italijani sami. 

Še to: sorte riža, ki jih dandanes povezujemo z rižoto, so bile razvite v 20. stoletju; prva taka se je imenovala Maratelli, vzgajati pa so jo začeli leta 1914. 

Tokratno jed, ki jo predstavlja najslavnejša jeseniška kuharica, seveda lahko štejemo za originalno italijansko jed, lahko ji rečemo pristna slovenska umetnija z bosanskim pridihom (ali pač obratno, kakor komu ljubo), predvsem pa gre za izvrsten recept mojstrice Alme REKIĆ:

______________________________

Sestavine

polovica večje čebule
2 večja stroka česna
250 g gob (jurčki in lisičke)
olivno olje
250 g riža Arborio ali Carnaroli
2 litra jušne osnove
sol
poper
50 g parmezana
50 g masla
peteršilj

Postopek

Najprej na drobno narežemo čebulo in česen, nato še gobe. Na segretem olju prepražimo čebulo in česen, dodamo narezane gobe in pražimo vse skupaj. Dodamo riž, ga pražimo, prilivamo osnovo in kuhamo. Solimo in popramo, dodamo sesekljan peteršilj in dušimo. Jušno osnovo vedno prilivamo v manjših količinah! Ko je rižota skuhana, ji dodamo maslo in parmezan in mešamo dokler se ne stopita.

______________________________

Lukanov dodatak jelima:

Ma nimaš tle česa dodat. Okej, mogoče parmezan. Kilo parmezana. Samo navali. 


(Visited 9 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili