web analytics
27. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KRANJ – ob državnem prazniku položili venec Rudolfu Maistru

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec je včeraj skupaj z Janezom Tavčarjem, predsednikom Društva general Rudolf Maister Kranj, ob dnevu Rudolfa Maistra položil venec ob njegovem doprsnem spomeniku v Kranju.

General Maister je del svoje mladosti preživel v Kranju, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. V četrtem razredu gimnazije je bil ustanovitelj in urednik dijaškega lista Inter nos.

V Kranju je po generalu poimenovan trg v mestnem središču, kjer stoji tudi njegov doprsni kip. V mestu pa deluje tudi društvo, ki skrbi za ohranjanje spomina in dediščine generala Maistra.

 

Letos prvič brez proslave

Ob državnem prazniku Mestna občina Kranj vsako leto v sodelovanju z društvom Rudolfa Maistra in Gimnazijo Kranj organizira proslavo v čast prazniku. Letos je zaradi epidemioloških razmer v državi prvič odpadla.

Zakaj 23. november

Pred drugo svetovno vojno je vsako leto 23. novembra mariborski 45. pešpolk, ki je bil nastanjen v Kasarni viteškega kralja Aleksandra I. Zedinitelja v Melju, s slavnostno proslavo obhajal svojo krstno slavo oz. spominski dan. Na ta dan so se spomnili dogodkov iz leta 1918, ko so v noči z 22. na 23. november Maistrovi borci v Mariboru razorožili Schutzwehr in tako prevzeli popoln nadzor nad mestom. Svečane proslave v spomin na te dogodke so se vsako leto na slavnostno okrašenem dvorišču meljske vojašnice ob mestnem poveljniku, mariborskem županu in drugih predstavnikih mariborskega javnega življenja udeleževali tudi številni drugi odlični gostje. Popoldne po proslavi so v vojašnici pripravili vojaško veselico, ki so se je udeleževali tudi številni meščani. Zvečer tega dne pa so častniki v dvorani hotela Orel svojim gostom priredili družabni večer.

Vir: Katja ŠTRUC, MO Kranj

Advertisements