web analytics
15. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KRALJICA ŽALOSTI – rodila se je na današnji dan

Na današnji dan leta 1957 se je v Nikšiću v Črni gori rodila Vesna Zmijanac. Starejši bralci se je bodo spomnili, saj je v časih bivše države veljala za eno najbolj priljubljenih pevk narodne glasbe. Zaradi čustvenih vokalnih izvedb in melanholičnih balad, ki jih je pogosto pela, so jo poimenovali “kraljica žalosti”, njena glasba pa je pogosto zapuščala same okvire narodne in se mešala z drugimi žanri. Enega svojih največjih uspehov je leta 1987 tako doživela v duetu z Dinom Merlinom in skladbo Kad zamirišu jorgovani.

Vesna Zmijanac se je rodila v Črni gori materi Kovini iz Kraljeva v Srbiji in očetu Dušanu iz Siska na Hrvaškem. Starša sta se ločila, ko je bila stara le eno leto, saj sta ugotovila, da sta premlada za poroko. Vesno je vzgajala babica po materini strani, saj sta oba njena starša Jugoslavijo zapustila in kot gastarbeiterja delala v tujini. Še kot najstnico jo je “odkril” Šaban Šaulić v času, ko je z mamo živela na Dunaju. Kot največji vpliv na njeno petje Vesna pogosto poleg Šaulića navaja še Esmo Redžepovo in Safeta Isovića.

Po podpisu pogodbe z založbo PGP-RTS leta 1979 je izdala prve tri albume, s katerimi pa je doživela le zmeren uspeh. Večjo popularnost je začela dosegati po igranju v filmih, kot so Sok od šljiva (1981), Kamiondžije 2 (1983) in Kamiondžije opet voze (1984). Julija 1985 si je nato kot pevka pridobila popularnost s pesmijo Nevera moja, ki jo je napisal njen takratni mož Miroljub Aranđelović Kemiš. Njen peti album z naslovom Dođi što pre je izšel v začetku leta 1986, prodali pa so ga v več kot 400.000 izvodih. Sledila je tudi njena prva turneja po celotni Jugoslaviji, s katero je Vesna Zmijanac poleg Lepe Brene postala verjetno najbolj priljubljena pevka v državi. Naslednje leto je izdala nov album z naslovom Jedini si ti, ki ga je prodala pol milijona izvodov. V začetku leta 1987 je izdala svoj najbolje prodajani album Istina, na katerem se je znašel znameniti duet z bosanskim kantavtorjem Dinom Merlinom z naslovom Kad zamirišu jorgovani. Po njenih besedah je bil album prodan v več kot milijon izvodih.

Leta 1990 je za novo založbo Komuna sledil Vesnin osmi studijski album z naslovom Svatovi. Promocijo albuma in veliko turnejo je pevka začela z desetimi zaporednimi koncerti v beograjskem Sava Centru. Leta 1992 je izdala Ako me umiriš sad, leta 1994 pa še deseti album Idem preko zemlje Srbije in še eno turnejo. Naslednje leto je izdala ploščo imenovano Malo po malo, tokrat za založbo Diskos. Leta 1997 je na albumu Posle svega, dobro sam, kjer je v skladbi “Da budemo noćas zajedno” sodelovala z rock glasbenikom Bajago.

Leta 2000 je Vesna Zmijanac objavila tudi avtobiografijo, naslovljeno po njenem duetu z Dinom Merlinom iz leta 1987. V zadnjih letih je sodelovala v resničnostnih televizijskih oddajah, kot sta Survivor Srbija VIP: Philippines (2010) in Farma (2016).

Decembra 2019 je Vesna Zmijanac od Zveze srbskih glasbenih umetnikov med drugim prejela nagrado za življenjsko delo. Oktobra lani pa jo je Skupnost narodno-zabavne glasbe Srbije razglasila za “narodno glasbeno umetnico Srbije”.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v času največje popularnosti, je bila Vesna Zmijanac poročena s skladateljem in instrumentalistom Miroljubom Aranđelovićem Kemišem, ki se je po ločitvi poročil s pevko Zorico Brunclik.

Iz drugega zakona z nekdanjim vodjo marketinga v PGP-RTS Vladom Jovanovićem ima Vesna hčerko Nikolijo (rojeno 19. oktobra 1989), ki je prav tako uspešna pevka.

Studijski albumi:

 • Ljubi me, ljubi, lepoto moja (1982)
 • Ti mali (1983)
 • Šta će meni šminka? (1983)
 • Zar bi me lako drugome dao (1985)
 • Dođi što pre (1986)
 • Jedan si ti (1987)
 • Istina (1988)
 • Svatovi (1990)
 • Ako me umiriš sad (1992)
 • Idem preko zemlje Srbije (1994)
 • Malo po malo (1995)
 • Posle svega, dobro sam (1997)
 • Šta ostane kad padnu haljine (2003)
 • Sve Za Ljubav (2011)

Vesni čestitamo za 64. rojstni dan, bralcem Gorenjske Online, ki se je spominjajo, so radi – ali pa jih še vedno radi – poslušali njene pesmi, ali pa morda celo sanjarili o njej, pa smo danes ponudili nekoliko drugačen članek od običajnih …

OPOMBA: tudi v letu 2021 nam bo prišla prav kaka donacija:

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read