web analytics

Ko vesolje poskrbi, da ostaneš živ …

Delite:

Včeraj ob 10:37 nam je policija posredovala naslednji podatek:

Informacija. Belo vozilo pelje iz smeri galerije Moste proti Karavankam v napačno smer po avtocesti.

Ob 10:49 je sledila informacija:

Vozilo ustavljeno, postopek poteka. Nevarnosti ni več.

Ob 12:35 je policija zbrala že dovolj podatkov, da je lahko poslala naslednje poročilo:

Informacijo o vožnji v napačno smer dopolnjujemo s končnimi podatki.

Gorenjski  policisti so danes dopoldan okoli 10.30 obravnavali prijavo vožnje v napačno smer med Lipcami in Karavankami. Za dejanje so obravnavali starejšo  voznico, ki se je na priključku Lipce pravilno vključila na avtocesto, na počivališču, ki je približno en kilometer naprej v smeri
Lesc, pa se je z avtomobilom obrnila in se po prehitevalnem pasu v napačno smer odpeljala proti Karavankam. Do ustavitve na Hrušici je pri Podmežakli oplazila še vozilo, ki je peljalo nasproti. Čelnemu trčenju se je voznik omenjenega vozila komaj izognil s hitrim premikom s prehitevalnega na vozni pas.

Dogodek prometni policisti obravnavajo kot kaznivo dejanje zoper varnost javnega  prometa. Po do sedaj zbranih obvestilih ni bil nihče telesno poškodovan. Postopek proti voznici še poteka, okoliščine pa kažejo, da ni šlo za namerno dejanje.

Nesreča se je zgodila na prehitevalnem pasu avtoceste, ki ga običajno uporabljajo vozniki, ki vozijo v napačno smer, ker je to njihov desni (naš levi) pas, tako kot je to na običajni cesti.

Nasvet policije, kako ravnati, ko voznik vidi ali sliši obvestilo, da je na avtocesti nasproti vozeče vozilo:

  • zapustite avtocesto oziroma hitro cesto ali zapeljite na počivališče;
  • spremljajte prometno signalizacijo (semaforji v predorih, portali);
  • upočasnite hitrost, vendar ne pretirano; po potrebi prižgite vse štiri smernike ter vozite še posebej previdno;
  • vozite po desnem pasu, saj vozniki, ki vozijo v napačno smer, običajno vozijo po prehitevalnem pasu
  • o voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, obvestite policijo

Če se zgodi to (vožnja v napačno smer) nam in po avtocesti peljemo v napačno smer, pa takoj ustavimo vozilo. Po možnosti to storimo izven vozišča in tako, da ne ogrožamo sebe in drugih udeležencev prometa. Nemudoma obvestimo Policijo na številko 113 ali pokličemo na Prometnoinformacijski center na tel. št. 1970, kjer bodo poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja.

Sponzoriran oglas (KLIK)

Tako. Vse tole zgoraj, bi lahko okvalificirali kot uradno suhoparen opis smrtno nevarnega dogajanja. In to nenavsezadnje tudi je. Da pa bi se zadeva zares koga dotaknila in ljudem dala misliti, pa z dovoljenjem avtorice dodajamo še zapis ene od … preživelih … udeleženk dogodka, ki bi se kaj hitro lahko prelevil v strahotno tragedijo:

ŠE SVA TU ali KDO SE LAHKO IGRA Z NAJINIM ŽIVLJENJEM …

Tole moram dat iz sebe. Ker takega dneva ne pomnim in ne privoščim nikomur. Ker se moj šok že od jutra ni polegel. Ker me boli želodec …
S ta velikim mojim sva se peljala na vpis v srednjo šolo. Na AC med Hrušico in Lipcami sem prehitevala voznico z manjšim nemškim vozilom. V tistem času pa mi po prehitevalnem pasu pripelje nasproti majhno, po mojem videnju belo vozilo in fleš je bil tudi kranjske tablice in moder grb. Vozilo je drvelo proti meni s podobno hitrostjo in ni zaviralo. Refleksno sem zavila nazaj na vozni pas in tudi pozornosti nemške voznice se je zahvaliti, da je začela dovolj zgodaj zavirati, da nisem zrinila s ceste nje. Šlo je za dve do tri sekunde. Ki so naju ločile od meje preživetja, invalidnosti ali smrti … ker bi trčili čelno pri visoki brzini. Pol minute kasneje je na SOS niši stalo reševalno vozilo, ki ga je omenjeni nasproti vozeči avto oplazil in mu odbil del odbijača. Očitno to ni bilo dovolj, da ne bi nadaljevalo vožnje …
Takoj sva o dogodku obvestila na številko 113. Očitno je pred nama to storil že voznik reševalnega vozila.
Na parkirišču Lipce sem potrebovala 15 minut, da sem se nehala tresti. Nikomur ne privoščim občutka ko ti gre za življenje, ker je grozen. Ker te ne spusti. Preganja me že cel dan … in občutim neskončno hvaležnost, da sva še tu in da sva v redu. Hvala angelu varuhu, kdorkoli je že bil.
Ko so žensko ustavljali, je drvela z enako brzino in je komaj ustavila. S prve roke, profil, gospa 82 let, ki je hotela na Bled, zavila na Lipcah na AC in se do počivališca pri Levu premislila, da bi šla raje v drugo smer, tam obrnila in se odpeljala. Policistov komentar je bil, da je velik problem, ko se voznikom, ki niso več sposobni in varni vozniki, podaljšuje dovoljenja z enim zdravnikovim podpisom. In to JE res problem.
Strinjam se, da ima vse rok trajanja. Tudi naše sposobnosti. In ko je konec, je konec. Ko pa taki ljudje praktično odločajo o življenju drugih, se pa vse neha.
Bi pa rada vsem položila na srce, ko ste v avtu, odložite naprave, telefone, ne brskajte po njih, ker v takih trenutkih, ko niste pri stvari in ne morete pravočasno odreagirati, žal tudi ti odločajo o naših življenjih. Tudi življenjih tistih, ki niso popolnoma nič krivi. Objemite tiste, ki jih imate radi in bodite hvaležni, da je vse v redu … in tako naj ostane

_____________________________________

Pretresljivo, mar ne? 

Veste kaj pa je najbolj grozno? Da je policija danes zjutraj ob 8:16 ponovno posredovala podobno informacijo … le da tokrat iz cestnega odseka Kranj zahod – smer Ljubljana …

K sreči je tudi v tem primeru pet minut kasneje (8:21) prispelo sporočilo:

Nevarnosti ni več. Po trenutnih podatkih je voznik (ali voznica) vozilo obrnil in se odpeljal v pravo smer. Kdor ima informacije o dogodku ali tem vozilu, naj jih prosimo sporoči policiji na interventno številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200. Šlo naj bi za belo vozilo.

_____________________________________

Vozniki: pamet v roke!!!

Naslovna fotografija: KLIK


Delite:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja