web analytics
16. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KO SE ZAMERIŠ PSIHOPATU Z ŽELJO PO ZASLUŽKU – zgodilo se je na današnji dan

Na današnji dan (14. decembra) leta 1977 je bil nizozemski vojni zločinec Pieter Menten v Amsterdamu obsojen na 15 let zapora. Pieter Nicolaas Menten se je v bogati roterdamski družini rodil 26. maja 1899 v Rotterdamu na Nizozemskem. V zgodovino se je zapisal predvsem kot vojni zločinec, pa tudi poslovnež in zbiralec umetnin.

S pomočjo očetovih poslovnih povezavam se je začel zanimati za Poljsko. Kmalu je razvil obsežno izvozno trgovino z nizozemskimi izdelki na Poljsko. Menten se je leta 1923 preselil v vzhodno Galicijo (takrat na Poljskem in kasneje del Ukrajinske sovjetske socialistične republike), kjer je postal premožni posestnik in poslovnež. Opisovali so ga kot blagega in tihega človeka, zaradi nekega poslovnega spora pa je globoko zameril ugledni sosednji judovski družini.

Mienten leta 1941 v SS-ovski uniformi
Vir: KLIK

Ko je Sovjetska Zveza leta 1939 napadla vzhodno Poljsko, se je Menten vrnil nazaj na Nizozemsko. Leta 1940 so ga že zaznali v Krakovu, kjer je – kot je tedaj trdila propaganda – poskušal  številne judovske trgovine z umetninami narediti arijske. Spet se je na Poljsko vrnil leta 1941, ko je ozemlje, ki so ga predtem zasedale sovjetske enote, zasedla Nemčija. Tokrat je že pripotoval kot član SS.

Menten je bil nato vpleten v poboj poljskih profesorjev v Lvovu in rop njihovega premoženja. Po navedbah prič je lastnoročno ustrelil člane judovske družine, ki se mu je nekoč zamerila v Galiciji. Ker pa ni našel vseh, je začel s pobijanjem drugih Judov na tem območju.

Po vojni so ga med nekim potovanjem s svojo cenjeno umetniško zbirko v svojem zasebnem vlaku prepoznali medvojni nizozemski uporniški borci. Priveden je bil pred sodišče. Njegov glavni odvetnik je bil Rad Kortenhorst, predsednik nizozemskega predstavniškega doma. Kontroverzno sojenje se je končalo leta 1949, tožilstvu pa večine obtožb ni uspelo dokazati. Mentenu so dokazali le, da je v nacistični uniformi deloval kot tolmač in mu prisodili osem mesecev zapora.

Leta 1951 je nizozemska vlada zavrnila poljsko prošnjo za izročitev Mentena zaradi storjenih vojnih zločinov. Menten je nato postal uspešen zbiralec umetnin in poslovnež. Njegov dvorec z 40 sobami je bil napolnjen z dragocenimi umetniškimi deli (Nicolaes Maes, Francisco Goya, Jan Sluyters itd.), v lasti pa je imel tudi ogromno nepremičnin.

Mentenov dvorec v 70ih
Vir: KLIK

Leta 1976 je amsterdamski dnevnik De Telegraaf intervjuval gospoda Mentena in poročal, da bodo na dražbi na voljo nekatera umetniška dela, ki jih je imel v lasti. Zgodba je bila objavljena v izraelskih časopisih, vse skupaj pa je privedlo do razkritij o njegovi vojni preteklosti. Še istega leta so njegov primer ponovno odprli.

Menten je pobegnil v Švico, vendar so ga decembra 1976 izgnali kot nezaželenega tujca. Leta 1977 so mu nato sodili v Amsterdamu zaradi obtožb, da je bil v enoti SS udeležen pri pokolu vsaj 195 prebivalcev dveh poljskih vasi, ki sta se po vojni znašli v sovjetski Ukrajini. 

Med sojenjem je prišlo do velikega požara v Mentenovem dvorcu, saj je eden od preživelih internirancev iz koncentracijskega taborišča Dachau na slamnato streho dvorca odvrgel molotovko. Stavba je utrpela veliko škodo, uničen je bil del umetniške zbirke. Leta 1980 so nato Mentena obsodili na 10 let zapora ter 100.000 guldnov kazni zaradi vojnih zločinov, vključno z dokazanim sodelovanjem pri umoru 20 judovskih vaščanov na Poljskem leta 1941.

Vir: KLIK

Leta 1985 je bil po dveh tretjinah odslužene kazni zaradi vzornega vedenja izpuščen iz zapora. Po izpustitvi je verjel, da se bo naselil v svojem dvorcu v okrožju Waterford na Irskem, vendar so mu irske oblasti prepovedale vstop v državo. Julija 1986 so ga sprejeli v dom starejših občanov v Loosdrechtu na Nizozemskem, kjer je 14. novembra 1987 umrl v starosti 88 let.

Kar pri vsem tem najbolj bode v oči, je dejstvo, da sta gospod Menten in njegova žena Meta več kot 25 let mirno živela v ogromnem 40-sobnem dvorcu, oddaljenem dobrih 35 kilometrov od Amsterdama.

Vir naslovne fotografije: KLIK

 

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read