Delite:

Mi mamo tle nanizanko, kje nau nkol konc, ane? Če tkole na portalu sledimo kronikam polcajow, gasilcow pa mrbit še reševalcow (teh tazadnh nekak lih preč namormo prpravt, dab nm sploh odgovoril na našo prošno po sodelwanu), mamo štorje vsak dan. Zmerej so nmau podobne, pa vsakič drgačne. Kemal ožen Fatimo, ampak poj se pojav Carlos, kjo čist zbega, da od zlobne Pepe na govoremo.  Francl je u hlevu pjn, fajmoštr se pa ukvarja z “uzgojo” najmlajšh, namest dab to počel tastar … kmajo pa preveč dela en z drugmu. Popa kombinirajo: Pepa s Carlosom kuje zaroto, Fata zamer Kemotu, da ji ni rož prnesu na obletnco zlomlenga nohta, pa še ena bolezen se pojav. Fajmoštra razkrinkajo, da tist kar je on učiw ni blo lih spiritualn, ampak precej neprimern fizičn. Spletka od taprvh dveh kolosaln propade, vse se razkrije, pa tut noht se zarase in Kemo od nek potegne pušlc. Edin Francl ostane pjn. Popa zamenajo … Tko nekak grejo tut naši zapisi z dneva v dan. Požari, nesreče, prebrnenci, helikopterji, gasilci, mačke na dreves, pa kdo ve kwa še vse in u ker kombinacij …

Včerej je bwo recimo tkole:

Mau pred četrto zutrej je edn s kombijam uletu na črpalko / počivališe na Lukovc. Ker je pa tm zmerej – še posebej ponoč – čeznčez parkiranh morje kamijonov, sej na enga tacga pač nabu. Ni ga prčakwow lih tm, zmatran je biu in – bumf, zakajlow pod tazadn tovarnak. Takale reč nkol ni fajn, pa tut včerej ni bwa. Bog’ga šoferja so mogl s stoučenga kombija rešvat gasilci, ker je biu ukleščen notr. To so nardil domžalsk gasilci, xso tut zavarval krej nesreče, zulekl kombi spod šleparja, pa seveda posul une svoje vpojne sredstva. Težji poškodwanga šoferja od kombija jbwo treba odpelat u kliničn center. Držemo pesti zanga!

Dvejst čez osm zutrej je u Savsk Lok u Kranu začew spušat plin. Okej, mrbit je spušow že prej, ampak takat so bli alarmiran gasilci. Je plinovod biu naluknan. No kransk poklicn gasilc so šli ke, zavarval okolco in se lotl merjena. Jah … je kr pokazaw. Tok plina je že ušwo, daj bwo treba evakuirat zaposlene s firm u okolic, pa najdt nek enga, daj dovod plina zapru. Toj biu dežurn od podjetja Domplan. Uni kniso bli dežurn, so pa poj popravl zadevšno, da ni veš pušaw, pa do so ldje loh normaln naprej dewal brez dab jh skrbew, da jh bo zdej zdej odneswo km u lft, pa na drug konc Krana …

U pol enajsth sta se zakištowa dva u Lesch. Oba z osebnmu avtam. Poklicn gasilc z Jesenic so opravl standardn postopk: zavarval so krej nesreče, odklopl akumulatorja in posul tiste svoje peske po tleh. No pa pomagal reševalcem pr nujn pomoč pr poškodvanh osebah …

Mau čez dve so na Lublansko cesto v Domžalah drvel obojn: in poklicn in prostovoln gasilci z Domžal. Aja, zakwa … ker so tm gorele ene plastične košare pohne enh plastičnh izdelkov. Pa en kartoni. Tko da  … ni bwo lih fajn. Tisto so seveda vse pogasil in pregledal morebitna žariša s termo-kamero. Mejhn pa sumjo, da zadeva ni bwa podtaknena, zato zdej zadevo preiskujejo še polcaji.

Von po plinu sej okol pol štirh popowne širu po Spodnh Pirničah. Edn je reku, da gaj prneswo s Krana, ampak so poj lublansk gasilci ugotowil, da nabija brezveze. U resnic je smrdew z enga vikenda, kedr je edn nekak pustu prešwoh zaprto kuhnsko bombo. Mi pravmo … še dobr, daj sam smrdew … No sej poj so gasilci ventil zaprl in xsej razkadiw je ostov sam še von po vijolcah.

Naute verjel kero novico mamo pa dons! Uno, kje bwa en cajta na programu čist usak dan: pokvaru sej lift u Acroniju na Bel. Toj Koroškabela, da nau pomote. Sej na Bohinskbel nimajo Acronija.  U glavnm, tričetrt na peto popowne sta se ene dva ujewa u liftu not. Poklicn gasilci so to vse skp rutinsko rešl, unedva ven osvobodil, pa izklopl lift, da neb čez deset minut še ker drug ponovu vaje. No alpa spet dva. So poklical tut na servis, kwa so uni rekl in a so pršli (pa kdaj) pa z gasilzga poročila ni razvidn.

Tazadna od učerj pa govori od tega, daj bwo treba nudt pomoč u Star Oselic obolel oseb. To so nardil prostovoln gasilc iz Trebije in Sovodnga, ker tm bliz za milga boga ni nbenh reševalcev. Hvalabogu majo saj gasilce, da so se tok cajta matral, da so poj le pršli medicinci … kpa tut niso krivi, da jih ni bliz. Ni dnarja, praw država.

———-

Prevod

Ob 3.49 je na štajerski avtocesti na izvozu na počivališče Lukovica, občina Lukovica, v smeri
Ljubljane kombinirano vozilo trčilo v parkirano tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so
zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli ukleščenega voznika iz vozila in pomagali
reševalcem pri oskrbi, odklopili akumulator, izvlekli kombinirano vozilo izpod tovornega ter z
vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so težje
poškodovanega voznika prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 8.21 je v Savski Loki v Kranju prišlo do puščanja plina zaradi poškodbe plinovoda.
Posredovali so gasilci GARS Kranj, ki so zavarovali okolico in opravili meritev prisotnosti plina,
ki je pokazala prisotnost plina. Evakuirali so zaposlene iz objekta v bližini in skupaj z dežurnim
podjetja Domplan zaprli plin. Izvedena je bila sanacija plinovoda, zaposleni so se nato lahko
vrnili na delovna mesta.

Ob 10.35 sta v Lescah, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Posredovali gasilci GARS
Jesenice, ki so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, na vozilih odklopili akumulatorja,
razlite tekočine posuli z absorpcijskim sredstvom ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi
poškodovane osebe.

Ob 14.11 so na Ljubljanski cesti v Domžalah goreli kartoni in plastične košare s plastičnimi
izdelki. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale mesto so zavarovali kraj, omejili požar in ga
pogasili ter požarišče pregledali s termo kamero. Zaradi suma, da je požar bil podtaknjen,
zadevo obravnava policija.

Ob 15.24 so v Spodnjih Pirničah, občina Medvode, zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana
so na kraju ugotovili, da se vonj širi iz nezadostno zaprte plinske jeklenke in bližnjega vikenda.
Gasilci so ventil zaprli.

Ob 16.45 je na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, v jeklarni tovarne Acroni
obstalo dvigalo. Posredovali gasilci GARS Jesenice, ki so s tehničnim posegom iz dvigala rešili
dve osebi, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Ob 18.38 so gasilci PGD Sovodenj in Trebija v naselju Stara Oselica, občina Gorenja VasPoljane, nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Vir informacij: Regijski center za obveščanje Kranj
Vir simbolične naslovne fotografije: KLIK

Delite:
Advertisements