web analytics
24. julija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Katjini Čarovniški pajkci

A veste, k’ se ona in jaz usedeva – blondinka je, saj niste dvomili – je kaj hitro štala. To so ideje, to je razpravljanje, pa recepti letijo po luftu in ves čas pomalem flirtava … Okej, lažem. Ne pri vsem sicer. Res je blond, ampak … flirtanja tu pa ni. Ona ima namreč dva priimka in vsi veste, kaj to pomeni. Tace stran! V bistvu se sploh še nikoli nisva srečala. Le tako je naneslo, da je moji – tedaj – skoraj stokilski malenkosti nekega dne začela presedati oblika žoge … pa sem malo raziskoval in nekako naletel nanjo.

Več bo pa povedala kar sama:

Sem Katja Bizant Lutar, navdušena (ljubiteljska) kuharica in kreatorka novih receptov. Ampak moji recepti so malo posebni. So namreč v celoti brez glutena, dodanega sladkorja, škroba, žit, kar pomeni da so tudi z nizkim deležem ogljikovih hidratov. Vse to z eno besedo oz. kratico imenujemo LCHF / KETO prehrana (kar pomeni okrajšavo za Low Carb High Fat oz. nikohidratna visokomaščobna prehrana).

Brez pretiravanja lahko rečem, da mi je tak način prehrane rešil moje zdravstveno stanje. Od mojih začetkov LCHF prehrane je minilo že precej let (mislim da sedaj teče že sedmo leto) in v vmesnem času sem se ogromno naučila. O sebi, o delovanju našega organizma in o tem, da je hrana lahko tudi zdravilo, če imamo pravilen pristop.

V vmesnem času sem svojo strast do LCHF prehrane uspela oblikovati v uspešno poslovno idejo. In tako sem se pred časom poslovila od službe uradnice na Agenciji RS za okolje in se podala v podjetniške vode. Z možem imava že tretje leto spletno trgovino LCHF Style (www.lchf-style.si), kjer se najde bogat izbor artiklov BREZ glutena, dodanega sladkorja, umetnih sladil, žitnih mok… pripomočki, literatura s tega področja in kup uporabnih vsebin.

LCHF/KETO prehrana je primerna za vsakogar, če se je le pravilno loti. Predvsem je primerna za ljudi, ki želijo shujšati, izboljšati splošno zdravstveno stanje, odpraviti odvisnost od sladkorja, stabilizirati krvni sladkor, odpraviti migrene, dvigniti nivo energije in počutja… Tovrstna prehrana je bila razvita za namene preprečevanja oz. obvladovanja epilepsije pri otrocih. Primerna pa je tudi za diabetike.

Da pa bo LCHF/KETO prehrana tudi enostavna in zabavna, sem pripravila izbor svojih najljubših receptov.

No in evo … takole imamo po dolgem času spet na voljo recepte. Po naši najslavnejši – tako rekoč celebrity – kuharici Almi Rekić, pa Zdravku Krnjajiću, Ani Aniti Ratoša in še kom … bomo spet deležni idej za dobrote v Kotičku za razvajanje brbončic. Ker pa je največ vredna osebna izkušnja, vam ustvarjalec te strani lahko zaupam, da sem s pomočjo LCHF prehranjevanja v dobrem letu, morda letu in pol, izgubil skoraj 20 kilogramov. In to – brez, da bi bil eno samo, samcato minuto lačen. No, razen če sem se morda kdaj tako sam odločil, ali pa … pustimo tisto!

Zdaj pa si končno poglejmo, kaj nam je Katja pripravila za prvič:

Glede na to, da je danes ravno 31. oktober, ko praznujemo tudi noč čarovnic, bo ta recept kot naročen za malo čarovniškega pridiha. Pri peki in okrasitvi teh piškotov nam bodo z veseljem priskočili na pomoč tudi otroci. Piškoti so brez žitnih mok, glutena in brez dodanega sladkorja. Primerni so tudi za diabetike in vse, ki pazijo na vnos ogljikovih hidratov (LCHF / KETO prehrana)

ČAROVNIŠKI PAJKCI (LCHF)

SESTAVINE (za en pekač piškotov)

100 g razmaščene mandljeve moke Live & love (LINK https://www.lchf-style.si/trgovina/live-love/i_202_mandljeva-moka )

60 g mletih praženih lešnikov

120 g hladnega masla

2 rumenjaka

50 g Eritritola s stevijo Live & love (LINK https://www.lchf-style.si/trgovina/live-love/i_152_eritritol-s-stevijo-sladilo-900-g )

1/2 čajne žličke vinskega kamna (pecilni prašek)

par ščepcev mlete vanilije (ali vsebina 1/2 stroka vanilije ali malo vanilijeve arome)

Za dekoracijo:

100 g Torras temne čokolade s stevijo (LINK

1 žlica kokosovega olja

POSTOPEK:

Zmešamo vse navedene suhe in mokre sestavine (jaz v ta namen uporabim multipraktik z rezilom), damo v posodo in na hladno za vsaj 30 minut da se sestavine lepo povežejo.

Pekač obložimo s peki papirjem. Oblikujemo krogljice v velikosti malo večjega lešnika (ali manjšega oreha… pač odvisno kako velike piškote želimo imeti), jih rahlo sploščimo in na sredini s prstom naredimo jamico, ki naj ne bo preplitva, saj piškoti med peko rahlo narastejo.

Pečemo pri 170-175 stopinjah približno 10-13 minut oziroma toliko da dobijo nežno barvo.

Piškote ohladimo in jih napolnimo s stopljeno čokolado, ki smo ji dodali malo kokosove maščobe. Za lažje polnjenje in risanje “pajkovih nogic” lahko uporabimo dresirno vrečko (ali navadno malo vrečko), ki ji odrežemo konico.

Pustimo da se čokolada strdi skoraj do konca in pajkce po želji opremimo še z učki. Za pajkove oči lahko uporabimo jedilno sladkorno dekoracija v obliki oči (ki jo pred zaužitjem po želji odstranimo, saj sestavine niso ravno najbolj naravne), lahko pa naredimo oči s pomočjo mešanice fino mletega eritritola in par kapljic limoninega soka ali pa uporabimo koščke mandljev, mandljeve lističe, koščke oreščkov, makadamije…

Dober tek!

POMEMBNO:

V primeru, da Eritritol s stevijo menjamo z navadnim eritritolom moramo količino sladila ustrezno prilagoditi oziroma povečati. Eritritol s stevijo je za cca 25 % bolj sladek kot klasičen eritritol. Eritritol s stevijo blagovne znamke Live & love ne peče in nima »hladnega« priokusa, kar pa ni izključeno pri navadnem eritritolu drugih blagovnih znamk.

Aja, pa da ne pozabimo – Katja je doma na Gorenjskem …

Advertisements