web analytics
26. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Kako vzeti vse skupaj za normalno?

V Kranju so včeraj, na dan občinskega praznika, zasvetile praznične luči. Mesto bodo krasile do 13. januarja 2021. Ker letošnji december zaradi epidemije in zaščitnih ukrepov ne bo takšen kot sicer, so na Mestni občini Kranj v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj dali še večji poudarek na okrasitvi in osvetlitvi mesta. Poskrbeli pa so še za eno novost – poslej na vhodu v staro mesto plapola občinska zastava.

V Kranju letošnji decembrski praznični program – zanj skrbi Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) – prilagajajo situaciji v povezavi s covidom-19. Praznične luči so zasvetile na občinski praznik, ob katerem so na vhodu v staro mesto z Gregorčičeve ulice izobesili občinsko zastavo. Rdeča nit okrasitve so verzi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna – včeraj je minilo 220 let od njegovega rojstva, zanimiv zapis o največjem sinu gorenjske matere pa smo objavili TUKAJ  – in sicer: Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki obiskovalca pozdravljajo na sprehodu skozi mesto. Novoletni smreki krasita trg pred Prešernovim gledališčem in Glavni trg, kjer bo tudi pravljični gozdiček za otroke. Čez staro mestno jedro se vijejo lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, njegove so tudi lesene jaslice v kanjonu Kokre.

Od 11. decembra bo čaroben tudi vrt na gradu Khislstein, ki s svojo zgodbo vabi predvsem družine z otroki. Okrašen in osvetljen bo na temo literarnega prvenca Nežke Kukec Živalski žur, ki ga je ilustrirala Špela Bedene, oblikovala pa Kaja Kramar – vse tri so Kranjčanke. Grajski vrt bodo krasile tudi lesene jaslice Mira Rismonda. Praznični ambient bo dopolnjevala predvajana glasba, ki se bo vila po mestnih ulicah. Po mestu bodo tudi različni foto kotički za letošnje decembrske spomine.

Na ZTKK so pripravili tudi scenarije za morebitni spremljevalni program v okrnjenem obsegu in ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, a bo njegova izvedba odvisna od aktualnih razmer v povezavi s covidom-19 (na Glavnem trgu je po 11. decembru predviden božično-novoletni sejem, z ograjeno sejemsko vasico in omejenim številom obiskovalcev). Zaradi ukrepov, vezanih na epidemijo, bodo na MOK nekatere vsebine preselili na splet: otroke bodo pozdravili in nagovorili trije dobri možje; virtualna bo tudi županova dobrodelna akcija V Kranju dobro v srcu mislimo. Oboje bo mogoče spremljati na spletnih kanalih VisitKranj in Mestne občine Kranj.

Letos december ne bo takšen, kot smo ga vajeni iz prejšnjih let. Množičnih prireditev ne bo. Potrudili pa smo se, da bo še več poudarka na razsvetljavi in okrasitvi mesta. Pomembno nam je, da se v svoji občini občanke in občani počutijo prijetno in domače tudi v teh zahtevnih časih. Lučke so prižgane. Uživajte ob sprehodu po mestu v družbi najbližjih. Seveda ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Ostanite zdravi,

 je vstop v zadnji mesec v letu pospremil župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in občankam ter občanom čestital ob občinskem prazniku.

Tako, PR tekst s strani MO Kranj smo vam posredovali, dragi bralci. Le tega še ne vemo, kako bi vse skupaj lahko vzeli za normalno … Pa vi?

Advertisements