web analytics
24. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Kako pravilno ravnati z odpadno zaščitno opremo

Ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov in priporočil za boj proti novemu koronavirusu, kamor sodijo tudi uporaba različnih zaščitnih pripomočkov in opreme, se je posledično zelo povečala tudi količina odpadne zaščitne opreme. Vedno več je uporabe zaščitnih mask, silikonskih rokavic, razkužilnih robčkov, tkanin in podobnih odpadkov, opozarjajo pri Komunali Kranj.

Z odpadki okuženih oseb ali tistih, ki kažejo znake okužbe s koronavirusom, je treba ravnati drugače. Za preprečevanje širjenja okužb je ključno pravilno ravnanje z odpadno zaščitno opremo. Postopek odlaganja odpadkov iz gospodinjstev, kjer so zaznali okužbo s koronavirusom oziroma naj to velja tudi za tiste, ki se jih loteva samo prehlad, je drugačen od običajnega ločevanja odpadkov.

Odpadke, kot so osebni predmeti, material za enkratno uporabo (robčki, rokavice in maske), odpadki od čiščenja prostorov, krpe in sanitetni odpadki, zbiramo in odlagamo v plastično vrečko. Ko je ta polna, jo je treba tesno zavezati ali zalepiti ter potem namestiti v dodatno vrečo in to tudi zavezati ali zalepiti.

V kateri zabojnik?

Vsa odpadna obvezna zaščitna oprema (maske, rokavice, čistilne krpe, razkužilni robčki …), ki jih pri svojem delu uporabljajo zaposleni v različnih podjetjih in panogah (šoferji, učitelji, vzgojitelji, prodajalci) ali pa občani (pri nakupovanju v trgovinah, obisku javnih ustanov), sodi v posebno vrečko, ki jo hranimo ločeno in šele po treh dneh odložimo v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Poleg vsega se moramo zavedati tudi izpostavljenosti smetarskih ekip, ki dnevno odvažajo odpadke. S pravilnim ravnanjem lahko dodatno pripomoremo k njihovi zaščiti ter zdravju.

 

Ne zamenjujmo školjke za smetnjak

V primeru nepravilnega odlaganja odpadkov v straniščne školjke se maščobe, vlakna in ostali odpadki v odpadni vodi sprimejo in ovijajo okoli opreme v gmoto. Ti predmeti ne razpadejo v vodi in povzročajo škodo in motnje v delovanju čistilnih naprav. Bodimo pozorni, kako ravnamo z odpadnimi vodami, in upoštevajmo, da straniščna školjka in odtok ne smeta biti zabojnika za odpadke. Vse, kar spustimo v kanalizacijske odtoke, konča v naravi.

Vsi uporabniki kanalizacije lahko pripomoremo h kakovostnemu delovanju kanalizacijskega sistema in učinkovitemu čiščenju odpadnih voda. V kanalizacijske odtoke ne odlagamo stvari, ki tja ne sodijo, saj zaradi tega prihaja do okvar. Strupene snovi, ki jih najdemo tudi v izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno, pa zavirajo proces čiščenja in nerazgrajene končajo v reki. Četudi voda odplakne vse, lahko s tem, ko nepravilno vržemo odpadke v straniščno školjko, povzročimo velike težave v kanalizacijskem sistemu in zmanjšujemo učinkovitost čiščenja na čistilni napravi: oviramo pretok, povzročimo zamašitve kanala in predvsem zamašitev črpalk v črpališčih ter ustvarimo pogoje za pojav smradu in glodavcev.

Nasveti za ravnanje z odpadki

Nujno je dosledno ločevanje odpadkov ter zmanjševanje prostornine odpadne embalaže. V primeru, da se v gospodinjstvih nabere večja količina odpadkov, jih ne odlagamo ob zabojnike, na ekološke otoke, pred zbirne centre ali celo v naravo. Proizvajajmo čim manj odpadkov, kupimo le najnujnejše. Racionalno ravnajmo s hrano – kupujmo živila z daljšim rokom trajanja, zelenjavo in sadje pa v manjših količinah, saj le-ta gnije, kar se posledično odraža v polnih zabojnikih.

Dodatna vprašanja

V primeru negotovosti, kam z odpadki, lahko pokličete ali pišete na Komunalo Kranj, kjer vam bodo svetovali, kako ravnati z odpadki.

Še več informacij boste našli na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor in na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so objavljena Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19).

Vir: MO Kranj

(Visited 1 times, 1 visits today)