web analytics
30. junija, 2022

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Kako omejena zna biti “stroka”

Zgodovina človeštva je prepolna bizarnih prepovedi, kaznovanj, kratenja pravic in … pa kaj bi vam govorili – saj živimo(te) v aktualnem času, ko razmišljanje ni več dovoljeno, se ukinjajo “kanali”, brišejo objave itd.

Dolga je tudi zgodovina zatiranja umetnosti. In če že ne gre direktno, se pa omejuje in demonizira njen prikaz. V nadaljevanju si lahko preberete en bizaren primer tega zadnjega iz dežele, ki se oglašuje kot zibelka demokracije, pa kot land of the free, home of the brave

Hm … Na današnji dan leta 1987 (po drugih podatkih je šlo za 14. december, kar pa v zgodbi ni tako pomembno) je učiteljica iz Kentucky-a, Jacqueline Fowler, izgubila pritožbo na ameriškem vrhovnem sodišču, saj je le-to preprosto zavrnilo obravnavo primera, v katerem je izpodbijala odpoved delovnega razmerja. Do odpovedi je prišlo, ker je učiteljica v razredu najstnikom predvajala filmsko adaptacijo skupine Pink Floyd z naslovom The Wall. 

Ob koncu šolskega leta je Fowler namreč vprašala učence v svojem razredu, kateri film bi si želeli ogledati, najstniki pa so glasovali so za omenjeno mojstrovino.

Video je učiteljica učencem pokazala 31. maja 1984, pri čemer je po obtožbah na zaslišanju izjavila, da ni vedela za temačen in brutalen scenarij, primeren le za odrasle, kakor je trdilo tožilstvo.  V filmu je med drugim sicer moč slediti propadlemu zakonu rock zvezdnika, zlorabi drog in nasilni paranoji.

Pri tem je Fowlerjeva na zaslišanju povedala, da se je pred predvajanjem zanašala na opis filma ‘The Wall’, ki ji ga je podal eden izmed njenih učencev, ki je menda dejal, da ima film samo ‘eno morda malce sporno mesto.’

“Venus and Mars”
Kip Antonia Canova
Grafit in kreda na Dessin papirju 30×42, original, v okvirju
100 EUR
https://corvus-art.si
info@corvus-art.si

Šolski odbor v Kentuckyju je menil, da je film neprimeren za učence, stare od 14 do 17 let, in Fowlerjevi dal izredno odpoved zaposlitve. Ameriško okrožno sodišče se je po nekaj poprejšnjih sojenjih na koncu postavilo na stran odbora.

Tako je nesrečna učiteljica izgubila službo zaradi nečesa, kar danes velja za absolutno mojstrovino, neke samozvane moralne avtoritete – lahko jih poimenujemo tudi s: stroka – pa o tem preprosto niso želele niti razpravljati.

Vzporednice si bodo inteligentni bralci znali povleči sami …

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.OPOMBA: donirate lahko tudi, če imate čitalec kod:

 

Advertisements