web analytics
26. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

KADIW SEJ ENCAJTA CO GOR DO KRVAVCA

Mi drgač kšne dni resn dvom’mo, čeb s tole kroniko u gorenskmu narečju sploh nadal’val. Pr’ usmo skp zravn se sicer pošten zabavamo – ja, kr ozmerjejte n’s, ni l’po, sej vemo … – in je tut res, da lih take sorte kronike namorte nker drge prebrat, kr je n’š izrazit plus, ampak … če tut to na zadostuje, dab pr bralc’h doseg’l mau več odziva, poj pač izpade, da tipkamo sam za par zvest’h mandlcov. Okej, loh pa tut rečete, da brezveze težemo, da pač to folka na zanima, mrbit je pa pač to res. Je pa tko … umes ene par mescow nismo dewal kronik, kje bwo tok dewa z objavlanam strahu u zvezi s korono. Cifre u zvezi z obiskam so šle tak’t u nebo, po šeds’t taužn’t na mes’c v’s je braw Gorensko Onlajn. N’m se to zdi fantastičn dosež’k za eno čist amatersko spletno stran in smo bralcam tut fejst hvaležn. Ampak po smo se pa odločil, da ldi namo več strašil, pa da panike pr n’s namo širl … je pa obisk strmoglavu ke dol nekam, da smo ga kom’j še zaznal.

Ampak evo … sej pa spet cajt za kroniko najdu; u usakmu zlu je tut nekj dobrga, ane? No in kukr smo štartal, sej pod članki znaw nabrat tut po sto ušečkov, pa enkp komentarjow u ker’h ste pisal svoje najljubše dele … dobr, sem pa ke n’s je tut gdo fajn opraw in nazmerjow … pa enkp delitu je bwo … na, ampak zdej sej pa spet use skp kr ustauwo. Poglejte recimo tole kroniko od učerej: CESAR NA VAS’ … popa poglejte kok reakcij, komentarjow in delitu je dožvela in pošten odgovorte, čeb vi stipkal tokle teksta za tok “plačila”? Dnarja, to veste, od dga itak ni, za kofe/čaj se pa tut lih bralci na drenate, dab doniral. Podobn je bwo s člankam PRESENETU J’H JE SNEG, u kermu smo tipkal, da smo bli k’r kis’l, “rezultati” pa …

Ja, ja, sej se zavedamo, godrnane v’m namore bit ušeč. Ampak evo … n’m pa tole, kr smo zgor opisal ni. Smo pa kvit 😉 Pa sej niti nismo tok misnli godrn’t, kukr v’s lepo in milo pros’t za nmau sodelvana u oblik ušečkov, komentarjow in delitu. Evo, zdej, xsmo se napstuhval, pa le bejžmo pogledat kwa in koko je bwo učerej … Hm, alpa če spet od korone začnemo nabijat naprej pa nazaj in se nč na razlikujemo od ostal’h, kwa pravte?

Začew se je dobre dvejst čez sedmo zutrej. Na Ambrožu pod Krvavcam je na krvav zagoru en kontejnar. Za malo malco so to spedenal prostovoln gasilci z Brnka in Cerk’l. Nekej je še votu bit pametn, pa so ga po-ornk zalil … no, po sej pa ohladu. Kadiw sej pa encajta co gor do Krvavca 😉

Vir fotke: KLIK

Mejhn pred deveto zutrej so u Šorlijow ulc u Kranu tadomač profi gasilci mogl ulomt u en stanvane, u kermu je bwa poškodvana oseba. Nč dost druzga niso zacahnal, ampak sklepamo, da niso samo ulomil in poj šli svojo pot. Najbrž so poklical nujno medicinsko, pa verjetn tut kej pomagal. Če so že pr opisu intervencije izpadl mejhn površn in amatersk, j’m pa mormo prizn’t, da majo pa virtualn upogled u nihove prostore pa res fajn spedenan. Poglejte si ga tlele: KLIK.

Dvejst do deset’h so na Regijcu zabelež’l obvestiw o tmo, da u en bajt u Spodn’h Gorjah gori u rajfnku. Ke so šli prostovoln gasilci z Gorij in Podhoma – mimgrede: za ubenga od omenen’h nismo najdl FB strani, spletno stran pa sam’ d Podhomcow, ampak t’m so tazadno novico objavl leta 2015 – požar pogasil in z evro-termovizijsko kamero opledl po rajfnku in okolic. A so tadomač loh poj kurl naprej, a sej mogu kšn raufnkelar prguncat, pa ni zacahnan.

Evo ti ga … 11.45 … spet goru un ist kontejnar u Ambrožu pod Krvavcam. Gasilc s Cerkl in Brnka so za sveto trdl, da so ga zutrej ornk pogasil, ampak taglavn je reku, nej grejo to rundo za usak slučaj z nim še uni s Šenturške gore. In so šli. In so pogasil. Kadiw sej pa en cajta co gor do Krvavca.

Deset čez dvanajsto so – tko piše, točn u tist minut – prostovoln gasilc s Tržiča sčrpal vodo s kletn’h prostorov od osnovne šole u Kovorju. Piše, daj bwa voda podtalna, kr se n’m nekak zdi logičn, glede na to, da so jo črpal s kleti (pod tlemi), pa daj bwa črpalka potopna. Tut to se n’m zdi logičn, ker z zračno neb kej dost dosegl, fajn je pa tut, da ni predpotopna, ane? Ne spletna stran in ne Facebook pofil PGD Trž’č sicer o dogodku nimata zacahnanga ničesar v cajtu, ko mi tipkamo tale poročiw in je zadeva že precej en’h ur plesnowa … Smo pa leta 2020.

Nazadne je pa še kšno minuto čez sed’m zvečer nerodna situacija ratowa u Podrečju (občina Domžale). Tm sta za protiulomn’m uratam ostawa zaklenena dva desetmesečna dojenčka. Sklepamo, da se nekak sama nista zakleniwa, tko daj šwo verjetn bl za nesrečn naklučje. Jasn, panika je bwa po-ornk, čeprow so se usi dewal, da ni. Po so pa ke čist brez panike uletel domžalsk gasilci in xso ugotovil, da tehničnga postopka (beri: uloma) skoz vrata namorjo zrihtat, ker so pač protiulomna, so pokazal, kuko se to nardi skoz okn’, kpa ni biw protiulom’n. Tadomač so bli seveda tanarbl srečn, xso gasilc s tanotranje strani odprl une protiulomna urata, da sta starša uhka not prdrvewa, ampak poj so se menda le zamisnli nad smiselnostjo stroška za protiulomna urata … čet pa nepridiprav loh drge pridejo u stanvane … da očitne navarnosti naklučnga zaklepana tak’t, kto ni potrebn’, sploh na omenamo. U glavnm, use sej srečn iztekwo, toj pa tut tanarbl važn, ane?

——————–

Ob 7.22 je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorel zabojnik za
komunalne odpadke. Goreč zabojnik so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

Ob 8.54 so v Šorlijevi ulici v Kranju gasilci KARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata
pritličnega stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana oseba.

Ob 9.40 so v Spodnjih Gorjah, občina Gorje, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci
PGD Gorje in Podhom so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Ob 11.45 je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, ponovno zagorel
zabojnik za odpadke. Gasilci iz PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška gora so požar pogasili.

Ob 12.10 so v naselju Kovor v občini Tržič gasilci PGD Tržič s potopno črpalko izčrpali podtalno
vodo iz kletnih prostorov osnovne šole.

Ob 19.02 so v novo zgrajeni stanovanjski hiši v naselju Podrečje, občina Domžale, sta za
protivlomnimi vrati ostala zaklenjena dva desetmesečna otroka. Gasilci CZR Domžale so s
tehničnim posegom skozi okno vstopili v objekt, odprli vhodna vrata in staršem omogočili dostop
do otrok.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

Advertisements