web analytics
16. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

“JUNAŠKI” ITALIJANI Z BOMBAMI IZ ZRAKA NAD BOLNIŠNICE RDEČEGA KRIŽA – zgodilo se je na današnji dan

30. decembra 1935 so v zračnem napadu italijanske letalske sile v Dolu v Etiopiji uničile švedsko poljsko bolnišnico, ki je delovala v okviru in pod oznakami Rdečega križa. Pri tem je umrlo med 22 in 30 ljudi, večinoma Etiopijcev. Napad naj bi bil del italijanskega maščevanja zaradi poprejšnje usmrtitve italijanskega vojnega ujetnika s strani etiopskih čet ali civilistov.

Po izbruhu druge italijansko-abesinske (Etiopija se je takrat imenovala Abesinija) vojne leta 1935 je švedski Rdeči križ mobiliziral poljsko bolnišnico, ki jo je pod nadzorom zdravnice Fride Hylander poslal v Etiopijo. Gospa Hylander in njen namestnik Gunnar Agge sta imela bogate izkušnje z delom v Etiopiji, Agge pa je bil prej služboval že tudi kot štabni zdravnik v Etiopski cesarski vojski. Rdeči križ je imel načrt, da bi bolnišnico namestili v Harrarju, stran od spopadov. Etiopska vlada je kljub temu ukazala, naj poljsko bolnišnico razdelijo na dva dela in obe enoti preselijo na prve bojne črte, na kar so švedski predstavniki Rdečega križa pristali. Do 19. decembra 1935 je bila večja od obeh bolnišnic že postavljena in funkcionalna v bližini Dola.

26. decembra 1935 so italijanskega pilota Tita Minnitija med poletom sestrelili blizu Dola. Sestrelitev je preživel, vendar so ga na tleh  ujeli, kastrirali in mu odsekali glavo. Italijanska stran je za usmrtitev nemudoma obtožila etiopsko vojsko, nasprotna stran pa je trdila, da so zločin zagrešili lokalni civilisti.

Tito Minniti
Vir: KLIK

30. decembra 1935, štiri dni po masakru Minnitija, so italijanske zračne sile na švedsko bolnišnico v Dolu odvrgle približno 100 bomb, pri čemer so uničile vso medicinsko opremo, ubile dva švedska uslužbenca in številne Etiopce, Frido Hylander pa ranili. Število umrlih Etiopcev se je med različnimi viri poročanj razlikovalo od 18 do 28. Po prvotnem uradnem obvestilu Rdečega križa je bombni napad zahteval devet švedskih žrtev in triindvajsetih Etiopcev. Po samem zračnem napadu so italijanska letala še drugič preletela prizorišče in nad lokacijo odvrgla v amharščini napisane letake, ki jih je podpisal markiz Neghelli in v katerih je pisalo:

S tem ko ste ubili ujetega pilota in mu odsekali glavo ste prekršili zakone kraljevin in narodov. Po zakonu je treba z zaporniki ravnati spoštljivo. Posledično boste prejeli kazen, ki si jo zaslužite.

Po poznejših trditvah švedskih uradnikov je bila švedska bolnišnica v času napada 5 kilometrov oddaljena od štaba etiopske vojske, varoval pa jo je petčlanski kontingent te iste. Pa vendar po švedskih trditvah nihče, razen vodja enote, nikoli ni vstopil v bolnišnico. Tudi prisotni mednarodni predstavnik Rdečega križa, švicarski zdravnik Marcel Junod, je trdil, da “ni nobenega dvoma, da je bilo bombardiranje namerno” in s strani etiopske vojske nikakor sprovocirano.

Abesinski (etiopski) vojaki z zaplenjenim italijanskim mitraljezom
Vir: KLIK

Po bombardiranju je preživelo švedsko osebje Rdečega križa pobegnilo v Adis Abebo in se nato umaknilo iz države. Posmrtne ostanke preminulega švedskega osebja so z letalom, ki ga je pilotiral grof von Rosen, vrnili na Švedsko. Približno teden dni po napadu so Italijani podoben zračni napad izvedli tudi na kanadsko poljsko bolnišnico Rdečega križa. V vojni so bile nato tarče tudi druge bolnišnice. Na 90. zasedanju Društva narodov so švedski in etiopski delegati protestirali proti italijanskim zračnim napadom na bolnišnice Rdečega križa in prosili za njihovo imuniteto. Tudi mednarodni Rdeči križ je priporočil, da se vse bolniško osebje umakne iz Etiopije, razen če Italija obljubi, da jih ne bo bombardirala.

Nekaj dni po napadu je Italija Švedski uradno izrazila obžalovanje zaradi bombardiranja švedske bolnišnice Rdečega križa, vendar pa je hkrati svarila tudi pred razširjanjem tendencioznih različic incidenta. Po italijanski razlagi je šlo za utemeljeno bombardiranje kot legitimen način maščevanja zaradi grozote, ki so jo storili Etiopejci.

Spričo dejstva, da Švedska v času napada ni imela uradnih diplomatskih odnosov z Etiopijo, je Združeno kraljestvo Velike Britanije v njenem imenu izvedlo preiskavo o zračnem napadu. 15. januarja 1936 je nato švedska vlada vložila formalni protest pri Kraljevini Italiji, ki jo je takrat seveda popolnoma obvladoval diktator Benito Mussolini.

Dandanes na Gunnarja Lundströma, eno od dveh švedskih žrtev napada spominja spominsko obeležje v Glommersträsku na Švedskem. Na drugi strani pa se letališče v Reggio Calabriji v čast italijanskega pilota uradno imenuje letališče Reggio Calabria Tito Minniti.

—————————————————————————————————————————————————-

POZOR!!! Do 31. 12. donirajte za to, da bi Gorenjska Online še naprej lahko delovala. Tako boste sodelovali v žrebanju (izvedli ga bomo 1. januarja 2021) za BI MAG magnezijeve kristale za kopel. Izžrebani bodo trije dobitniki. 

Povzeto in prirejeno po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
3 min read