web analytics
29. novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

JUNAKI!!! Poglejte kerga je mel na obisku Rakovc …

Župan Mestne občine Kran (MOK) Matjaž Rakovc je ob mednarodnmu mescu ozaveščana o otroškmu raku učerej popone sprejel posebne goste – tkoimenovane Junake 3. nastropja. To so otroc, kso se oziroma se še zmerej zdravijo na hemato-onkološkmu oddelku u tretmu nadstropju pediatrične klinike. In evo, tel otroc so Rakiju prpel zlato pentlco, simbol boja prot otroškmu raku. Župn je pa poj seveda tut mogu nekj od sebe dat, jh je pa obdaru z družabno igrco Kranček in moje mesto pa z otroškm knigam. Za naše junake so knige zbral zaposleni na MOK! Sej bi kšno pikro zapisal tut o tem, da so bli u skladu z najnovejšo modo na dogodku usi pridn z nagobčnki, ampak to ob tej priložnost menda res ni primern.

Neizprosen statističn podatk je, da u  Slovenij usak let za rakam zboli 70 do 80 otrok. Dobr, letos navemo kuko bo s tem cifram, ker obstaja v resnic sam še ena bolezen. Kukrkol že, cifra obolelh rakovh bolnikov rase z leta v let, hsreč se jh pa tut pozdrav prbližn 80 procentov. 

Pred kratkim sem prejel najbolj ganljivo pismo, odkar sem župan Mestne občine Kranj,

je reku Rakovc u nagovoru junakom in junakinjam 3. nadstropja. Med nim so bli skp s starši tut šestletn Luka s Krana, petletna Kati s Cerkel, pa osemletn Samo, triletna Lili in nen bratec Tadej iz Dupelj. No in u unmu pismo, na kerga je cilow župan, so mu zaupal, kuko se počutijo zdej – u cajtu kovidiotizma. Poudaril so, da še usen optimističn gledajo na svet, išejo dobre zgodbe in bi rad zdravm ldem dopovedal, daj zdravje pr’u in edin meriw osebne sreče. Pravjo, da izolacija ni kazen, ampak je odgovornost – tapru do sebe, popa še do okolice. Menda pravjo tut, da sami žvijo v izolacijah mesce in mesce, pa lih tko ohranjo nasmeh in dobro volo.

To se use skp sliš zlo fajn in se dotakne usacga normalnga srca, ampak … jbg, česa tacga petletn otroc lih ne govorejo, ane? Tko da – use to skp je en ornk piar! Mi pa poglejmo, kwa je še naflancow Rakovc:

Komaj nekaj let štejete, pa ste že postavljeni pred prezahtevne življenjske preizkušnje. Koliko ovir ste morali preskočiti, koliko padcev ste utrpeli in kolikokrat ste se s trdno voljo znova in znova postavili na noge. Resda ste majhni, a po dejanjih veliki – največji! Učite nas, kaj pomenijo pogum, moč in potrpežljivost. Ste opomnik za naša morebitna dnevna malodušja, ki nas včasih zajamejo tudi povsem brez razloga. Ne, ne moremo vedeti, kaj vse prestajate ali ste prestali. Verjetno si tudi predstavljamo ne. Lahko vas le občudujemo, kaj vse zmorete, se vam priklonimo in vam zaploskamo. Vi ste naš navdih! 

Društvo Junakov 3. nadstropja, k ma trenutn 120 članov, je aprila letos ustanovil osem staršov. Za sabo majo že enkp projektov – od šivanja zaščitnh mask med epidemijo koronavirusa, pa vse do nakupa naprave za razgibavane kolena pr otroch, kse borijo s kostnmu rakam. In kr se tega tiče – vsa čast, nš poklon, ane bralci?

Menda je nihov velk cil dosežt spremembo pr sofinanciranu spremstva staršov obolelh otrok med bolnišničnmu zdravljenam, sej pomoč prpada le tistm, kmajo u bolnc otroke do petga leta starosti, je povedow član društva Matija Gradišar.

Kransk župan je po prumu manekenu države in Instagram precedniku u resnic pru župan, kso ga obiskal. Nameravajo obiskat še druge občine, nihov cilj je pa povezat Slovenijo v zlato barvo, kukr je na srečanju povedowa Valerija Čarman, kje skp z možem Ivom Čarmanom tut provzaprov pobudnca celga projekta.

Ko sva prvič odhajala z oddelka na pediatrični kliniki, sva odhajala v tišini. Na ta oddelek bi moral stopiti prav vsak, da bi videl in spoznal, kaj hoče od življenja. V 22 letih odkar sodelujeva v tej zgodbi, en otrok ni zajokal in dejal, da ga kaj boli, ali da česa noče,

je Valerija Čarman opozoriwa na moč malih borcev in bork. Njen mož, nekdanji olimpijc, je dodal, da kot bivš športnik ve, kwa pomen zmaga.

Vendar je prava zmaga to, kar prestajajo otroci, oboleli za rakom, in njihovi starši. Žal na koncu vsi niso zmagovalci,

je povedow Ivo Čarman in zbrane sooču tut s temno platjo te teške bolezni.

Junaki in junakinje so si na prijetnmu druženu, kso ga popestril maskota Kranček, nastop plesalke Plesnga kluba BIT Kjara Veras in skupn ples navzočh, z županam Matjažam Rakovcem izmenal darila. U MOK se hvaljo, da so branju prjazna občina in da ni ostaw sam pr hvalenu, so zaposleni tam društvu podaril prbližn 100 otroškh knig, kso jh nihov otroci že prebral. Uradn so si poj prov te otroc – ker so jm ble knige tko grozn ušeč – zaželel, da bjh prebral še junaški prjatli s tretga štuka.

Pa nej bo tko; sej namen je lep … ane?

Vir informacij in fotk: Katja ŠTRUC, MO Kran

Advertisements

Morda ste zgrešili

3 min read
2 min read
3 min read