web analytics
27. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Razpuščeni lasje,
skrit obraz med dlani,
nežna kakor cvet,
kot da komaj šestnajst let ji je.
***
Julija objokana,
ni ti treba skrivati solza,
solze so, kot biseri,
bolečina jih rodi.
***
Ustne nežno drhte,
šepetajo ime,
razočaranje,
kakor pelin zagreni
srce.
***
Julija objokana,
tudi zate zraste vrtnica.
Julija, o Julija,
pusti bolečini da
izlije se na tla.
***
Julija objokana,
ni ti treba skrivati solza,
solze so, kot biseri,
bolečina jih rodi.
***
Julija objokana,
tudi zate
***
Pišem: Marko LUKAN

Kdo ne pozna teh verzov? Gre za pesem Aleksandra Mežka, ki je originalno izšla leta 1980 na albumu Menu. Aleksander je album posnel z ekipo britanskih sodelavcev v Londonu, kar je bilo za tiste čase za nekega jugoslovanskega glasbenika lep uspeh. Mežkove pesmi je na svoje plošče uvrščal tudi slavni Cliff Richard, nekoliko pa ga imamo za svojega tudi Jeseničani. Gospod je namreč po rodu doma iz bližnje Kašarije, njegova Siva pot – sicer priredba pesmi Johna Denverja iz leta 1971 – pa že desetletja odmeva v dvorani Podmežaklo.

Julija je najbrž ena najlepših slovenskih pop balad, s čimer bi se menda lahko strinjali tudi ljubitelji drugih zvrsti glasbe. V slovenski glasbeni zapuščini je pesem zapustila močno sled do te mere, da jo radi prepevajo in posnamejo tudi drugi izvajalci. 
Pred leti je eno od takih priredb posnela Alenka Godec, ki je tudi sicer posnela kar nekaj priredb ostalih avtorjev in jih izdala na nosiclih zvoka. Mnogo podobnih izvajalcev pozna svetovna glasbena zgodovina; izvajalcev torej, ki so svoje najlepše pesmi, svoje največje uspehe dosegli s pesmimi, ki so bile v resnici predelave (Joe Cocker, Bryan Ferry …) Seveda ne gre za glasbenike, ki bi snemali izključno tujo glasbo, saj so tudi sami plodoviti avtorji, a … taka so pač dejstva.

Težko je realno oceniti, katera izvedba posamezne pesmi je najboljša. Vedno gre seveda za subjektivno oceno. Nekomu bo najljubši original, spet komu drugemu kaka druga verzija z drugim izvajalcem v glavni vlogi. Če vprašate mene – ljubši so mi rokerski ritmi – so me najbolj prepričali v zadnjem času San Di Ego, ki so se zadeve lotili na način, ki mi je ljub:

Vam je všeč, kako pesem interpretira izjemni Sergej Škofljanec?

Pa vi, dragi bralci? Katera Julija je najljubša vam?

Naslovna fotografija: KLIK


(Visited 15 times, 1 visits today)