web analytics
24. julija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Juliana Bike – sestra Juliane Trail

V naših krajih še naprej furamo projekte z – če smo nekoliko sarkastični – lepimi slovenskimi imeni; po Juliana Trail smo zdaj dobili še njeno kolesarsko sestrsko različico, imenovano Juliana Bike. Če drugega ne, smo pa vsaj fensi, pa trajnostni … in kar je še teh v zadnjih letih med ovčerejo popularnih in pomembnih izrazov.

Sarkazem na stran, pri Juliani Bike gre torej za nov turistični produkt skupnosti Julijske Alpe. Nov “produkt” so pred otvoritvijo na skupni tiskovni konferenci v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani predstavili direktor skupnosti Julijske Alpe Klemen Langus, podpredsednik Planinske Zveze Slovenije Martin Šolar in predsednik Gorsko-reševalne zveze Slovenije Janez Rozman. 

Poleg predstavitve projekta Juliana Bike, so zgoraj omenjeni predstavili tudi sodelovanje s PZS, ter novo 4-peresno pentljo etap do Goriških Brd s prenovljenim vodnikom ter možnostjo pridobitve štiriindvajsetih žigov na pohodniški poti Juliana Trail (KLIK). Govorili so tudi o sodelovanju z ostalimi deležniki pri pripravi novih turističnih produktov, s katerimi menda spretno združujejo razvijanje butičnega turizma, vse to pa v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in turističnimi deležniki na vseh destinacijah, ki so del Skupnosti Julijske Alpe.

Na novinarski konferenci so omenjeni še posebej poudarili pomen spoštovanja bontona in skrbi za varnost pri športnih aktivnostih kot so kolesarjenje, pohodništvo in gorništvo. Klemen Langus je destinacijo slikovito opisal kot neke vrste dnevno sobo, ki jo najprej uredimo zase oz. lokalno prebivalstvo, šele nato pa v goste povabimo prijatelje, znance, obiskovalce in turiste. Tako je tudi na poti Juliana Bike potrebno spoštovati pravila vedenja, ki veljajo v Triglavskem narodnem parku, zavarovanem območju Natura 2000, UNESCO – MIB in tradicionalno življenje domačinov.

Po kulturnem programu, ki je spremljal tiskovno konferenco in na katerem so udeležence pozdravili in nagovorili junaki Triglavskih pravljic, so se vsi zbrani z (e)kolesi odpravili na pot proti Krmi in tako simbolično preizkusili del druge etape Juliana bike, ki poteka čez Goreljek in Zgornjo Radovno vse do Kranjske Gore.

Juliana bike sledi filozofiji “starejše sestre” Juliana Trail in je v osnovi del Slovenske turnokolesarske poti (STKP). Je pa Juliana Bike krožno zaključena, zato jo je moč razumeti tudi kot popolnoma samostojen krog po robu julijskih Alp. Turnokolesarska pot Juliana Bike vsebuje sedem etap, ki si sledijo v obratni smeri od gibanja urnega kazalca in merijo skupaj 290 km. Njihova višinska razlika znaša slabih 8500 metrov. Poleg osnovnih etap se iz treh smeri na Juliana Bike navezujejo tudi t.i. pristopne etape. Povprečna dolžina etape znaša 40 kilometrov.

7 etap

  1. Bohinjska Bistrica  – Goreljek
  2. Goreljek – Kranjska Gora
  3. Kranjska Gora – Bovec
  4. Bovec – Tolmin
  5. Tolmin – Zakojca
  6. Zakojca – Podbrdo
  7. Podbrdo – Bohinjska Bistrica

3 Pristopne etape

  1. Radovljica – Bled – Gorje
  2. Žirovnica – Jesenice – Mojstrana
  3. Goriška Brda – Tolmin

Novo predstavljena turnokolesarska pot Juliana bike je označena z modrimi usmerjevalnimi tablicami, ki že označujejo Slovensko turnokolesarsko pot; dodan je le zaščitni znak Julijskih Alp (JA).

Pot bo kolesarje vodila po lokalnih cestah, kolesarskih stezah, gozdnih poteh ali kolovozih in bo v občutljivih naravnih habitatih terjala tudi spoštovanje do narave, rastlin, živali ter seveda do spoštovanja zasebne lastnine domačinov, ki trajnostno sobivajo z vsemi naravnimi deležniki okolja v zavarovanem okolju UNESCA in Triglavskega narodnega parka.

Temeljna razlika med STKP in Juliana Bike je ta, da so začetki in zaključki etap prestavljeni v naseljene kraje oz. turistična središča Julijskih Alp.

Vir informacij in grafičnega materiala: Turizem Kranjska Gora
Naslovna fotografija: KLIK

Gorenjska Online lahko podprete z gesto dobre volje. Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.

 

Advertisements