web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Jugo Levi’s-ke in ostalo …

Kavbojke so v Jugoslavijo začele prihajati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Čeprav je bila komunistična, je bila Jugoslavija neprimerljivo bolj odprta od drugih vzhodnoevropskih držav s komunističnimi režimi. Pri nas, posebej v Sloveniji, kjer je bil režim najbolj liberalen, smo si recimo filme z zahoda ogledali brez težav, poslušali glasbo in spremljali umetniško sceno Evrope in Amerike, čeprav se je bilo za te stvari – sploh za glasbo, ki jo je bilo dolgo potrebno kupovati v Italiji in Avstriji – včasih potrebno nekoliko potruditi. 

Potem pa se je v nekem obdobju začela histerija, imenovana Trst. Za Gorenjce je bil to v manjšem obsegu Trbiž, nekoliko zaradi železniške povezave tudi Gorica. Ampak ostanimo zavoljo zgodbe kar pri Trstu. Vsak konec tedna so na trgu Ponte Rosso postavili tržnico, kamor so v veliki večini prihajali Jugoslovani in tam – poleg ostalega – množično kupovali kavbojke. V Jugoslavijo je bilo po tedanji zakonodaji dovoljeno vnesti le dva para. Od takrat je ostala marsikatera anekdota o tem, kako so ljudje nase navlekli po deset in celo več parov italijanskih kavbojk in ob tem upali, da cariniki “prevare” ne bodo zaznali.  Po nekaterih ocenah so v tistih časih v Trstu letno prodali več kot 3 milijone parov kavbojk. Večina jih je končala v Jugoslaviji, ob “pomoči” spretnih in iznajdljivih preprodajalcev pa tudi v drugih državah za železno zaveso.

Kavbojke so zaznamovale celotno jugoslovansko generacijo, zato jih omenjajo v številnih pesmih, vidimo v filmih … Kot zanimivost omenimo, da je režim na kavbojke nekaj časa gledal kot na subverzivni in dekadentni zahodni element, zato so bile sprva v šolah prepovedane.

Če je bilo pred tem v začetku dovolj samo obleči kavbojke in se tako razlikovati od ostalih ter “biti drugačen”, je v osemdesetih že postalo pomembno, katera nalepka je na ozadju “teksaških hlač”. Iz Trsta – za Jugoslovane epicentra nabave kavbojk – je seveda prihajalo morje nekaterih italijanskih znamk, ki niso bile pretirano znane in kvalitetne, so pa bile kupljene in pogosto nošene do nerazumne obrabe. V spomin iz tistega časa se hitro povrnejo najbolj prisotne in med Jugoslovani cenjene blagovne znamke, kot so US Top, POP 84, Carrera, Rifle, Lee Cooper in podobne, ki so svoje pravo italijansko poreklo prikrivale z amerikaniziranimi imeni. Spomnimo se najbrž pa tudi nekaterih zelo italijanskih, kot so npr. Cassucci ter Fiorucci, šele mnogo kasneje Benneton ipd. 

Potem pa je leta 1983 Varteks iz Varaždina po licenci Levi Strauss & co. začel izdelovati “originalne” Levi’s kavbojke, sen vsakega mladega kavbojca tistega časa. Prava množična proizvodnja se je začela leta 1984, v marsikaterem spominu pa so Varteksove leviske ostale, kot najboljše, kar jih je človek kdaj imel. Z vrhunskim krojem so bile videti odlično praktično na komerkoli. Narejene so bile iz nenavadno obledelega platna in so na šlicu namesto dotedaj uveljavljene zadrge imele še bolj nenavadne gumbe.

Takrat nekako je znameniti model 501 že postal legenda tudi v Jugoslaviji.

Kakšni pa so vaši spomini na to temo? Kakšne kavbojke ste nosili? Imate s tem povezano kako anekdoto? So bile vaše prve kavbojke tudi italijanske? Kako pomembna se vam še danes zdi “firma” pri kavbojkah? Kako mlajši gledate na te zadeve?

Vir naslovne fotografije: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili