web analytics
20 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

JESENICE – včerajšnji ukrepi

Informacije, vezane na aktualne ukrepe in dogajanja v zvezi s koronavirusom na območju občine Jesenice:

Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice ne ugotavlja bistvenih posebnosti. Potreba po pomoči občanom pri preskrbi se vedno bolj izraža, trenutno prostovoljci jeseniškega Rdečega križa hrano prehrambne pakete z osnovnimi živili dostavljajo od 7 do 10 osebam dnevno, prejeli so tudi dve zaprosili za dostavo zdravil. Hkrati v povezavi s CSD Gorenjska – enota Jesenice desetim občanom dnevno dostavljajo topli obrok. Pri razdelitvi paketov pomoči zaenkrat sodeluje od 15 do 20 prostovoljcev, kar zaenkrat glede na izražene potrebe zadošča.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo (MIR Jesenice) je zaradi novih zaostritev ukrepov z vladnim odlokom o omejitvi gibanja poostril nadzor nad nošenjem zaščitnih sredstev v javnih zaprtih prostorih (trgovski centri, trgovine …). Ugotavlja, da je situacija zadovoljiva. Manjši delež oseb novih ukrepov ni vzel resno, a so opozorila upoštevali in sprejeli za prihodnje.

Navodila za oskrbo obolelih oseb

Kranjska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje za oskrbo s koronavirusom obolele osebe svetuje:

Čiščenje jedilne posode ne predstavlja problema, v kolikor se pere v pomivalnem stroju, zato se lahko uporablja navadna posoda, v primeru razvoza kosil na dom obolelega se lahko uporablja posoda, kakršno imajo kuhinje za razvoz obrokov kosil na dom. Ker se virus uniči na 60 stopinjah s pralnimi detergenti, tudi pranje perila ni problematično. Problem predstavlja rokovanje z umazanim perilom. Pri tem je treba imeti rokavice in kirurško masko, umazano perilo pa prelagati v pralni stroj čimbolj počasi. PVC vrečke, kjer je bilo umazano  perilo, je treba vstaviti v še  eno čisto vrečko in zavreči v komunalne odpadke, ki naj počakajo v stanovanju na balkonu še 72 ur. Za transport hrane pred vrata obolelega ni potrebne nobene zaščitne opreme, če oseba, ki dostavlja hrano, bolne osebe ne vidi oziroma ne prijema kljuke vrat ali zvonca, vendar pa ima še vedno lahko kirurško masko in rokavice za boljši občutek.

Telefonsko svetovanje Društva onkoloških bolnikov Slovenije

Omejevanje stikov zaradi epidemije koronavirusa tudi mnogim onkološkim bolnikom, bodisi v procesu diagnostike ali zdravljenja, povzroča še dodatne stiske. Društvo onkoloških bolnikov je zato sporočilo nekaj številk prostovoljcev, ki so na voljo za pogovor in svetovanje po telefonu, hkrati pa so delili še nekaj sporočil Onkološkega inštituta Ljubljana. 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do včeraj do 24.00 v občini Jesenice ostaja 6 potrjenih primerov koronavirusa.

Vir informacij: Ines DVORŠAK, Občina Jesenice

Similar Posts:

Advertisements

Morda ste zgrešili

5 min read
3 min read