web analytics
1. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Jesenice tečejo 2019 – drugič

Pišem: Marko LUKAN

Prispevek na temo prireditve smo – vključno s povabilom – objavili prvič že 13. maja. Ogledate si ga lahko TULE.

Gre za zdaj že tradicionalno prireditev, na kateri Jeseničani dobrega srca darujejo v sklad, s katerim potem otroci iz socialno šibkih družin – in teh na Jesenicah žal zares ne manjka – lahko letujejo v otroškem letovišču, ki ga v Pineti pri Novigradu upravlja Zveza društev prijateljev mladine Jesenice. Žal ob vsem skupaj, neumornemu trudu vpletenih navkljub, ostaja priokus, da ogromen del prebivalstva mesta, niti na simbolni ravni, s prireditvijo ne želiti imeti ničesar. Kdo ve kakšni razlogi botrujejo takim odločitvam, a … potrebno jih je spoštovati.

Pustimo zdaj dokončno ob strani, zakaj je temu tako in se osredotočimo na bolj pozitivne vidike prireditve. V dneh (in celo tednih) pred soboto, ko je vse skupaj potekalo, je bilo vreme zares kilavo. Mraz, dež in kdo ve kaj še vse, so Jeseničanom pobirali energijo, skrbeli za vsakodnevne poglede v nebo in gostilniške zmerljivke na račun vremena. Ampak vremena Jeseničanom so se zjasnila … če nekoliko parafraziramo tisti znameniti rek. Dan-dva pred prireditvijo je prenehalo deževati, sramežljivo je nekajkrat pokukalo solnce in …

Jesenice so se prebudile v čudovito sobotno jutro. Zagnana ekipa prostovoljcev je že od sedmih naprej na samem prizorišču ob TVD Partizanu pripravljala vse potrebno. Treba je omeniti tudi Zavod za šport Jesenice, ki vsa leta pomaga prireditvi s svojim prireditvenim šotorom, ki še kako prav pride v kakršnemkoli vremenu, bodisi kot ščit pred dežjem, ali pač pred soncem.

“Jurček”, v katerem je za osvežitev skrbela ekipa MAX bara ter “kuharji” na drugi strani, so skrbeli za pijačo in jedačo. Vsi udeleženci so brezplačno na voljo imeli izvrsten pasulj, pa ričet, predvsem otroci (večji in manjši) pa tudi palačinke in kremšnite.

 

Tekači so prihajali že od jutra, darovali v dobrodelne namene, prejeli spominsko majico in odtekli/odhodili krogov, kolikor jim je duša dopustila.

Vzdušje je sredi dneva popestril tudi jeseniški kantavtor Elvis Fajko, ki je priložnostno naprodaj daroval nekaj svojih CD-jev, izkupiček pa je šel v dobrodelne namene. Še bolj je razpoloženje dvignil neumorni janez Tušar-Kača s priložnostnimi karaokami, tako da obiskovalcem zares ni bilo dolgčas.

Med tekači ter udeleženci vzporednega malonogometnega turnirja (imenovanega Bertijev memorial) se je znašla kopica znanih obrazov iz mestnega družabnega življenja. Govorimo o športnikih, podjetnikih in še kom. Na teku je sodelovalo nekaj društev z različnih področij, pa posameznikov, ki so se prišli “prešvicat”, zaljubljenih parov, starejših ljudi, ki so le “špancirali” in … pravzaprav pripadnikov karseda različnih kategorij prebivalstva mesta med mežaklo in Karavankami.

Na sami prireditvi so v sodelovanju z zdravstvenim domom merili krvni pritisk.

Za otroke je bila organizirana lutkovna igrica.

Morda bi človek na prireditvi s tako plemenitim namenom pogrešal več lokalnih političnih veljakov, a …

Posebno omembo na tem mestu si zaslužita obiskovalca, ki že nekaj let zapored na prireditev prihajata s slovenske Obale. Gre za vneta ljubitelja jeseniškega hokeja, ki sta si v vseh teh letih na Jesenicah nabrala že kopico prijateljev: gospoda Borisa Rosa in njegovo hči Saro. Z njunim dovoljenjem tudi objavljam nekaj njunih izvrstnih fotografij s prireditve.

Le-ta bi se po volji marsikaterega obiskovalca lahko mirne duše nadaljevala v nedogled (beri: do jutranjih ur), a tako seveda ne gre. Tudi zvečer je sledil vložek neumornih prostovoljcev, ki so s skupnimi močmi pomagali pospraviti prizorišče.

Znameniti tekač Mario Ponjavić je opravil s 33 krogi … drugače povedano – pretekel je 66 kilometrov. Za kratko oceno smo smo povprašali gonilni sili prireditve – ter tudi Zveze društev prijateljev mladine Jesenice:

Miloš Jenkole – Jenki, predsednik društva: 

Vse je teklo v najlepšem redu. Jeseničanom bi se zahvalil za lep obisk in odlično podporo. Še vreme nas je uslišalo. Ob koncu je bilo še posebej lepo, rekel bi celo zelo čustveno. Ni mala stvar v dobrodelne namene zbrati 470 tekačev plus udeležence malonogometnega turnirja. Ampak s tako ekipo je možno vse!

Zbrali smo 4800 EUR. To še ni dokončna številka, saj so prispevek obljubili tudi iz SMC-ja, stranke, ki je na tek poslala 13 tekačev, tako da …

Še enkrat – iskrena hvala vsem skupaj!

Boštjan Smukavec – Bifti, sekretar društva: 

Vse je teklo kot podmazano. Zdi se, da se vzporedne prireditve, ki potekajo v bližnji okolici, pri nas na obisku niti ne poznajo. Več let na Jesenice tečejo prihajajo nekateri isti obrazi, kar nam da vedeti, da smo se marsikomu res vtisnili v srce. Hvala vsem skupaj tudi v mojem imenu.

Kaj reči za konec? Ker sem pisec tega članka tudi sam aktivno udeležen pri izvedbenem delu na sami prireditvi – čeprav žal letos bolj v omejenem obsegu – bi si želel kakega kvantitativnega preskoka. Drugače povedano: še več ljudi. A v mestu, kjer velja neka čudna “fama”, da se nič ne dogaja, je 470 ljudi raznoraznih starostnih kategorij ter družbenih statusov … zelo lepa številka. Z njihovo udeležbo bo morje letos znova videla kopica otrok, ki si sicer tega nikakor ne bi mogla privoščiti …

To pa je vredno največ!

Fotografije v članku: Boris in Sara Ros


(Visited 3 times, 1 visits today)

Morda ste zgrešili