web analytics
21 oktobra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

JESENICE – novice o knjižnici, zbirnem centru ter maskah

Občinska knjižnica Jesenice omogoča izposojo gradiva tudi v času izrednih razmer

Občinska knjižnica Jesenice ponovno omogoča izposojo knjižničnega gradiva, ki je na voljo v matični enoti knjižnice. Uporabniki lahko seznam z naslovi pošljejo na elektronski naslov ali pa sporočijo po telefonu. V knjižnici jim bodo gradivo pripravili v najkrajšem možnem času. Uporabniki bodo gradivo nato lahko bodisi prevzeli osebno pred vhodom v Občinsko knjižnico Jesenice ali pa jim ga bodo iz knjižnice poslali po pošti (pri čemer teža gradiva ne sme presegati 2 kg). Izposojeno gradivo bodo uporabniki lahko vrnili, ko bo knjižnica ponovno odprta, v tem času pa v knjižnici ne bodo zaračunavali zamudnine. Podrobnosti o načinu izposoje so dostopne na spletni strani knjižnice:  KLIK

Še vedno pa v knjižnici v času izrednih razmer v zvezi s koronavirusom omogočajo brezplačni spletni vpis v knjižnico, preko katerega lahko uporabniki dostopajo do elektronskih baz in elektronskih knjig v sistemu Biblos, torej do skoraj 800 e-knjig v slovenskem jeziku, do več kot 4000 revij in časopisov iz šestdesetih držav ter do številnega drugega čtiva. Obrazec za vpis je dostopen na povezavi: KLIK

Vir fotografije: KLIK

V naslednjem tednu bodo ponovno odprli Zbirni center Jesenice

Iz javnega komunalnega podjetja JEKO d.o.o. sporočajo, da v sredo, 15. 4. 2020, s sprejetimi varnostnimi ukrepi in z upoštevanjem priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ponovno odpirajo Zbirni center Jesenice. Obratovalni čas bo enak tistemu, ki je veljal pred uveljavitvijo ukrepov za zajezitev koronavirusa, in sicer od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro.

V zbirnem centru bodo zaradi varovanja zdravja in zajezitve epidemije do preklica veljali naslednji varnostni ukrepi za obiskovalce:

  • dosledno upoštevanje navodil zaposlenih,
  • upoštevanje vseh splošnih navodil NIJZ,
  • uporaba razkužila za roke za stranke,
  • obvezno upoštevanje varnostne razdalje (najmanj 2 metra),
  • obiskovalci so dolžni sami razvrščati odpadke – brez stikov z zaposlenimi,
  • priporočljiva uporaba zaščitnih mask in rokavic,
  • omejen vstop posameznih vozil – na območju zbirnega centra bo lahko največ pet vozil in pet obiskovalcev istočasno.

Za varovanje zdravja obiskovalcev in zaposlenih bodo v podjetju JEKO poskrbeli tudi tako, da bodo zaposleni uporabljali osebna zaščitna sredstva (delovna obleka, čevlji, zaščitna maska, očala, rokavice, razkužilo za roke in površine).

Da je potrebno zagotavljati možnost odlaganja v zbirnih centrih tudi v času epidemije koronavirusa, je sicer zbirne centre pozvalo tudi Ministrstvo za okolje in prostor, saj je bilo v zadnjem času zaznati povečano nezakonito odlaganje odpadkov v naravi.

Za gospodinjstva pripravljen prvi paket zaščitnih mask

Neumorni prostovoljci so danes pod okriljem Ljudske univerze Jesenice in Občinskega štaba Civilne zaščite občine Jesenice zaključili s pripravo prvega paketa zaščitnih mask, ki jih bodo danes ali najkasneje jutri člani Občinskega štaba CZ občine Jesenice oziroma prostovoljnih gasilskih društev, skupaj z navodili za njihovo uporabo, razdelili občanom Jesenic. Najprej jih bodo prejeli starejši občani, ki sodijo v najbolj rizično skupino, glede na prejeto povpraševanje oziroma potrebe občanov ter glede na hitrost izdelave mask pa tudi ostali, ki si jih še niso mogli ali znali zagotoviti.

Maske za občane Jesenic šiva 17 prostovoljcev, ki so, prav tako kot prostovoljni gasilci, ki bodo maske razdelili, nesebično priskočili na pomoč celotni občini in njenim prebivalcem. V slabem tednu so zašili čez 500 zaščitnih mask. 

Čeprav je Občina zagotovila material za maske, projekta brez prostovoljcev in njihovega dela ne bi mogli izpeljati, nikakor pa ne v tako kratkem času. Jeseničani smo ponovno dokazali, da znamo stopiti skupaj in da nam je, v osnovi, mar drug za drugega. Vsak član naše skupnosti, ki svoj prosti čas namenja prostovoljnemu delu, je dragocen. V teh izrednih razmerah pa sta prostovoljstvo in solidarnost še toliko bolj pomembna, saj ustvarjata občutek skupnosti in povezanosti. In ravno tem prostovoljcem, ki se v teh dneh trudijo, da bi bili občani Jesenic vsaj za malenkost bolj varni pred koronavirusom, je lahko vsak od nas izjemno hvaležen. Seveda pa hvala tudi Ljudski univerzi Jesenice, ki je nemudoma priskočila na pomoč s koordinacijo prostovoljcev, 

je povedal župan Blaž Račič.

Prostovoljci so danes tudi že prejeli material za izdelavo drugega paketa zaščitnih mask. Te bodo občani Jesenic prejeli predvidoma v sredini prihodnjega tedna.

Še vedno velja, da se lahko tisti občani, ki si zaščitne maske do sedaj niso mogli ali znali zagotoviti, s prošnjo obrnejo tudi na intervencijsko številko občinskega štaba civilne zaščite občine Jesenice, tj. 031 300 292, ali na svojo krajevno skupnost.

Vir fotografije: KLIK

Vir informacij: Ines DVORŠAK, Občina Jesenice
Vir naslovne fotografije: KLIK

Similar Posts:

Advertisements

Morda ste zgrešili

5 min read
5 min read