web analytics
7. marca, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Jelenov klan’c: nov super-duper prehod za pešce

Na Jelenovem klancu, po katerem vodi ena od mestnih vpadnic v center mesta, je nov prehod za pešce, opremljen s sodobno elektroniko, ki prilagaja osvetlitev glede na prisotnost pešcev in zunanjim razmeram. Gre za pomembno cestno izboljšavo, ki poleg varnosti pešcev vzpostavlja tudi hitrejši in lažji dostop iz starega mestnega jedra do Majdičevega loga.

Nov prehod za pešce na Jelenovem klancu se nahaja v bližini stopnišča, ki vodi iz Tomšičeve ceste v starem Kranju do parkirišča in pločnika pri Kranjskih rovih. Pot na drugo stran ceste je zdaj precej krajša, saj jo je bilo doslej možno prečkati le tik pod vrhom Jelenovega klanca oziroma na dnu, pri izvozu iz krožišča. Zdaj lahko pešci hitreje, pa tudi bolj varno pridejo do Majdičevega loga, do nakupovalnega središča na savskem otoku ali železniške postaje.

Nov prehod za pešce je opremljen z dvema znakoma z LED notranjo osvetlitvijo, ki označujeta prehod za pešce, z dvema dvojnima LED utripalcema in dvema LED svetilkama. Ti sta nameščeni in opremljeni s tako optiko, da osvetljujeta celotno območje prehoda in del pločnika pred prehodom.

Novi prehod ima tudi dva senzorja za pešce in potrebno elektroniko za delovanje sistema: ko senzorja zaznata pešce, začneta utripalca tako podnevi kot ponoči utripati, prav tako LED svetilki. Ti močneje zasvetita zlasti ob večernih in nočnih urah in tako učinkovito opozorita na prisotnost pešcev na prehodu.(Visited 118 times, 1 visits today)