web analytics
23. julija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Jasna je krasna!

Minulo nedeljo 27. junija je v Kranjski Gori na jezeru Jasna prvič potekala čistilna akcija jezerskega dna. 

Pobuda za vizualni pregled jezera je prišla spontano s strani potapljaškega inštruktorja Matjaža Repnika, ki se večkrat mudi v kranjskogorskih koncih. Beseda je dala besedo in skupaj z domačini so se odločili pregledati jezersko dno priljubljenega shajališča domačinov in turistov.

Veliko število obiskovalcev predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje. Toliko večja je tudi odgovornost obiskovalcev in domačinov za ohranitev čistega jezera. Sodelujoči potapljači so odkrili precej stvari, ki v jezero ne sodijo. Opozorili so tudi na dejstvo, da velik  problem predstavljajo vremenske okoliščine; kadar močno piha, namreč veter na jezero nanese marsikaj, na primer veje … prav ob tokratni akciji pa je veter na jezero odnesel tudi ponjavo s tako imenovane alpske plaže.

V jezeru so recimo pristale tudi drsalke

Sam potop v hladno vodo do okoli treh metrov globine je trajal dobre pol ure. Vidljivost je bila v redu, ob stiku potapljačev z jezerskim dnom pa se je dvignil mulj. Na dnu jezera je precej odpadlega listja. Potapljači so za začetek zaradi varnosti kopalcev pod skakalnim stolpom preverili, ali je spodaj kaj nevarnih kamnov.

Na jezerskem dnu so udeleženci akcije med drugim našli rolerje, igračko, natikače, plastične kozarce in plastični pribor, pa kopalke … Najdeno so odložili v za to posebej namenjene zabojnike. V splošnem so ugotovili, da je jezero zelo čisto. Taka ugotovitev seveda zelo veseli. Borut Werber, eden od potapljačev, je povedal, da ob čiščenjih na marsikateri drugi lokaciji iz vode potegnejo tudi kolesa, mize, stole … Za živali v vodi največjo nevarnost predstavljajo mreže ter plastične vrečke, saj se vanje zapletajo, za kopalce pa je zaradi možnosti potencialnih ureznin posebej nevarno razbito steklo. Za plavalce so nevarne tudi ribiške vrvice (laksi), ki se zapletejo za kako skalo ali drevo; plavalci ali potapljači se ob plavanju kaj hitro lahko znajdejo v nevarnosti, ker bi se lahko v take vrvice zapletli.

Vizualni pregled jezera Jasna sicer vsako leto opravi potapljač iz bližnje okolice. Tokrat je pregled jezera prvič potekal z  akcijo v nekoliko konkretnejši zasedbi.

Matjaž Repnik, organizator dogodka, je povedal, da s tovrstnimi akcijami udeleženci dodajajo neko noto k ohranitvi okolja. Izrazil je tudi navdušenost nad majhno količino smeti in jezero Jasna izpostavil kot dober primer, kako bi obiskovalci in domačini tudi drugod morali skrbeti za čisto okolje.

Pa naj Jasna (krasna) še naprej ostane tako čista!

Vir informacij in slikovnega materiala: Turizem Kranjska Gora

Advertisements