web analytics
25. januarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Jackass … se spomnite teh modelov?

Pišem: Marko LUKAN

Se spomnite pred leti izredno popularne serije Jackass? 

Gre za resničnostni šov, ki so ga v originalu ustvarili Johnny Knoxville, Spike Jonze in Jeff Tremaine. Zadnji imenovani je bil ob tem tudi producent, ekipa pa je prve posnetke izdala v okviru produkcijske hiše Dickhouse Productions. 

Serija je bila sprva predvajana na (tedaj še) glasbeni televiziji MTV, trajala pa je tri sezone. V skečih je sodelovalo deset “norcev”, ki so v javnosti, ali pa drug nad drugim, pred kamerami izvajali najbolj nemogoče in nepričakovane potegavščine tistih časov. Sodelujoči: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Dave England, Ryan Dunn, Brandon DiCamillo, Ehren McGhehey, Preston Lacy in Jason “Wee Man” Acuña.

Celotna serija je v tistem času dvignila nemalo prahu, saj je v njej kar mrgolelo nevljudnosti in nevarnega vedenja. Je pa tudi res, da je ekipa vsakič sproti opozarjala, da gre za profesionalce ter odsvetovala gledalcem, da bi počenjali kaj podobnega. Ampak saj veste, kako gre z napačnimi zgledi …

Serija Jackass je navdihnila še nekaj podobnih serij, ki so jih posneli posamezni člani prvotne zasedbe: Wildboyz, Viva La Bam, Homewrecker, Bamova Unholy Union in Dr. Steve-O.

Ko se je leta 2002 prvotna serija po treh sezonah zaključila, je franšiza jackass naprej zaživela v obliki štirih celovečernih filmov, ki so jih izdali pri Paramount Pictures.  

Zanimiva dejstva

Kakor že omenjeno, so v originalni seriji, predvajani v začetku tisočletja, pogosto objavljali, da so skeči nevarni in da ne priporočajo posnemanja le-teh. Opozorila so se pojavljala ob začetku in koncu programa, pa tudi ob vsakem posameznem skeču. Pogosto je tudi hkrati s skečem pod njim čez ekran teklo tovrstno opozorilo, med posebej tveganimi prizori pa je bilo na dnu ekrana možno opaziti značilni logotip z mrtvaško lobanjo in berglami. Navkljub vsem opozorilom, so ustvarjalce serije pogosto obtoževali za množico – z oddajo inspiriranih – poškodb in celo smrti.

Seantor iz Connecticuta Joe Lieberman je 7. februarja 2001 poslal pismo matični družbi MTV Viacom, v katerem je pozval podjetje, naj prevzame večjo odgovornost za svoje programe in stori več, da bi staršem pomagalo zaščititi svoje otroke. MTV se je na kritiko odzval s tem, da ni predvajal več nobene oddaje pred 22. uro. Liebermanova kampanja ni prenehala, zato so se na MTV-ju odločili tudi, da ne bodo predvajali ponovitev že predvajanih oddaj. Vse skupaj je zelo razjezilo vdano publiko in ustvarjalce, ki so ogorčeno izjavili, da se je MTV pustil ujeti v Liebermanovo past. 

Človek iz Montane po imenu Jack Ass, je leta 2002 tožil MTV za 10 milijonov dolarjev. Trdil je, da so ustvarjalci serije ukradli njegovo ime in se z njim skušali okoristiti. Jack Ass-ovo originalno ime je sicer bilo Bob Craft, vendar ga je leta 1997 – še pred začetkom snemanja serije – spremenil. S tem je poskušal dvigniti zavest o vožnji pod vplivom alkohola, saj sta pred tem njegov brat in prijatelj umrla v prometni nesreči. 

Matt-Dillion Shannon, 18-letnik iz Napierja na Novi Zelandiji, je bil 23. novembra 2012 obsojen na tri leta zapora zaradi obtožbe, da je povzročil težke telesne poškodbe. V avgustu 2011 je namreč prepričal 16-letnika v snemanje skeča, v katerem ga je polil z bencinom in ga nato zažgal. Shannonov odvetnik je na sojenju trdil, da je šlo pri vsem skupaj za akcijo inspirirano pri seriji Jackass, čeprav v vsej seriji kakega podobnega skeča nikoli niso posneli … 

Kar se tiče mene … ekipa je bila očitno sestavljena iz zares pogumnih ljudi. Rekel bi, tudi precej norih. A moram reči, da sem se – pogosto v nejeveri – ob ogledovanju skečev zelo zabaval.

V kakšnem spominu so Jackassovci ostali vam?


Advertisements