web analytics
23. oktobra, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

INXS izdajo prelomni album z naslovom Kick

Dvanajstega oktobra 1987 je avstralska skupina INXS izdala svoj breakthrough album z naslovom Kick. Z njega je svetu predstavila velike uspešnice Need You Tonight, Devil Inside, New Sensation, Never Tear Us Apart in Mystify. Album se je izkazal za enega najbolj uspešnih v osemdesetih, pesmi z njega pa še danes zvenijo sveže ter vzbudijo nostalgijo po nekih drugih, lepših časih …

Kick je bil šesti album avstralske skupine, ki je praktično pomenil nadaljevanje stalne rasti benda, ki je z nastopi v klubih svojo kariero začel 10 let prej. Za razliko od njihovih prejšnjih albumov, je na albumu Kick prav vsaka pesem plod sodelovanja pevca Michaela Hutchenceja in multiinstrumentalista Andrewa Farrissa, pri čemer je Farriss naredil glasbo na Michaelova besedili in osnutke prepevanj …

V tistem času so bili fantje že velike zvezde v Avstraliji, saj sta se tam njihova prejšnja albuma uvrstila na sam vrh lestvice po prodaji. Po svetu so nekaj malega prepoznavnosti dosegli s singlom  What You Need iz leta 1985.

Michael Hutchence, 1987
Vir: KLIK

Pesmi na albumu Kick so člani skupine zapeljali v neke “čudne” glasbene smeri, ki niso bile v skladu s trendi pop glasbe tistega časa, zato jim ni bilo najbolj jasno, kako bodo sprejete. V skladu z željami članov benda, je bil poudarek na morebitnem uspehu v ZDA, zato je njihova založba Atlantic prvo malo ploščo z albuma (Need You Tonight) potisnila na programe ameriških fakultetnih radijskih postaj, skupino pa poslala na turnejo po univerzitetnih kampusih (t.i. “Kick-off” turneja). V okviru le-te so gostovali recimo na Univerzi v Rhode Islandu, Univerzi Shippensburg in Univerzi v Connecticutu.

Singl je hitro dosegel velik uspeh med množico študentov, zato jo je založba Atlantic začela intenzivno promovirati, jo spravila na klasične pop radijske postaje ter financirala videospot za glasbeno televizijo MTV, kjer so ga z veseljem pogosto vrteli.

Januarja 1988 se je pesem povzpela na prvo mesto Hot 100 in ko se je skupina marca ’88 ponovno vrnila v Ameriko, so jo že čakali koncertni datumi po velikih prizoriščih v večjih ameriških mestih.

Po prvi uspešnici je skupina v letu 1988 v ZDA nanizala še kopico hitov, omenjenih že v uvodnem odstavku tega članka. Samo v ZDA se album Kick proda v 6 milijonih izvodov.

Združeno kraljestvo Velike Britanije se izkaže za trši oreh, ki pa so ga INXS vseeno strli konec leta 1988, ko se je remixana verzija pesmi Need You Tonight povzpela na drugo mesto tamkajšnje lestvice.

Skupina si pridobi superzvezdniški status na ravni tedaj prvih zvezd, skupine U2. Fantje so se prepustili slastem uspeha ter praktično po vsakem nastopu priredili zabavo. Pevec Michael Hutchence je postal tabloidna senzacija. ob kateri se je gnetlo znanih obrazov tedanjega jet-seta, sam pa je tabloide pridno polnil tudi z nizom odmevnih deklet, med njimi Kylie Minogue in Helene Christensen.

INXS leta 1987
Vir fotografije: KLIK

Ko se je po določenem času spet pojavila potreba po ustvarjanju glasbe, si je Hutchence ponovno izbral drugo smer: z nekaterimi dolgoletnimi prijatelji je ustanovil elektronsko skupino Max Q in pri Atlanticu z le-to leta 1989 izdal album. Ljudje na založbi, ki so si želeli, da bi Hutchence spet sodeloval z INXS (kura, ki je nesla zlata jajca), ne naredijo kaj dosti v zvezi s promocijo albuma Max Q, tako da velika večina oboževalcev zunaj Avstralije praktično nikoli ne izve, da album/skupina obstaja(ta).

Naslednji album z naslovom X je skupina INXS izdala leta 1990, z njega pa lansirala uspešnico Suicide Blonde. V naslednjih nekaj letih se je v bendu dogajalo marsikaj. Vrstili so se prepiri, personalne spremembe ter razhajanja v pogledih an to, v katero smer naj se giblje razvoj/zvok skupine. pa vendarle fantje posnamejo še tri albume … potem pa pevca Michaela Hutchence-a leta 1997 najdejo mrtvega. Uradni razlog za pevčevo smrt je – samomor, v javnosti pa zaokroži še nekaj drugih teorij.

Skupina je v prihodnjih letih nadaljevala kariero z različnimi pevci, uspehov in svetovne slave pa ni doživela nikoli več …

———-
Veseli bomo, če boste naš trud ovrednotili.
Vzelo vam bo le trenutek. Hvala.Prirejeno po: KLIK
Vir naslovne fotografije: KLIK

Advertisements