web analytics
24. julija, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

HRUSTLJAVI SLANI LCHF KREKERJI (z darilom)

Danes začenjamo nekoliko drugače. Ideja, ki jo je pred božično-novoletnimi prazniki prva dala prijazna lastnica ljubljanskega lepotnega salona se nam zdi zelo zanimiva. Zato jo tokrat nekoliko nadgrajujemo. Spodaj pod samim receptom boste našli reklamno sličico z nekaj informacijami o OMEGA 3 OLJU (več o samem izdelku si lahko preberete tule: KLIK) … ki ga tokrat kot darilo za zveste bralce Gorenjske Online podarja prav naša Katja Bizant Lutar s sodelavci iz podjetja LCHF Style. S KLIK-om na tisto sličico boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko opcijsko darovali, da bo vaša in naša stran še naprej lahko delovala.

POZOR! Na voljo so TRI omenjena darila, vsako je vredno približno 21 EUR. V žrebanju zanja lahko sodelujete tako, da spletni strani Gorenjska Online donirate NAJMANJ 10 EUR. Zadevo bomo objavljali v vseh naših člankih do vključno 25. januarja, nato pa izvedli žrebanje.

Sicer pa – navadili smo se že, da recepti iz zakladnice Katjinih LCHF dobrot poleg brbončic v pozitivnem smislu vzdražijo tudi oči in dušo. Pa vseeno tudi Katja ne pripravlja le dekadentnih mojstrovin, ampak občasno ponudi kako bolj asketsko čarovnijo. Tokrat se ta imenuje 

Dolgo časa sem iskala popolno kombinacijo sestavin, ki bi pričarale okusne in hrustljave LCHF krekerje. Take, ki jih z veseljem pohrustaš samostojno ali kot del obroka. Idealni so obloženi z maslom, avokadom, sirom… Lahko jih namažemo z ribjim namazom ali pa kajmakom. Idej ne zmanjka. Super se obnesejo tudi za na pot ali za hitre službene malice. Recept je brez glutena, žitnih mok, škroba in kvasa. Primerno tudi za diabetike.

Sestavine za en velik pekač (od pečice):

  • 2 jajci
  • 50 g razmaščene moke iz zlatega lanu (https://www.lchf-style.si/trgovina/live-love/i_232_bio-moka-zlatega-lanu)
  • 50 g razmaščene sezamove moke (https://www.lchf-style.si/trgovina/live-love/i_265_bio-sezamova-moka-extra-400g)
  • 50 g sončničnih semen
  • 50 g bučnih ali lanenih semen
  • 50 g naribanega chedar sira (ali drugega sira po izbiri)
  • 150 ml vroče vode
  • 2 ščepca vinskega kamna
  • grobo mleta sol

Postopek

Zmešamo vse našteto v homogeno testo. Pripravimo si dva lista peki papirja, na enega položimo testo, drugega pa namastimo in z namaščeno stranjo položimo na testo. Med dvema peki papirjema testo enakomerno razvaljamo (čim bolj na tanko) in previdno odstranimo zgornji peki papir. Potrudimo se, da razvaljamo res do celotne velikosti pekača.

Bolj na tanko bo zvaljano, boljši bodo krekerji. Zaradi lažjega rezanja po peki lahko razvaljano testo na pekaču narežemo na poljubne kvadrate. Radodarno posujemo s soljo/solnim cvetom/kameno soljo. Pečemo na 170-180 stopinj okoli 35-40 minut. Pazimo, da ne porjavijo preveč, ker v nasprotnem primeru lahko pogrenijo. Po končani peki jih s peki papirjem odstranimo iz pekača in položimo na rešetko od pečice, da se ohladijo.

Krekerji so hrustljavi in taki tudi ostanejo. Če smo testo razvaljali bolj na debelo, jih lahko pustimo čez noč na pultu, da se do konca posušijo. Če so hrustljavi že takoj po peki, to ni potrebno.

Dober tek!


Advertisements