web analytics
28. februarja, 2021

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

HRIB, HRIB, HRIB, PA RAUFNK – zbota na Gorensk’m

Evo, sam da prst pomoliš (kronik, nesrečam …) – koj celo roko zagrabjo. Verjetn ma pa kej s tmo opravt tut prelep jesensk dan, kakršn je biu učerej. Pravjo dau tut dons, menda je tko napovedova Baba Vanga, tko je zapisow že Nostradamus, pa tut Kaco je menda napovedow … aja, ta ene druge rči šloga. Pustmo to, že tko smo usi narvozn, k’nm brezsramn lažejo, n’m zravn u oči gledajo, še mau žugajo, predusem pa kradejo … eee … predusem pa kšeftajo. Mimgrede, a ste zaznal enga fantastičnga športnga psihologa, xse je u zadnmu cajtu prekvalificirow u trgovca z maskam, pa zarad svoj’h referenc kr koj dobu biznis za par sto jurjev z eno bolnco? Zgleda, da mu pr tem ni škodvaw, da je pred tem javn in obiln žalu une, xse s trenutno krvosesno oblastjo ne strinjajo … Mah, prekleta pjača, b’ rekl tastar Gorenc. Pustmo te rči, k za človeško žlehtnobo pa pohlep ni ubenga zdravila. Usaj farmacevtsk-kriminalnga ne. Tle zaleže sam gajžla!

Z gajžlo problemov ni imu nesrečn padalc na Brani (občina Kamnk). Mu j’h je pa s padalam. Mejhn pred pol enajsto je poletu, ga je koj zasukaw in je strmoglavu dol na skale. Gorsk reševalci s Kamnka in vojašk helikoptar so reveža staknil s tist’h skal, ga za prvo silo poflikal in z nemu hitr pofrcal dol do kliničnga u Lublano. Če so pa še pr nemu najdl korono, popa temu narodu več ni pomoči, ker … se zgleda šir tut u l’ft. Naumnost, ne korona.

Tadruga zadevšna v hribah sej nardiwa mau pred pol drugo. Ke pod Stol nekam so rinl en trije planinci in se zaplezal. Nč na piše, a so mel sabo kej takradga, a so sam tko probal it po ta kratk pot, ampak … zgleda, da so potegnil namest takradga – takratko. Popa ni šwo ne naprej, pa ne nazaj. Da je šwo loh dol, so poskrbel gorsk reševalc z Radolce: Usi družno so poj menda zapel jumpajdi-jumpajda in jo prkolovratl u dolino.

Tatret hrib. Dvejst čez treto so kazal cagarji, xso na Štefanji Gor (toj u občin Cerkle) gasilc od uspod (s Cerkl) mogl s kisikam nafutrat eno obolelo osebo nedoločenga spola. Sej ne, da so kej tm spod brskal, pa da neb mogl ugotovit, sam zarad đi-di-pi-ara n’m namorjo povedat, aj biu ona, aj bwa on. Tist kisik so ji/mu dajal tok cajta, da so se do ke prguncal še uni od nujne medicinske pomoči s Krana, če so ji/mu pa tel poj usaj župo dal, pa ni bwo zacahnan …

Tačetrta vest pa ni gorensk-visokogorska, ampak raufnk-osmojenska. Tak cajt je, veste. Mau čez pol četrto so se u Podjelju (čeute po zemlevidu iskal, kej to, pejte u Sredno vas u Bohin, popa u klanc … no t’m) užgale saje u enmu raufnku. Od bajte, jasn. Nimajo ldje raufnkov po bazen’h. sej kej dost za povedat ni. Lep dan je biu, pa so šli na en tahitr špancir ke gor prostovoln gasilc s Češnce, tist popedenal, ruknli enga takradga in šli usak za svojmu dewam …

Ob 10.27 je na Brani v občini Kamnik jadralni padalec takoj po vzletu strmoglavil in hudo
poškodovan obvisel v skalah. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in posadka s
helikopterjem SV z zdravnikom HNMP na krovu. Poškodovanca so s tehničnim posegom rešili
iz padala, ga oskrbeli, pripravili za transport in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.23 so se pod Stolom, občina Žirovnica, zaplezali trije planinci. Gorski reševalci GRS
Radovljica so jih z vrvno tehniko rešili in jih pospremili v dolino.

Ob 15.20 so na Štefanji Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci iz PGD Cerklje s kisikom
oskrbeli obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Ob 15.37 so v Podjelju, občina Bohinj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD
Bohinjska Češnjica so požar pogasili.

Vir: Regijsk centr za obveščane Kran
Vir naslovne fotke: KLIK

(Visited 1 times, 1 visits today)