web analytics
24 novembra, 2020

Gorenjska-online.com

Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi – te znova želi …

Dopoldan smo že imeli priložnost objaviti članek o Gorenjcu, ki je praznoval stoti rojstni dan (članek si oglejte TUKAJ). Tokrat gremo še korak (eno leto) dlje in predstavljamo gospo, ki praznuje stoprvi rojstni dan …

V Domu starejših občanov Taber v Šmartnem pri Cerkljah je v začetku novembra stoprvi rojstni dan praznovala Marija Mežek. Rodila se je na Primskovem v Kranju, kjer je tudi preživela otroštvo. Gospa visoki starosti navkljub še vedno izžareva veliko življenjske energije. Rada se spominja in pripoveduje o časih, ko so bili bregovi na Primskovem polni otrok s sanmi. Gospa Marija je imela pet sester in tri brate. V zakonu so se ji rodili trije otroci – sinova Ljubo in Rajko ter hčerka Tatjana. 

V prostem času se je včasih rada ukvarjala z ročnimi deli. V aktivnejših letih je bila tudi članica Rdečega križa in prostovoljna gasilka.  Pri časopisni hiši Dnevnik je bila zaposlena kot vodja podružnice za Gorenjsko.

V Taber je bila kot peta stanovalka sprejeta leta 2015. Gospa Mežek je tretja stanovalka doma, ki je tam dopolnila sto let. Za tokratni 101. rojstni dan  je prejela številne čestitke. Največ jih je prišlo seveda kar na tradicionalni način, po pošti. Zaradi strogih varnostnih ukrepov žal gospe Mariji darila, rož  in čestitke ni mogla izročiti niti hčerka Tatjana. Morala jih je pustiti v recepciji doma, slavljenki pa jih je odnesla direktorica doma.

Gospa je čestitke in darilo prejela tudi od vodstva Doma Taber.

Marija Mežek je z dopolnjenim stoprvim letom življenja še vedno razmeroma čila in zdrava, ohranja pa tudi zvrhano mero dobre volje. Z največjim užitkom si enkrat dnevno privošči po eno kavico. Pravi, da je noge ne držijo več tako dobro, kot nekoč, spomin pa ima zelo dober. Še vedno lahko bere brez očal.

Na vprašanje, kakšen je njen recept za dolgo življenje, je odgovorila:

Treba je biti pošten ter iskren v medsebojnih odnosih. Dobro je tudi, če si človek najde dobro družbo. Pa kdaj je treba kako stvar narediti dobrodelno, brez kalkulacij, kaj ti bo početje prineslo. Imeti pa je treba tudi veselje do dela, predvsem pa se nobenega dela sramovati.

Povzeto po besedilu Janeza Kuharja na: KLIK
Foto: Janez KUHAR

Advertisements

Morda ste zgrešili

2 min read
2 min read
1 min read